"Ilyen dolgokon kéne töprengenie az SZDSZ-nek"

Utolsó frissítés:

Önmagában a kisebbségi jogok védelmével már nem lehet szavazatokat kaszálni, ezt el kellene felejteni egyszer és mindenkorra - nyilatkozta a Népszabadságnak Sértő-Radics István, Uszka község SZDSZ-es polgármestere.

A többségében romák lakta Uszkán Sértő-Radics István 1994 óta nyeri a polgármester-választásokat. Az EP-választáson is az SZDSZ listáján szereplő polgármester a Népszabadságnak azt nyilatkozta: bár természetesnek tartja, hogy egy liberális párt léte az emberi jogok védelmén alapuljon, de önmagában ezzel nem lehet szavazatokat kaszálni. Egy kisebbségi csoport tagjai pontosan ugyanazt a politikai skálát fedik le, mint a társadalom nagy része, és oda szavaznak majd, amit a politikai meggyőződésük megkíván - mondta Sértő-Radics, aki szerint egy nyugat-európai liberális párt, mondjuk a holland, a német, az angol, azért ér el sikereket, mert jó programja van.

A kulcsszó szerintem a társadalmi beágyazottság, és ez másként nem képzelhető el. Ez a beágyazottság az, amit az SZDSZ országosan elveszített - mondta, azt is hozzátéve: a liberalizmus sokszínű, és nem feltétlenül kell fekete-fehér-igen-nemekre szűkíteni, ahogy azt az SZDSZ teszi.

A Jobbik megoldási javaslatai tetszetősnek tűnnek, de valójában vállalhatatlanok; ám a vidéki emberek mégiscsak tőlük kapnak megoldási javaslatokat mindennapi problémáikra - mondta a polgármester.

A közbiztonság terén Sértő-Radics szerint egy liberális pártnak igenis volna tennivalója. "Az, aki zöldséget-gyümölcsöt termel, és azt látja, hogy amiért dolgozott, nap mint nap ellopják, ugyanolyan kárt szenved, mint például az író, akitől erőszakkal elveszik új regénye kéziratát. Ezt kell megérteni. És nagyon örülök annak, hogy most a tervek szerint már nem csak szabálysértés lesz, ha 20 ezer forint alatti lopáskár ér valakit." - nyilatkozta a napilap pénteki számában a polgármester. "Nem kommandós rendőrhadosztályok kellenek, hanem egyszerű, könnyen megvalósítható rendszabályok. És ezek kialakítása a politikusok dolga lenne. És ilyen dolgokon kéne töprengenie az SZDSZ-nek is." - mondta Uszka polgármestere.

Forrás: NOL.hu