szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszületett a megállapodás-tervezet a kórházak szakmai szervezetei és a kormányzat között a keddi tárgyaláson. A megbeszélésen Oszkó Péter is részt vett.

Az intézmények októberben megkapják a 4,5 milliárd forintot, ezen felül decemberben - a jövő évi költségvetés terhére - többletforráshoz jutnak. Ám azt, hogy ez mekkora összeget jelent, egyelőre nem tudni - számolt be a tárgyalás után újságíróknak Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke.
   
Továbbá a jelenlegi három havi finanszírozási csúszás két hónapra csökken, azaz a jövő év január közepéig egyhavi pénzt biztosítanak a kórházak részére, szintén a jövő évi büdzsé terhére. A kórházvezetők ezen kívül fenntartják azt, hogy ezekkel a kifizetésekkel a jövő évi előirányzat nem csökkenhet. "Ezekkel a kifizetésekkel nagy valószínűség szerint teljesülni fog a kórházak kérése" - fogalmazott Varga Ferenc.
   
Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke azt mondta, a megbeszélésen ezúttal először részt vevő Oszkó Péter pénzügyminiszter nem kételkedett a kért összeg szükségességében. A kifizetés technikájában azonban még meg kell állapodniuk az október 7-ei ismételt találkozón. Hozzátette: a megállapodás-tervezetben rögzítették azt is, hogy november 1-jétől visszaállítják a teljesítményvolumen-korlátot. A finanszírozott teljesítményben és az alapdíjban a következő tárgyalási fordulóig megállapodnak.
   
Golub Iván, az Uzsoki utcai kórház főigazgatója elmondta, azt szeretnék, ha a mostani 150 ezer forintos alapdíj nem csökkenne. Úgy vélte, a következő hónapok központi kifizetései "messze meghaladják" azt az összeget, amelyet a kórházak 25,5 milliárdban megjelöltek. Véleménye szerint ezzel az intézmények akut likviditási gondjai enyhülnek. Csiba Gábor közölte azt is, hogy a megállapodásig felfüggesztik a korábban meghirdetett akciósorozatukat, de a zöld zászlók a jövő heti megállapodásig maradnak.
   
Székely Tamás egészségügyi miniszter elmondta: mivel a jövő évi költségvetés még csak tervezet, egyelőre nem tudja megmondani, hol kell a módosításokat véghezvinni, hogy az ez évi kifizetések teljesüljenek. Székely az újságírók előtt "elszólta magát" a decemberi összegről. Úgy fogalmazott: "(...) miután likviditási problémákkal küzdenek az intézmények, erre találtuk ki a mostani 4,5 milliárd és a decemberi 6 milliárd forintos összeget". Miután az újságírók visszakérdeztek, hogy jól hallották-e a "decemberi 6 milliárdot", Székely Tamás azt mondta, "nem mondtam semmi ilyet, a decemberben kifizetendő összegről a jövő heti következő találkozókig kell megegyezni".

Az egészségügyi miniszter épp tegnap jelentette be, hogy szeptember 29-én elkezdődhet a felnőttek H1N1 vírus elleni beoltása, s azt is, hogy másfél hét múlva magát is beoltatja majd. Az új vírus elleni intézkedésekkel párhuzamosan folynak az egyezetések a kórházakkal és egészségügyi intézményekkel is. Ez sem lesz kisebb feladat, mint egy mostanában gyakorta vizionált járvány elkerülése. A szaktárca ugyanis csak 4,5 milliárd forintot kínál az évből még hátralévő három hónapra intézmények finanszírozására az általuk kért 25,5 milliárddal szemben.

A mai találkozón részt vevő Oszkó Péter pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott: "miközben a közintézmények tudomásul vették, hogy a válság idején nem költhetnek többet a tervezettnél, addig a magyar egészségügy több pénzt kíván elkölteni, mint a gazdasági krízist megelőzően". A pénzügyminiszter azt is mondta, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszer arra ösztönzi a kórházakat, "hogy minél több ellátást mutassanak ki (...), és nem alakult ki az az együttműködési légkör, amelyben együtt beszéljük meg, hogyan lehet a rendelkezésre álló forrásokból gazdálkodni". A megegyezést egy másik, korábbi kijelentése sem sejteti: „mivel az egészségügy a tervezettnél eddig többet költött, költségvetési előirányzata csaknem elfogyott, ezért az év hátralévő részében sokkal kevesebből kell gazdálkodnia”.

© Müller Judit

Nem egészen egy héttel ezelőtt, szeptember 24-én az eredménytelen tárgyalások miatt az intézmények többsége úgy döntött: zöld zászlót tűz ki, s az ott dolgozók zöld szalagot viselnek. A pénzhiány miatti tiltakozás több csatornán is zajlik, és vannak tervek arra az esetre is, ha a tárgyalások zsákutcába futnának: tájékoztató transzparenseket állítanának fel az intézményekben, később nem írnák alá az új finanszírozási szerződést. Ha ekkor sem érnek el eredményt, éhségsztrájkba kezdenek, majd végső esetben korlátoznák egészségügyi szolgáltatásaikat.

A kórházvezetők már arról is megállapodtak, hogy munkacsoportot hoznak létre, amelynek az lesz a feladata, hogy meghatározza azokat a betegségcsoportokat, amelyeket akkor is el kell látni, ha a tárgyalások zátonyra futnak és a betegellátás korlátozására kényszerülnek az intézmények. Prioritást élvez majd a sürgősségi, a traumatológiai, a gyermek- és az onkológiai ellátás – egyelőre ennyit lehet tudni. A kórházvezetők többször és több fórumon is úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben nem kapják meg a kért pénzt, csökkenteni kénytelenek a beavatkozások számát, ami a várólisták felduzzadásához vezet majd. Az intézmények beszállítói is lépéseket kértek a szaktárcától, míg a Magyar Rektori Konferencia „mélységes aggodalmának” adott hangot közleményében. Az intézményigazgatók többsége „súlyosnak”, „katasztrofálisnak” nevezte a helyzetet, amely a pénzhiány miatt kialakulhat.

Ami egyelőre biztos, október 1-jén nem áll át az intézmények bázisfinanszírozására (ez az, amikor az intézmények fix összeget kapnak) a szaktárca.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Spanyolország biztonságos turisztikai folyosó megnyitásán dolgozik

Spanyolország biztonságos turisztikai folyosó megnyitásán dolgozik

Martin Luther King idejébe kell visszamennünk, ha meg akarjuk érteni, mi zajlik Amerikában

Martin Luther King idejébe kell visszamennünk, ha meg akarjuk érteni, mi zajlik Amerikában

Már közel a hatmillióhoz a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Már közel a hatmillióhoz a koronavírus-fertőzöttek száma a világon