szerző:
hvg.hu

A TV2 a "Hal a tortán" című főzős-versengős műsorát börtönviselt bulvárszereplőkkel, például Tasnádi Péterrel frissíti fel. A csatorna szerint a műsor arról szól, az egyén hogyan válik "mihamarabb hasznos és elfogadott tagjává a társadalomnak". Valóban bulvásztárok főzőcskéje mutat majd példát a szociális beilleszkedés kérdésében?

A "hét szakácsa" lehet Tasnádi Péter, Stadler József, Zalatnay Sarolta, Nagy Éva és Pápai Joci is, a néző pedig megismerheti, mit és hogyan főznek a fent nevezettek.

Nagy Évát, Rábaköz szépét, azaz szépségkirálynőt azért ítélték el 2005-ben, mert munkahelyén, az egyik csornai bankban néhány ügyfele befizetését nem könyvelte el, hanem egyszerűen eltette. A pénzt, a mintegy 350 millió forint nagy részét párjának adta, aki egyebek mellett éttermet vásárolt belőle. A bíróság a férfit is elítélte, ő még börtönben van.

Az egykor igen népszerű énekesnőre, Zalatnay Saroltára 2004-ben szabott ki három év szabadságvesztést a Fővárosi Bíróság; ügyével akkor tele volt a sajtó és a bulvármédia. Az énekesnő, aki televíziós műsorokat is készített, valamint társai – az ítélet szerint – úgy vettek fel több mint 100 millió forintot 1996-97-ben, hogy tudták: esélyük sincs az összegeket visszafizetni. Ennek ellenére rövid határidőre, általában 3 hónapra kértek pénzt, és havi 10 százalékos kamatot ígéretek. Zalatnay végig azt állította, hogy vissza akarták fizetni a kölcsönöket. Mint mondta: azért került nehéz helyzetbe, mert az időközben csődbe ment MSat televízió – amelynek Cini a műsorokat készítette – nem fizette ki a cége által készített produkciókért járó díjat.

Tasnádi Péter
Gasztro reality-show szereplője lesz
© Mizik Marcell


Stadler József akasztói vállalkozó és társai ügye olykor bohózati elemekkel is gazdagodott; ilyen volt például egy bizonyos Utolsó vacsora című kép megvétele is. Ellenük egyébként 1995-ben indult büntetőeljárás, különösen nagy hátrányt okozó csalás és adócsalás miatt és csak nyolc év után zárult le jogerősen. Stadler József négy és fél évet kapott, 2005-ben szabadult. Stadler juhászként kezdte pályafutását, később tollfelvásárlással, bortermeléssel és fuvarozással is foglalkozott. Az országból kivitt termékek után milliárdos nagyságrendű áfa-visszaigényléseket nyújtott be az adóhivatalhoz. Egyebek között milliárdos képvásárlási üzleteket kötött, s ennek kapcsán terjedt el a hír, hogy megvásárolta Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című freskóját.

Tasnádi Pétert hat év börtönbüntetésre ítélte idén május 12-én a Fővárosi Bíróság, bűnösnek mondva ki a vállalkozót többek között visszaesőként elkövetett, két rendbeli emberölés előkészületében és felbujtóként elkövetett, két rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében. A nem jogerős bírói ítélet szerint Tasnádi 2001-től – személyes sérelmei megtorlása és anyagi haszonszerzés miatt – bűncselekmények elkövetésére adott utasítást. Mindezt esetenként a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben vagy telefonon tette meg.

Pápai Joci a többiekkel ellentétben nem ült éveket a börtönben, csak néhány napot töltött előzetes letartóztatásban. Az énekes a hvg.hu-nak elmondta, kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsították. „Tíz évvel ezelőtt az egyik barátomat vittem el autóval. Útközben megállítottak a rendőrök, kiszedtek a kocsiból és előzetesbe kerültem. Elég kellemetlen volt, de aztán sikerült tisztáznom magamat.” A szereplést – tette hozzá – azért vállalta el, hogy megmutassa, a nehéz helyzetből is van kiút. „Az pedig nem érdekel, hogy milyen visszhangja lesz a műsornak.”

A TV2-nek feltettünk néhány kérdést a műsorral kapcsolatban. Ezek szó szerint a következők voltak.

1., Mi indokolta az ő szerepeltetésüket egy nagy nézettségű tévéshowban?

2., A szereplők közül Tasnádi Pétert igen súlyos cselekmények kapcsán vádolták, illetve találták bűnösnek. Természetesen az, aki letöltötte büntetését, tiszta lappal indul újra. Mégis: nem gondolja-e a TV2, hogy egy maffia-bűncselekmények és erőszakos bűntettek miatt elítélt személy szerepeltetése egy showban problematikus?

3., A társadalmi felelősség problematikájára szeretnénk rákérdezni. A kommersz tévéshow-kat nagyon sokszor éppen olyan gyerekek, fiatalok nézik, akiknek gyakorta nincsenek más kulturális mintáik, csak azok, amelyeket a televízió mutat. Mit üzen önök szerint ez a műsor a számukra?

4., Az éppen ilyen, legkevésbé felkészült nézőket segíti-e valamiképpen a műsor a látottak feldolgozásában? Kontextusba helyezi-e a szereplőket és a társadalomban elfoglalt helyüket?

A kérdéseinkre tételes formában nem kaptunk választ. A TV2 programszerkesztőségének PR vezetője, Magyar Rita szóvivő az alábbi állásfoglalást küldte el a hvg.hu-nak:

"A Hal a Tortán gasztro-reality show már az elmúlt szezonban is készített tematikus heteket, amikor az adott témához választott szereplőket és vacsoratémát.

Az október 12-én újrainduló műsor első tematikus hete azt szeretné megmutatni milyen az élet 'priusszal', a börtön után, hiszen számos játékfilm, riport és dokumentum műsor bizonyítja, hogy ez a téma érdekli a nézőket. Ezen érdeklődés alapján választotta ezt a témát a szerkesztő csapat és olyan szereplőket hívott meg a műsorba, akik közismertek már letöltött börtönbüntetésük után.

A műsorban azt szeretnénk megmutatni, hogy az igazságszolgáltatás mindenkire egyaránt vonatkozik, hírnévtől függetlenül, de a büntetés letöltése után fontos, hogy az egyén mihamarabb hasznos és elfogadott tagjává váljon a társadalomnak."

Így a csatorna közleménye. Természetesen a kérdéses műsorokat még nem láttuk (bár Tasnádi szerda reggel már azt is elárulta a tévében, hogy ő "nyerte" a versenyt). De abban nem vagyunk biztosak, hogy éppen a Hal a tortán fogja bemutatni, hogy "milyen az élet priusszal". A börtönből szabadultak, az életbe újra beilleszkedni próbálók, az újra munkát, életközeget, életcélt keresők sorsa vélhetően egészen másképp alakul, mint a bulvárcelebritások élete, akik letöltötték büntetésüket. Részben, mert ők nem érdeklik a kereskedelmi médiát, rájuk nem vár tévéshow és tisztes summa a szereplésért. S mert az előítéleteknek inkább ők lesznek a célpontjai.

Ám a szóban forgó bulvárszereplőknek is van igazi életük. Tanulságokkal szolgáló történetük. Nem csak mindama jópofaság, amit majd a főzőshowban mutatni fognak. De vélhetően erről az életről, múltról, ezekről a sorsokról nem tudunk meg majd sokat. A néző ehelyett eljuthat a felismerésig: milyen érdekesek ezek az emberek, milyen jó fejek, hogy csak így megfőznek egy csirkepaprikást a kamerák előtt.

A Hal a tortán - ha szabad ennyire előre szaladnunk - most majd megadja a maga verzióját arról, hogyan lesz "az egyén mihamarabb hasznos és elfogadott tagjává a társadalomnak". Az elfogadottsághoz, valamint a pénzhez és elismertséghez a legrövidebb út, ha olyasmit produkál, amit a kommersz média értéknek tekint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

Egy angol futballedző állítja: a kezezés új szabálya miatt kell a Brexit

Egy angol futballedző állítja: a kezezés új szabálya miatt kell a Brexit

Lemészárolták egy Lengyeltótiban élő német gazda teheneit

Lemészárolták egy Lengyeltótiban élő német gazda teheneit

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Kampányolás a zavarosban: Budapesten bármit lehet?

Kampányolás a zavarosban: Budapesten bármit lehet?

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére