Viharos szél várható és lehűlés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Túlnyomóan borult lesz az ég, csak kedden hajnalban és délelőtt nyugaton szakadozik fel átmenetileg a felhőzet. Hétfőn sokfelé várható eső, zápor, holnap főként a Tiszántúlon valószínű további eső, másutt szórványosan záporok alakulnak ki.

Az északnyugatira, északira forduló szél sokfelé viharos lesz, a legerősebb széllökések elérhetik a 100 kilométeres óránkénti sebességet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 5 és 11 fok között várható.

Izlandtól a kontinens nyugati partvidéke mentén egészen Észak-Afrikáig magasnyomás húzódik, és anticiklon található a Kelet-európai-síkság felett is. A két magasnyomás között többközéppontú, nagykiterjedésű ciklon örvénylik, amely meghatározza Közép-Európa időjárását. A ciklon hatására nagy területen borult az ég, sokfelé esik az eső, záporeső. A ciklon hátoldalán a sarkvidék felől hideg levegő halad a szárazföld középső területei fölé. A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félszigeten, Északkelet-Európában már helyenként az 5 fokot sem éri el. Kedd estig a viharos széllel a hideg levegő a Kárpát-medencét is eléri, sokfelé számíthatunk esőre, és lényegesen visszaesik a hőmérséklet.