Apadnak a Hármas-Körös mellékfolyói

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Apadnak a Hármas-Körös mellékfolyói, így a Fehér- és a Fekete- Körösökön már csak másodfokú az árvízvédelmi készültség, a Hármas-Körös viszont még gyengén árad - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán.

Tájékoztatása szerint a Fekete-Körösön, Gyulánál szerda reggel, míg a Fehér-Körösön kedd éjszaka mérsékelték másodfokúra az árvízvédelmi készültséget. A Kettős-Körös is folyamatosan apad Békésnél és Köröstarcsánál, ám a legmagasabb készültségi fokból csak a szerda esti órákban lép ki a folyó vízmagassága.

Még emelkedik a Hármas-Körös vízszintje. Gyoma és Szarvas térségében egyaránt másodfokú a készültség szerda hajnal óta, tetőzésre az esti órákban, 720 centiméteres vízállásnál, másodfokú készültség mellett lehet számítani. A Sebes-Körös és a Berettyó vízszintje szintén a tetőzés közelében van, másodfokú készültségi szinten.

Az igazgatóság működési területén a belvízzel elöntött területek nagysága továbbra is több mint 14 ezer hektár. A tíz belvízvédelmi szakaszból még mindig nyolcban tartanak fent másodfokú védelmi készültséget. Az önkormányzatok közül szerdán kilenc folytatott belvízvédelmi tevékenységet, közülük Dobozon harmadfokú, a többi településen elsőfokú a készültség.

Az MTI-t időközben arról tájékoztatta Vantara Gyula, Békéscsaba fideszes polgármestere, hogy szerda reggel 8 órakor a város területén elrendelte az elsőfokú belvízvédelmi készültséget. Az elmúlt napokban ugyanis a jelentős mennyiségű csapadék miatt Békéscsabán több helyen telkeket öntött el a sok víz - indokolta döntését.