Rátapadt a nyugdíjtémára az MSZP és a Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz által tervezett lépések "nyugdíjkatasztrófát" okoznának. Az MSZP elnöke erről vasárnapi sajtótájékoztatóján beszélt. A Fidesz szerint gátlástalan, kétségbeesett hazudozás zajlik MSZP-s oldalon a nyugdíjak ügyében, a szocialisták ugyanis el akarják kerülni az elszámolást a nyugdíjasok felé.

Lendvai Ildikó azt mondta: ha az úgynevezett svéd modell érvényben lenne 2010-ben, akkor nem lenne nyugdíjkorrekció, az állami befizetés megszüntetése miatt átlagosan 20 százalékkal csökkennének a nyugdíjak, 2011-től pedig még a nyugdíjprémiumra sem lehetne számítani, és a Fidesz "koldusnyugdíjat" juttatna a nőknek. Ezzel szemben az MSZP megőrizné az állami befizetéseket, ezzel a szolidaritást, folyósítaná a nyugdíjprémiumot, folytatná nyugdíjkorrekciót, fenntartaná a méltányossági nyugdíjemelés állami kasszáját, amelyet adott esetben bővítene is.

Az MSZP elnöke szerint eddig három lépés derült ki a Fidesz nyugdíjkoncepciójáról, azaz a "nyugdíjkatasztrófáról". Az első szerint a Fidesz bevezetné a svéd modellt, igaz - mint mondta - az ellenzéki párt itt-ott visszavonta ezt a nyilatkozatot, de ez a visszavonás sikertelen volt, mert a KDNP erre a modellre már 2007-ben javaslatot tett a parlamentben. Lendvai Ildikó kitért arra is, hogy a svéd modell szerint állami pénz nem kerül a nyugdíjkasszába, mindenkinek a számláján vezetik a járulékbefizetéseit és annak megfelelő nyugdíjat kap majd.

Az állami pénz megvonásával a Fidesz nyugdíjkasszából 590 milliárd forintot elvesz - mondta a szocialista politikus, magyarázatként hozzátette: ma az állam ekkora összeget fizet e jogcímre. Évente 2900 milliárd forintot tesz ki a kifizetett nyugdíjak összege, aki ebből 590 milliárd forintot elvesz, az több mint 20 százalékot vesz el a nyugdíjakból - húzta alá Lendvai Ildikó. Mint mondta, ez a lépés így azt jelenti, hogy a nyugdíjak átlagosan 20 százalékkal csökkenhetnek.

Most már tudni, hogy a Fidesz számos ígéretének, közte az adócsökkentésnek, családtámogatás forrásainak növelésének, a munkahelyteremtésről, mi lenne a forrása - szögezte le Lendvai Ildikó. Szerinte a nyugdíjkasszából elveendő 590 milliárd forint, a nyugdíjasok zsebéből kiveendő összeg lenne a forrása más intézkedéseknek.

A Fidesz terveinek második eleme szerint az ellenzéki párt garantálná, hogy negyven évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - emlékeztetett Lendvai Ildikó. Szerinte ez az jelenti, hogy a nők nem "nyugdíjba mennek, hanem éhenhalni", mert ez olyan alacsony nyugdíjat jelent a nőknek a svéd modellel ötvözve, hogy csupán "koldusnyugdíj" jutna nekik.

Lendvai Ildikó a Fidesz "katasztrófa darabjának" harmadik elemeként azt nevezte meg, hogy az ellenzéki párt azt mondta: nyugdíjak reálértéken maradnak. Ha valaki arra vállalkozik, hogy a nyugdíjaknak csak a reálértékét tartja meg, amely ma is törvényben garantált, akkor ez ezen felüli plusz juttatásokat nem adná meg - fejtette ki. Szerinte a Fidesz vissza kívánja vonni a nyugdíjprémiumról szóló törvényt, amely szerint a gazdasági növekedéssel párhuzamosan a nyugdíjasok prémiumot kapnának, erre először 2011-től lesz lehetőség. A szocialista politikus szerint a "csak a reálérték megőrzése azt is jelenti, hogy a továbbiakban nem lesz nyugdíjkorrekció". Az MSZP szerint az elmúlt hónapok kemény intézkedései 4-5 évtizedig fenntarthatóvá tették a jelenlegi nyugdíjrendszert, a mai modellen nem kell változtatni - húzta alá Lendvai Ildikó. 

Fidesz: hazudozik az MSZP

A Fidesz szerint gátlástalan, kétségbeesett hazudozás zajlik MSZP-s oldalon a nyugdíjak ügyében, a szocialisták ugyanis el akarják kerülni az elszámolást a nyugdíjasok felé. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője ezzel kapcsolatban azt kérdezte: a szocialista politikusok "honnan veszik a bátorságot maguknak ahhoz, hogy a Fideszt gyalázzák nyugdíjas ügyben, miközben ők maguk vették el néhány hónappal ezelőtt a 13. havi nyugdíjat az idős emberektől".

Mint mondta, a Gyurcsány-korszak - amelynek egyik főszereplője, kulcsfigurája Lendvai Ildikó - tönkretette a nyugdíjasokat, megélhetési válságba sodorta az idős embereket. 2006 óta folyamatosan csökken a nyugdíjak reálértéke, az elmúlt időszakban a "nyugdíjas infláció" mindig magasabb volt az átlagos infláció mértékénél - sorolta. Ráadásul - tette hozzá - 2009 végén "még tettek egy kísérletet arra is, hogy ellopják a nyugdíjakat" a magánnyugdíjpénztárak privatizációjával.

Szijjártó Péter közölte: mindezzel szemben a Fidesz - kormányra kerülése esetén - garantálja a nyugdíjak értékének megőrzését, az állami kézben tartott nyugdíjalapot, valamint lehetővé teszik, hogy 40 éves szolgálati idő után a nők - ha akarnak - elmehetnek nyugdíjba. Hangsúlyozta, ez csak egy lehetőség lenne, nem pedig kötelezettség. Riogatásnak nevezte azt, miszerint a nőknek majd nagyon alacsony nyugdíjösszeggel kellene nyugdíjba vonulniuk. A fideszes politikus ismét cáfolta, hogy svéd vagy bármilyen más nyugdíjmodellt vezetnének be kormányra kerülve.

Lendvai Ildikó azon felvetésére, miszerint a KDNP egy 2007-es javaslatában a svéd modellre tett javaslatot, Szijjártó Péter úgy reagált: a kereszténydemokraták javaslata egyáltalán nem szól a nyugdíjkorhatár emeléséről. Valójában arról szól, hogy ha valaki 70 éves korára kikerül azok köréből, akik kapnak nyugdíjat, akkor 70 éves korától az államnak kötelező garantálnia, hogy kapjon valamilyen ellátást - közölte.