szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szociáldemokrata Alternatíva Egyesület (SZDAE) szerdán konferenciát rendezett a Kossuth Klubban „A rendszerváltástól a szélsőségek térnyeréséig” címmel. A meghívottak között többségben voltak a különböző baloldali szervezetek képviselői, akik elhatározták: érdemi tárgyaljásokat kezdenek egy olyan, valószínűleg már csak a 2010. áprilisi országgyűlési választások után kibontakozó baloldali együttműködésről, amely elhatárolná magát az MSZP „neoliberális” szárnyától, nevezetesen Gyurcsány Ferenctől és híveitől.

A meghívott előadók arra a kérdésre kerestek választ, milyen okok következtében tört át a Jobbik Magyarországért Mozgalom, s szerzett több mint tizennégy százalékot a tavaly júniusi EP-választásokon. A konferenciát az SZDAE elnöke, a rendszerváltás időszakából ismerős Petrasovits Anna nyitotta meg. Ő egyben a „történelminek” nevezett Szociáldemokrata Párt listavezetője is. Beszédében azt állította, hogy a szélsőségek térnyerése az elhibázott rendszerváltás, és a tizenkét éves neoliberális kormányzás következménye, mely üdvözlendő célnak tekintette az ellátó rendszerek, a „koraszülött jóléti” állam leépítését.

Kulcsár Péter történész az 1945 és 1948 közötti koalíciós időszak vegyes gazdaságát idézte fel: szerinte 1990 után nemcsak ennek a periódusnak egyes politikai intézményeit kellett volna átvenni, de a gazdasági modelljét is. Pelle János a mai fiatalság helyzetével foglalkozott, számba vette a politikai elit hibáit, melyek révén valósággal a szélsőségesek karjaiba lökték a 18 és 24 év közötti nemzedék nagy részét.

Lányi András szellemes és átfogó rendszerkritikát fogalmazott meg, Elek István felidézte a rendszerváltás időszakában megmutatkozó kölcsönös bizalmatlanságot, mely sok tekintetben hozzájárult ahhoz, hogy nem sikerült kijavítani az új politikai berendezkedés fogyatékosságait Sipos József a baloldal összefogását sürgette, szembesülve az MSZP várható, nagyarányú vereségével,

Az MSZP és a Kapolyi féle szocdemek
logoja. Szakadnak?
Galló Béla nemzetközi kitekintést adott a defenzívában lévő európai szociáldemokrácia helyzetéről. Szakolczay György, aki annak idején résztvevője volt az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásainak, azokat az okokat boncolgatta, amelyek miatt a „rendszerváltó” garnitúra elhanyagolta a gazdaság kérdéseit, és szabad utat nyitott a fékevesztett privatizációnak, mely „a jelenlegi, neoliberalizmussal súlyosbított vadkapitalizmushoz” vezetett. Részt vett a tanácskozáson Szili Katalin, aki jelenleg a „Szövetség a Jövőért” élén politizál.

A SZDAE egyfajta Gyurcsány-ellenes baloldali ernyőszervezetként kiván funkcionálni. Azokat várja soraiba, akik a baloldali polgári értékeket vallják, elkerülhetetlennek tartják az 1989-90-es rendszerváltás korrekcióját, és fontosnak a munkavállalók érdekeinek képviseletét. A régi-új szociáldemokraták továbbra is elitélik a baloldal képviseletének monopóliumára törő MSZP végül is sikeres törekvését, hogy minden áron ellehetetlenítse a rendszerváltás nyomán szerveződő szocdem kísérleteket.

Hamarosan a nyilvánosság elé lépnek közös nyilatkozatukkal, amelyben felhívják a figyelmet: az MSZP várható összezsugorodása és az SZDSZ eltűnése után van esélye az egységes szociáldemokráciának, már csak azért is, mert a magyar társadalom mintegy harmada továbbra is baloldali érzelmű marad, legföljebb nem megy el szavazni a soron következő választásokon.

Szocdem célok (Oldaltörés)

Egyelőre egy felhívás forog közkézen, ebből idézünk: „Mit akar a Szociáldemokrata Alternatíva? (…) Célunk, hogy szabályozzuk a vadkapitalizmust, mely a felelőtlen privatizáció következtében zúdult ránk. Új alkotmánynak kell előírnia az állami és az önkormányzati tulajdon többségét a közszférában (egészségügy, nyugdíjbiztosítás, oktatás, energiagazdálkodás, közlekedés). Ragaszkodunk nemzeti kultúránk és természeti kincseink megőrzéséhez.

Olyan gazdaságpolitika kell, amely a hazai vállalatokat részesíti előnyben! Biztosítja, hogy a magyar termékek megfelelő arányban legyenek jelen az áruházláncokban. Az Európai Unió hívei vagyunk, és azt valljuk, hogy a külföldi befektetőkre szükség van. De ellenőrizni kell, hogy ezek a cégek teljesítik-e az állammal és a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeiket. Továbbá, hogy nem gördítenek akadályt a multinacionális cégek szakszervezeteinek működése elé!

Be kell vezetni a bankok és pénzintézetek hatékony kontrollját. Maximálni kell a felvett hitelek után fizetendő kamatok mértékét. Meg kell védenünk honfitársainkat attól, hogy lelkiismeretlen reklámok hatására felelőtlenül eladósodjanak. Lehetővé kell tenni, hogy visszafizessék felvett kölcsöneiket….”

Politikai rendszerünket át kell alakítani. Új alkotmányt, valódi többpártrendszert! Listás választásokat, kisebb létszámú és olcsóbb parlamentet és önkormányzatokat szeretnénk. Támogatjuk az erős rendőrség létrehozását, mely minden állampolgár emberi jogait tiszteletben tartja. Fellépést sürgetünk a rasszista és szélsőjobboldali megnyilvánulások ellen.

Javasoljuk, hogy a következő parlamentben függesszék fel a képviselők mentelmi jogát köztörvényes ügyekben, különös tekintettel a vagyon ellen elkövetett bűncselekményekre. Vonják felelősségre azokat a politikusokat, akik gazdasági visszaéléseket követtek el, korrupciós ügyekbe keveredtek. Ezeket a jogállami garanciák teljes érvényesítésével derítsék fel, és számolják fel a bűnismétlés lehetőségét. Fordítson különös figyelmet az igazságszolgáltatás az energialobbi visszaéléseire, a telekspekulációkra és az off-shore cégekre.”

hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!