Figyelő: a cégvezetők Fidesz-kormányt látnának szívesen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A cégvezetők elégedettek a Bajnai-kormánnyal, a határozott véleményt megfogalmazók számottevő része szerint mégis kedvezőbb lenne Fidesz-kormány az ország gazdasága szempontjából - ez derül ki a Figyelő és a Straketing Stratégiai Marketingkutató és Tanácsadó Iroda által készített felmérésből, amelynek eredményeit a hetilap csütörtöki száma is ismerteti.

Az MTI-nek is elküldött összefoglaló szerint a felmérés során megkérdezett 300 vállalatvezető mintegy fele mondta azt, hogy a Fidesz-kormány gazdaságpolitikai értelemben várhatóan ugyanazt csinálná, mint a jelenlegi vezetés. A válaszadó cégvezetők 28 százaléka gondolja úgy, hogy a Fidesz-kormány kedvezőbb lenne gazdaságpolitikai szempontból.

A Figyelő és a Straketing 1999 óta (a tavalyi év kivételével) minden évben elkészítette felmérését, amelyben a magyarországi cégvezetőket arról kérdezik, hogy hogyan értékelik az elmúlt év gazdaságpolitikáját és milyen várakozásai vannak a következő évet tekintve. 

A legutóbbi választások előtt, 2006-ban az üzleti szférában nem volt kormányváltó hangulat, idén viszont óvatos várakozások övezik az elkerülhetetlennek tűnő változásokat.

Az elmúlt évet értékelve a cégek összességében elégedettek a Bajnai-kormánnyal, amely bátor lépéseket tett. A megkérdezettek többsége szerint a kormány nagyrészt olyan döntéseket hozott amelyekkel ők is egyetértenek. Szintén többségben vannak azok, akik szerint a kormány alapvetően az ország érdekeit tartotta szem előtt és javította az ország nemzetközi megítélését.

A kormány intézkedései közül pozitív visszhangot kapott egyebek mellett a vállalkozások bérterheit érintő járulékcsökkentés, az szja változtatása, illetve a munkahelymegőrző támogatások. Negatívan értékelték viszont az áfa 20-ról 25 százalékra történő emelését, a béren kívüli juttatások megadóztatását és a jövedéki adó emelését. Vegyes fogadtatásban részesült a szuperbruttósítás, a vagyonadó bevezetése, a társasági adót érintő döntések, a nyugdíjat és szociális kiadásokat érintő megszorítások és a banki hitelnyújtás szabályozása.

Bajnai-kormány összességében jó értékelést kapott, a döntések 53 százalékát pozitívan, 47 százalékát negatívan értékelték a vállalatvezetők, amely igen jó eredménynek mondható  a két évvel ezelőttivel szemen, amikor mindössze 5 százalék körül volt az egyértelműen pozitívan értékelők száma. 

Az értékelés mellett a vezetők elvárásaikat is megfogalmazták a leendő kormánnyal szemben, amely szerint a legsürgetőbb intézkedés az adócsökkentés és az adórendszer egyszerűsítése. Szintén fontosnak tartják a munkabérek után fizetendő járulékok csökkentését, a munkahelyteremtést és a munkanélküliség mérséklését, emellett sokan szeretnék a forintárfolyam stabilizálását, a beruházások ösztönzését, támogatását, a bürokrácia csökkentését, illetve több pályázati és támogatási lehetőséget. A cégvezetők 49 százaléka gondolja úgy, hogy a következő években valamilyen mértékű adó- és tb-tehercsökkentés várható.

A gazdasági növekedés esélyeiről is optimisták a vezetők. A felmérésben részvevők több mint fele mondta azt, hogy az elmúlt évben csökkent a forgalma, viszont a következő évtől már növekedésben bízik. Beruházást a válaszadók 52 százaléka tervez, 44 százalék pedig semmilyen befektetésben nem gondolkodik. Utóbbi adat soha nem volt ilyen magas - derül ki a felmérésből.