Megjelenhet a talajvíz a budapesti parti házak pincéjében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Duna vízszintjének emelkedésével megjelenhet a parti házak pincéjében a talajvíz, de nem szabad kiszivattyúzni - közölte a csatornázási művek.

A Duna vízszintjének emelkedésével a talajvíz is megemelkedik, ezért előfordulhat, hogy a partközeli, régebbi építésű házak pincéjében megjelenik a talajvíz. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) cég árvízvédelmi szakemberei nem tanácsolják a víz kiszivattyúzását a pincékből, mert így az alapok alól a vízzel együtt a talajt is kiszívhatják, és az épületek megsüllyedhetnek - olvasható a közleményben. Mint írták, az ár elvonulásával a talajvíz szintje is csökkeni fog, így magától visszahúzódik majd a víz a pincékből. 

Az FCSM tájékoztatása szerint Budapesten a vártnál magasabban, 827 centiméteren tetőzött a Duna a kora reggeli órákban. (2006-ban 860 centiméterrel tetőzött a Duna Budapestnél.) 

Az FCSM közlése szerint a 90 kilométernyi fővédvonal ellenáll a víz erejének, és az ideiglenes gátak is tartanak, ugyanakkor a figyelőszolgálat folyamatosan járőrözik a védvonalakon. Szivárgások és fakadó vizek esetén, ha szükséges, a cég készenlétben álló csapatai azonnal beavatkoznak - írták. Kitértek arra is, hogy a hasonló magas vízállásnál szokásosak a talajon keresztül jelentkező árvízi jelenségek, így például fakadó vizek, szivárgások, esetleg buzgárok.

Jelenleg a Margitszigeten és a Római-parton tör fel egy-két helyen a talajból kisebb vízmennyiség, de ezek egyelőre nem veszélyesek. Néhányukat már "lokalizálták" is a homokzsákokból épített kisebb, úgynevezett ellennyomó medencékkel. 

A szakaszmérnökök és a gátőrök folyamatosan figyelik az árvízi jelenségeket, szükség esetén az éjjel-nappal készenlétben álló csapatokat riasztják az elöntések megfékezése érdekében - írták a közleményben.