szerző:
MTI

Elfogadhatatlannak tartja a választójogi törvény tervezett módosítását az LMP - mondta hétfői, a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese.

Karácsony Gergely az LMP "9 nap a demokráciáért!" című sajtótájékoztató-sorozatának utolsó napján úgy értékelte, az hogy a Fidesz négyszeresére akarja emelni a szükséges ajánlószelvények számát, miközben a jelenlegi 35-ről kilenc napra csökkentenék az összegyűjtésükre szolgáló időt, a Fidesz lehetséges ellenfeleinek a helyi és országos közéletből való kiszorítását szolgáló politikai szándék. Szemfényvesztésnek és elfogadhatatlannak nevezte azt a javaslatot is, amely nem kilenc, hanem 15 napot adna az ajánlószelvény-gyűjtésre. 

Ennek kapcsán azt mondta, úgy látszik, hogy a fideszes képviselők azt a taktikát követik, hogy benyújtanak egy teljes mértékben vállalhatatlan javaslatot, majd amikor a szakmai szervezetek és az ellenzéki pártok tiltakoznak, néhány ponton engednek az eredeti elképzelésből, "amit feltehetően ők maguk sem gondolnak komolyan". Felszólította a Fideszt, hogy "mielőtt végleg rossz útra lép (...) lépjen vissza a konszenzusos politika útjára". 

A sajtótájékoztató-sorozatot úgy foglalta össze, hogy a kilenc nap alatt felhívták a figyelmet azokra az alkotmányos, demokratikus értékekre, amelyeket a fideszes törvény-kezdeményezések "kikezdtek volna". 

A párt aktivistái eközben átlátszó, narancsszínű fóliával leragasztották egy táblán a demokrácia feliratot. A táblán egymás alatt, fentről lefelé a demokrácia; a közbizalom; a civil kontroll; a fékek, ellensúlyok; az állampolgári részvétel; az átlátható helyi döntéshozatal; az egymás meghallgatása; a sportszerűség a közéletben; a helyi véleménynyilvánítás feliratok szerepelnek. A többi feliratot a korábbi sajtótájékoztatókon már leragasztották. A sajtótájékoztató végén Vágó Gábor, az LMP képviselője megkongatott egy, a Kossuth téren ideiglenesen felállított vészharangot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Médiatörvény: a Fidesz lesöpörte az LMP halasztási javaslatát

Jövő hétfőre kérte a médiát érintő törvénycsomag tárgyalásának elnapolását Karácsony Gergely, a parlament kulturális és sajtóbizottságának LMP-s alelnöke a testület hétfői ülésén, arra hivatkozva, hogy pártja képviselőcsoportjának nem volt elég ideje a tervezet áttanulmányozására.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: belemegy-e az LMP egy széles baloldali egységfrontba?

Ha az LMP önállóan indít főpolgármester-jelöltet Budapesten, a fideszes Tarlós István esélye a városvezetői posztra igencsak megnő. Ha azonban az LMP hajlandó belemenni egy széles baloldali egységfrontba, könnyen lehet, hogy a Fidesz továbbra sem tudja bevenni a fővárost - írja Török Gábor politológus. Utóbbi esetben viszont véget érhet az LMP sem-sem típusú, középen állós korszaka: a döntéssel a párt egyértelművé tenné, hogy hol keresi a helyét és ebből adódóan politikai ellenfelét a magyar politikában.

MTI Itthon

Először vettek tárgysorozatba ellenzéki indítványt

Először vett tárgysorozatba ellenzéki indítványt megalakulása óta az új Országgyűlés hétfőn. Karácsony Gergely (LMP) előterjesztését nagy többséggel vették napirendre: 364 igen, egy nem és négy tartózkodás mellett.

MTI Itthon

Önálló főpolgármester-jelöltet állít az LMP

Önálló főpolgármester-jelöltet indít az októberi önkormányzati választáson a Lehet Más a Politika (LMP), de nevekről hivatalosan még nem beszéltek a párt szombati rendkívüli kongresszusán – mondta a budapesti tanácskozáson tartott szimpátiaszavazás eredményét ismertetve Csiba Katalin választmányi szóvivő.

MTI Itthon

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

Alkotmánybírósághoz fordul a Lehet Más a Politika (LMP), mert alkotmányellenesnek tartja, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára megvétózhatja más tárcák vezető tisztségviselőinek kinevezését.

MTI Gazdaság

LMP: a kormány elutasította a spekulációt fékező Tobin-adót

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a gazdaságfejlesztés eszköze nem a könnyen áthárítható bankadó, hanem a Tobin-adó lehetne, amelyet a spekulációs pénzmozgások után fizetnek. Az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot azonban a kormány nevében a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára ma elutasította – közölte a párt közleményében.

Karácsony átvette hivatalát, és rögtön díszpolgárnak javasolja Demszkyt és Tarlóst

Karácsony átvette hivatalát, és rögtön díszpolgárnak javasolja Demszkyt és Tarlóst

Kínos plágiumügybe keveredett a kormánymédia egyik lapja

Kínos plágiumügybe keveredett a kormánymédia egyik lapja

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Détári Lajost ittas vezetésen érték

Détári Lajost ittas vezetésen érték

Mit adhat a vállalati képzés?

Mit adhat a vállalati képzés?