szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mecsek déli részén, a Hármashegyen épülhet meg a NATO-lokátor - írta kedden a Népszava Online.

A Népszava Online információi szerint a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának korábbi jelentése is ezt találta a leginkább kompromisszumos verziónak. Sólyom László pedig - mint arról beszámoltunk - egy tévényilatkozatban utalva rá szerencsésebb megoldásnak találta volna, mint akár a Zengőt, akár a Tubest.

Tárgyalásokon a Népszava Online szerint az is felmerült, hogy Szlovéniába telepítik a radart, cserébe pedig magyar vadászgépek járőröztek volna a szomszédos ország felett. A mecseki NATO-radarnak ez már a harmadik kijelölt helyszíne. A legelső elképzelések szerint a Mecsekben 2004-2005-ben készült volna el a háromdimenziós radar, az akkori tervek szerint még a Zengőn.

A munkálatok megkezdését 2001-re tervezték, az építési engedélyeket az Orbán-kormány idején, 2002. március 21-én kelt kormányhatározat alapján adták ki. A Zengő-beruházás ellen azonban 2003 végétől társadalmi tiltakozás bontakozott ki, egyrészt az ott található különleges természeti értékek (például a veszélyeztetett bánáti bazsarózsa) miatt, másrészt pedig mert az engedélyezési folyamatban a helyi önkormányzatoknak és az állampolgárok szervezeteinek érdemi véleménynyilvánításra nem volt lehetőségük.

A környezetvédelem iránt elkötelezett Sólyom László államfő is személyesen tiltakozott a Zengő-terv ellen. Ennek nyomán a kormány 2004 közepén szakértőkből álló vizsgálóbizottságot alakított, s ennek javaslatára 2005 februárjában úgy döntött, hogy a Zengőre tervezett NATO-radarállomás az 1999-ben jóváhagyott, majd azt követően engedélyezett módon nem épülhet meg. Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő a megvalósításra új tervet, új koncepciót  és alternatív lehetőségek feltárását kérte. Végül 2005. november 23-án a Tubes mellett döntöttek.

A NATO 2006 májusában katonai-szakmai szempontból fogadta el a háromdimenziós lokátor tubesi helyszínét. A Honvédelmi Minisztérium által kiadott építési engedélyt Pécs városa azonban megfellebbezte. Olyan tiltó módosító rendeleteket hoztak az építkezés megakadályozására, amelyeket az Alkotmánybíróság utólag alkotmányellenesnek ítélt.

Tavaly év végén a pécsi önkormányzat lezáratta a Tubesre vezető utat, Páva Zsolt polgármester pedig bejelentette: megakadályozzák a hegyre tervezett katonai radarállomás építését. Végül 2010. március 17-én a Legfelsőbb Bíróság új eljárásra kötelezte a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium építési hatósági osztályát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Simicskó NATO-lokátort építtetne

Simicskó István szerint a NATO-ban az a kép alakul ki a magyar kormányról, hogy döntésképtelen, mert a kabinet három éve nem tud határozottan állást foglalni az eredetileg a Zengőre tervezett lokátorállomásról.

hvg.hu Itthon

Zöld utat kapott a Tubesre tervezett NATO-radar

Jogerősen elutasította a Fővárosi Bíróság felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes-hegy tetején lévő katonai híradó objektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot.

Kiricsi Gábor (hvg.hu) Itthon

Mire gondolhatott Sólyom László?

Talányosan fogalmazott a köztársasági elnök az egy héttel ezelőtti, elhíresült MTV-interjúban, amikor a Mecsekben megépítendő NATO-lokátorról ejtett pár szót. Úgy fest azonban, a Sólyom László által őrzött „titok” már régóta közismert tény. A rébuszt nem volt nehéz megfejteni.

Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon

Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

A válságból való kilábalást segítő ötleteket támogatja a Google

Ha egy Tesla focicipő lenne

Ha egy Tesla focicipő lenne