Indulhat Jávor Benedek a főpolgármester- választáson

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szegő Péter

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes szerint nem disszonáns, hogy a párt szórólapja szerint független, míg az Országos Választási Bizottság honlapja szerint LMP-s Krizsán Ervin ceglédi polgármesterjelölt – derült ki a párt péntek délutáni budapesti sajtótájékoztatóján.

„Megtörtént az a csoda, amiben a hét közepe óta bíztunk: hogy meg tudjuk, meg lehet csinálni” – kezdte sajtótájékoztatóját Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője és főpolgármester-jelöltje. Hogy a harmincezer ajánlószelvény összejött, azoknak köszönhető, akik az utolsó pillanatokban a pártnak adták az ajánlószelvényeiket - közölte. Jávor köszönetet mondott a párt aktivistáinak, akik két héten át alig aludtak. A politikus köszönetet mondott a sajtónak is, amely végigkísérte a kampányt.  

„A neheze természetesen most jön” – figyelmeztetett Jávor. Úgy vélte: igazából most indul a kampány.

Az LMP óriási föladat előtt állt az ajánlószelvények összegyűjtésével – vette át a szót Karácsony Gergely, frakcióvezető-helyettes. Arra hívta föl a figyelmet, hogy a tavaszi parlamenti választáson az LMP százhúszezer (pontosabban: 120 714 – Sz. P.) szavazatot kapott, tehát minden negyedik szavazó „vette a fáradtságot” és eljött, hogy leadja az LMP-nek az ajánlószelvényt. Hozzátette: „Budapest többet érdemel, mint amit eddig kapott a politikusoktól, sokkal többet.” Tarlós István fideszes és Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelöltre utalva azt mondta: Budapest többet érdemel, „mint azok a jelöltek, akik eddig startvonalhoz tudtak állni”. Karácsony abban bízik, hogy pártja „kiugróan jól” fog Budapesten szerepelni. Szerinte az LMP körül formálódik egy új politikai kultúra, amit a régi pártok még nem értenek, de a szavazók már igen.

Újságírói kérdésre Karácsony azt mondta: pártja célja az volt, hogy minden megyében az LMP indítson politikusokat, „valamelyik nagyobb városban legyenek jelöltjei”. Hangsúlyozta: minden megyében lehet az LMP-re szavazni. Óriási sikernek értékelte, hogy „az ilyen, nehezített és antidemokratikus” jogszabályi körülmények ellenére az LMP el tud indulni Budapesten és a legfontosabb városokban.

A hvg.hu szembesítette a párt ceglédi szórólapját az Országos Választási Bizottság honlapján meglévő információval. A szórólap szerint Krizsán Ervin az

LMP által támogatott független polgármesterjelölt és az LMP független jelölteket támogat Cegléd tíz egyéni választókerületében. Az Országos Választási Bizottság honlapja szerint ugyanakkor Krizsán is és a szórólapon szereplő tíz jelölt is a Lehet Más a Politika jelöltje. „Nem éreznek némi disszonanciát?” – tettük föl a kérdést.

Polgármester jelöltek
Cegléd

Jelölt neve 

Jelölő szervezet

Státusz

Dátum

Bobál István 

CEGLÉDÉRT FÜGGETLEN EGYESÜLET

Nyilvántartásba véve

2010.09.01

Földi László 

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség/ Kereszténydemokrata Néppárt

Nyilvántartásba véve

2010.09.01

Krizsán Ervin 

LEHET MÁS A POLITIKA

Nyilvántartásba véve

2010.08.28

Nagy Tamás 

MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT

Nyilvántartásba véve

2010.08.26

Petrényi Mihály 

Független

Nyilvántartásba véve

2010.08.26

Sós János 

Független

Nyilvántartásba véve

2010.09.01

 Forrás: http://www.valasztas.hu/hu/onkval2010/467/467_0_index.html

 A hvg.hu fölvetésre Karácsony Gergely válaszolt. „A jelöltek az LMP nevében indulnak a választáson. Az LMP a jelölőszervezet, valószínűleg ők nem tagjai a pártnak. […] Ők az LMP által indított jelöltek, nem tudom mi a kérdés.” Miután a hvg.hu arra hívta föl a figyelmet, hogy a szórólap szerint független jelöltekről van szó, Karácsony azt mondta: „Ettől még az LMP támogatja őket, lehet, hogy nem tagjai a pártnak, de ennek szerintem nincs különösebb jelentősége. A jelölőszervezet az LMP” – ismerte el az ellenzéki politikus.

A hvg.hu rövid interjút készített Karácsony Gergellyel. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miképp gyűlhetett össze Jávor Benedeknek két és fél nap alatt több mint tizenháromezer ajánlószelvény úgy, hogy előtte bő két hét alatt mintegy tizenötezret gyűjtött a párt. „Alapvetően nem gyűjtöttünk, hanem nekünk hozták el a polgárok. Ehhez az kellett, hogy érzékeljék azt, hogy gáz van és az, hogy a csapból is az folyt, hogy az LMP-nek szüksége van ajánlószelvényekre. Az, hogy az első napokon gyűjtik, ez lehet, hogy a Fideszre igaz, akik címlistával mennek és letarolják a terepet, de az olyan pártoknak, mint az LMP, az országgyűlési választásokon is körülbelül hetven százalékban az utolsó napokban lett meg a kellő számú kopogtató cédula” – jelentette ki a frakcióvezető-helyettes. Szerinte teljesen reális, hogy az utolsó két és fél napban lett meg a szükséges mennyiség közel fele. Egyébként tudatosan építettük ezt a kommunikációt, mert pontosan tudtuk, hogy valahogy föl kell hívni a közvélemény figyelmét arra, hogy hozzák el az ajánlócédulákat” – fogalmazott Karácsony Gergely.

 

Hozzászólások