Veszélyes berendezéseket találtak minden budapesti nevelőintézetben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Blikk
Tetszett a cikk?

Csókay László ifjúságvédelmi alosztályvezető a Blikknek elmondta, Hunka Dominik tragikus halálesete után átvizsgálták az intézményeket, és lesújtó eredménnyel szembesültek.

A Főpolgármesteri Hivatal gyermek- és ifjúságvédelmi osztályához tartozó 29 intézményében és azok száz különböző társintézményében kivétel nélkül találtak balesetre veszélyes bútorokat és egyéb hiányosságokat – mondta el az illetékes, s hozzátette, a legtöbb hibát azonnal kijavították, de vannak olyan veszélyforrások, amelyeket egyelőre csak jegyzőkönyveztek, s az elhárítás a közeljövőben történik meg.

Mint megírtuk, november 19-én a kora délutáni órákban a Cseppkő Utcai Gyermekotthonban egy nevelő felügyelet nélkül hagyott hat kiskorú gyermeket, míg egy másik helyiségben hetedik társukkal foglalkozott. Eközben a három éves Hunka Dominik lánytestvérével a lakrészükben le akart venni egy mesekönyvet a szekrény tetejéről, amikor az ráborult. Az orvosok szerint a kisfiú nagyjából 10-15 percig lehetett oxigénhiányos állapotban. Az agyhalál beállt nála, öt nappal később lekapcsolták a lélegeztetőgépről.

Mint megtudtuk, a fenntartónak, vagyis a Főpolgármesteri Hivatalnak az elmúlt években egyetlen komoly balesetről sem számoltak be az intézmények, bár az elhunyt kisfiú szülei más információkat kaptak.

Nem hibázott a nevelő Dominik halálakor
Lekapcsolták a gépekről Dominikot – A gyerekek több olyan esetről meséltek, amikor kisebb-nagyobb balesetek miatt kórházba kellett vinni gondozottakat. Ilyen előfordulhat, de ahol meghal egy gyermek, ott felmerül a kérdés, vajon a többi eset nem emberi mulasztás miatt történt-e – mondta Hunka Zsolt, a gyászoló apa. Erre reagálva Csókay László azt közölte, megvizsgálják a korábbi eseteket, és ha voltak ilyenek, komoly szankciókra számíthatnak az intézmények.