szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem nézték végig egykori házaik ledöntését a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa devecseri károsultjai. A segélyszervezetek munkatársai ugyanakkor több olyan családról tudnak, akik nem akarják elhagyni bontásra ítélt házukat.

A Veszprém megyei kisvárosban 21 utcát és 297 házat öntött el az ajkai zagytározóból október 4-én kizúdult vörösiszap; 262 lakóházról állapították meg, hogy lakhatatlan. Az iszapömlésben menthetetlenül károsodott lakóépületek dózerolását szerdán kezdték meg, de nemhogy a házak tulajdonosai, de még helyiek sem voltak a környéken - tapasztalta az MTI tudósítója Devecserben.

A bontási rendelet szerint az első bontási tömb lakóinak március 8-ig volt idejük összepakolni bútoraikat és megmaradt ingóságaikat, amelyeket az önkormányzat az egykori laktanya épületeiben raktározott el. A március 15-ig lebontandó 35 ingatlan mindegyike már lakatlan. Néhányan a szomszédos, később bontásra kerülő házakból nézték, ahogy a tetőgerendákat letépi a markológép kanala.

Adányi László, a Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programjának vezetője az MTI-nek elmondta: 59 emberről tudják biztosan, hogy még bent lakik a házában. "Nem tudjuk pontosan, hány családot jelent, de közülük többen nem akarják tudomásul venni a bontás tényét" - mondta a segélyszervezet programvezetője. Mint rámutatott, a bontások idejére létrehozott krízis intervenciós csoport feladata most az, hogy ezekkel az emberekkel elbeszélgessen, és közösen, reálisan végiggondolják a lehetőségeket, segítsenek a döntésben.

Szaknyelven szólva ez a "ventilláció" segíti a történtek feldolgozását, mert az ilyen katasztrófák esetében nem elég hivatalos tényeket közölni az emberekkel, hogy "itt írja alá, Marika néni" - fogalmazott a szakember. Hozzátette: a kiköltözni nem akarók között több idős ember van, akik nehezen mozognak, és az "öreg fát nem lehet átültetni". Viszont a közművek fokozatos kikapcsolásával ők is rákényszerülnek a házak elhagyására - tette hozzá.

Adányi László elmondta, hogy a segélyszervezet munkatársai rendszeresen látogatják a családokat, március végéig várhatóan öt családnak segítenek albérletet találni. Az ideiglenes albérletet a segélyszervezet fizeti, illetve az új házak átadásáig a károsultak is találhatnak maguknak alkalmas átmeneti szállást. Tájékoztatása szerint megkötik a szerződést a bérbeadóval, de senki helyett nem döntenek.

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai ellenőrizték a régi laktanya területén kialakított raktárakat, a fűtetlen betonépületekről fényképet készítettek. Adányi László szerint ezzel meg tudják mutatni az embereknek, hova kerülnek személyes holmijaik és bútoraik. Devecserben egyszerre bontják a házakat és épül az új lakópark, a károsultak előre megbeszélt időpontban belülről is megtekinthetik az épülő házakat.

Az Országgyűlés június végéig az egész megyére kiterjesztve hétfőn hosszabbította meg a még október 6-án kihirdetett veszélyhelyzetet. A helytállásról és az újjáépítésről szóló kormányhatározat alapján 2011. június végéig fel kell építeni a károsultak új házait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!