Rosszabb termékek Kelet-Európának: az MSZP uniós vizsgálatot kér

Rosszabb termékek Kelet-Európának: az MSZP uniós vizsgálatot kér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tabajdi Csaba szerint a közelmúltban indított szlovák, magyar és bolgár vizsgálatok ugyan találtak arra utaló jeleket, hogy az új EU-tagországokba rosszabb minőségű termékek érkeznek, de az azonos márkanéven forgalmazott termékek között a régi tagállami piacokon is jelentős eltérések vannak. Úgy vélte, "az Európai Bizottságnak ezért átfogó vizsgálatot kell indítania".

Körültekintő, a populista felhangoktól mentes, európai szintű vizsgálatokkal kell tisztázni, hogy kimutatható-e minőségbeli különbség az Európai Unió új és régi tagállamaiban azonos márkanéven forgalmazott élelmiszerek között - vélte Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának szerdai brüsszeli ülésén az utána kiadott közleménye szerint.

Tabajdi Csaba
©

Az MSZP delegációvezetőjének tájékoztatása szerint az EP-képviselők arra a kérdésre is keresték a választ, hogy az eltérő összetétel eltérő minőséget eredményez-e, illetve a minőségbeli különbségek esetén megfigyelhető-e valamilyen földrajzi tendencia. "A minőségbeli eltérések nem vezethetnek élelmiszerbiztonsági kockázathoz.

Ez azonban egyik vizsgált esetben sem merült fel. A különbségek ezen kívül nem irányulhatnak a fogyasztó megtévesztésére, és nem eredményezhetik a termék ár/érték arányának jelentős megváltozását. Érthető, ha egy gyártó bizonyos esetekben olcsóbb alapanyagot választ, de ilyen esetekben a végtermék árának is ezzel arányosan alacsonyabbnak kell lennie" - emelte ki Tabajdi Csaba.