szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tudott elég támogatót összegyűjteni Gyurcsány Ferenc az MSZP frakciójában ahhoz, hogy új pártot és új képviselőcsoportot alakíthasson - ezzel magyarázzák a szocialista pártban, miért írták alá a volt miniszterelnök hívei a párt mellett hitet tevő nyilatkozatukat. Mesterházy Attila jól taktikázott ugyan, amikor hűségnyilatkozatot kért a frakciótagoktól - és ezzel átmeneti győzelmet aratott Gyurcsány felett -, ám nem adott elég időt a korábbi kormányfő körül csoportosulóknak, hogy megszervezzék a kilépést. Így viszont a pártelnök tovább fokozta a párton belüli feszültséget, tovább gyengítve az MSZP-t - vélik a hvg.hu-nak nyilatkozó szocialisták.

„Lövésem sincs most már, hogy ki mire játszik, és mikor zárul már le ez a képtelen helyzet, amiből sem Mesterházy, sem Gyurcsány, de legfőképp az MSZP nem profitál. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a felek egymás foglyai” - írta le a szocialista parlamenti frakció egyik neve elhallgatását kérő befolyásos tagja, milyen állapotban van a párt, miután az 58 képviselőből 57 úgy nyilatkozott, nem akarja elhagyni az MSZP képviselőcsoportját.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető múlt hét csütörtökön jelentette be minden szocialista frakciótagnak levelet küldtek ki, amelyben arra kérik őket, hétfőig nyilatkozzanak, akarnak-e továbbra is a képviselőcsoportban maradni. A pártelnök azt mondta, ezzel a lépéssel azt szeretné elérni, hogy nyíltan történjen a szakadás, mindenki vállalja a döntést és "ne tűnjön mutyizásnak a szétválás".

Az MSZP-frakcióból hétfőig végül csak egyetlen képviselő, Oláh Lajos nem írta alá a nyilatkozatot, mert a párt Hajdú-Bihar megyei listájáról a parlamentbe bekerült politikus előbb ki szeretné kérni a párt megyei tagságának véleményét, azaz meg akarja velük erősíttetni a mandátumát. Mesterházy Attila hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: személyes konzultációkon kiderült, 48-an legalább a következő választásokig az MSZP-frakcióban folytatnák, 9 politikus azonban "másképp értelmezte" a nyilatkozatot. Aláírták a papírt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformhoz tartozó képviselők is, a volt miniszterelnök ugyanakkor levélben közölte: a következő napokban, hetekben döntik csak el, hogy kilépnek-e az MSZP-ből.

Sokan vannak, de nem elegen

„Ennek így már semmi értelme, csak az MSZP-t rombolják. A felek már hetekkel ezelőtt világossá tették, hogy ebből válás lesz. Feri jelezte, hogy ezzel a párttal már nem tud tovább menni, Mesterházy szerint az MSZP érdekeit is a békés szakítás szolgálja. Éppen ezért nem értem, hogy ezzel a nyilatkozattal a pártelnök miért siettette a válást, miért nem ad elég időt Gyurcsányéknak a kilépés előkészítésére” - mondta a hvg.hu-nak egy mindkét tábortól magát függetlennek való szocialista képviselő.

Gyurcsány Ferenc és hívei - még nincsenek elegen?
©

Szerinte egyébként is aláírtak már egy ilyen nyilatkozatot a frakcióalakításkor, aztán a tavaly függetlenné váló Szili Katalin mégsem adta vissza a mandátumát, pedig ő is listáról került be az Országgyűlésbe. „Egy ilyen papír semmire sem kötelez, legfeljebb annyi derül ki belőle, hogy ’ma még’ MSZP-s vagy, de a holnapról nem szól” - bírálta a pártelnök kezdeményezését a szocialista politikus.

Több frakciótag viszont azt mondta a hvg.hu-nak, Gyurcsány azért nem élt a Mesterházy felkínálta lehetőséggel, mert nem tudott elég képviselőt maga mellé állítani. Erre utalt a pártelnök is, amikor azt mondta, 9 politikus "másképp értelmezte" a nyilatkozatot. Az MSZP-frakcióban hét olyan politikus ül, aki a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció Platform (DKP) tagja is egyben: Baracskai József, Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Vitányi Iván, Varju László és a volt miniszterelnök. Viszont az Országgyűlés házszabálya szerint tíz képviselő kell ahhoz, hogy önálló frakció alakuljon.

Információink szerint a DKP-tagok közül sem számíthat mindenkire Gyurcsány Ferenc. Több MSZP-s forrás is azt mondta, a volt kormányfő egykori kabinetfőnöke - a Bajnai-kormány titokminisztere -, Ficsor támogatja ugyan Gyurcsány törekvéseit, de csak azzal a feltétellel lépne ki a frakcióból, ha visszaadhatja mandátumát. Márpedig az őt 2010-ben jelölő Borsod megyei MSZP-s szervezetben - melyet a párthoz ragaszkodó Gúr Nándor és a volt miskolci polgármester, Káli Sándor irányít -, Gyurcsány hívei képtelenek lennének Ficsor megüresedő helyét megszerezni.

Az MSZP képviselőcsoportjában a gyurcsányisták közé sorolják Kolber Istvánt és Szűcs Erikát is, de több forrás is azt mondta, bár sok mindenben egyetértenek a volt miniszterelnök törekvéseivel, nem biztos, hogy a kedvéért otthagynák a frakciót. „Sokan attól tartanak, hogy Feri új pártja életképtelen lenne, ráadásul nagy teher az MSZP sírásójának lenni, nem mindenki vállalja” - mondta a frakció egyik befolyásos fővárosi politikusa.

Taktikai győzelem, stratégiai vereség

„Bár a pártelnök taktikai győzelmet aratott, stratégiailag rosszul jött ki ebből: Gyurcsány tovább marad, tovább kritizál és kibeszél, amivel csak a nyűglődés folytatódik” - hangsúlyozta az egyik név nélkül nyilatkozó szocialista politikus, aki szerint ezzel Mesterházy a saját kezét kötötte meg.

Mesterházy Attila - két tűz között
©

Az egyik fővárosi parlamenti képviselő szerint a pártelnök a Gyurcsánnyal szembeni harcban elfogadta az idősebb - a korábbi két ciklusban miniszteri tisztséget viselő - politikusok szövetségét, akik így ismét megerősítették a befolyásukat. Pedig, ahogy a hvg.hu korábban megírta, az „öregek” a nyáron még bírálták Mesterházyt, amiért még mindig alacsony az MSZP népszerűsége, és jelezték a pártelnöknek, hogy elégedetlenek a tevékenységével.

Ezekre a párton belül meglévő, de a Gyurcsánnyal való viták miatt egyelőre elsimított feszültségekre utalt Mesterházy is, aki a hvg.hu-nak adott interjújában a múlt héten azt mondta, „a szocialista pártnak amúgy még nem volt olyan elnöke, akit nem próbáltak volna valakik fúrni egy idő után. Jövőre lesz tisztújító kongresszus, ahol a küldöttek véleményt mondanak a teljesítményemről. Mindenkinek, akinek ambíciója van, ott megméretheti magát”.

Mesterházy mögött egyébként múlt hét szerdán a Demokratikus Koalíció kivételével a pártban működő mind a hét tömörülés felsorakozott - a többségüket az „öregek” irányítják. A Népszabadság október 10-én pedig arról írt, hogy pár nappal korábban az MSZP befolyásos politikusai egy titkos gyűlést hívtak össze, hogy a párt jövőjéről beszéljenek. A napilap szerint az egyeztetést Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Hiller István szervezték, a közel harminc fős társaságban volt még többek között Szekeres Imre, Baja Ferenc, Katona Tamás és több megyei elnök: például Harangozó Tamás, Iváncsik Imre, Varga Zoltán vagy Boldvai László. A Népszabadság szerint a pártelnök nem vett részt a találkozón, igaz, a szervezők értesítették, hogy lesz ilyen. Később Lendvai Ildikó tagadta, hogy titkos találkozó lett volna, mint mondta, csak azokat hívták meg, akik megújítanák ugyan a pártot, de továbbra is az MSZP-ben képzelik el a jövőjüket.

„Itt a fő kérdés nem az volt, hogy Mesterházy mögé álljunk-e vagy sem. Hanem arról beszéltünk, hogy mi lesz Feriék távozása után. Ne tudjon majd minket olyan szerepbe szorítani, hogy mi vagyunk a régiek, ő meg az új” - mondta a tanácskozás egyik résztvevője a hvg.hu-nak, hozzátéve, az ülésen az is szóba került, hogy a szakítás után Mesterházynak is „össze kell kapnia magát”, át kell szerveznie és ki kell nyitnia a pártot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Csak egy képviselő nem írta alá az MSZP hűségnyilatkozatát

Az MSZP-frakció 58 tagja közül 57 aláírta hétfőig azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a szocialista képviselőcsoport tagjai maradnak. Mesterházy Attila pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: személyes konzultációkon kiderült, közülük 48-an legalább a következő választásokig az MSZP-frakcióban folytatnák, 9 politikus azonban "másképp értelmezte" a nyilatkozatot. Aláírták a papírt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformhoz tartozó képviselők is, a volt miniszterelnök ugyanakkor levélben közölte: a következő napokban, hetekben döntik csak el, hogy kilépnek-e az MSZP-ből.

MTI Itthon

Hétfőn is MSZP-frakciótag lesz Gyurcsány, de 2014 után már nem

Még hétfőn is az MSZP-frakció tagja leszek – ezt mondta Gyurcsány Ferenc csütörtökön Keszthelyen újságíróknak azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila pártelnök nyilatkozattételre szólította fel hétfőig a szocialista frakció tagjait arról, maradnak-e a képviselőcsoportban.

Minotto Barchetta, egy Ferrari V12-es, ami nem is létezett

Minotto Barchetta, egy Ferrari V12-es, ami nem is létezett

Alexander Brody: Megdöbbentett, hogy a Himnuszt kellett énekelni Orbán előtt

Alexander Brody: Megdöbbentett, hogy a Himnuszt kellett énekelni Orbán előtt

Az olimpai bajnok Burján Csaba állítja, nem Kínát szidta az Instagramon

Az olimpai bajnok Burján Csaba állítja, nem Kínát szidta az Instagramon

Két nappal tovább érvényesek a decemberi helyközi bérletek

Két nappal tovább érvényesek a decemberi helyközi bérletek

Magyar siker Argentína ellen a női kézilabda-világbajnokságon

Magyar siker Argentína ellen a női kézilabda-világbajnokságon

Fotón látszik, milyen óriási akkumulátor kerülhet a Galaxy S11+-ba

Fotón látszik, milyen óriási akkumulátor kerülhet a Galaxy S11+-ba