A West Balkán ügyvezetője szerint becsapták a szervezők

A West Balkán ügyvezetője szerint becsapták a szervezők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A vádlottak meghallgatásával kezdődött meg a West Balkán-ügy tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden. A január 15-én éjjel három fiatal halálát és többek sérülését okozó tragédiával összefüggésben az ügyészség négy embert gyanúsít.

A vádlottak meghallgatásával kezdődött meg a West Balkán-ügy tárgyalása kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB); a január 15-én éjjel három fiatal halálát és többek sérülését okozó tragédiával összefüggésben az ügyészség négy embert gyanúsít. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetőjét, Szalontai Győzőt, aki az intézményt bérbe adta, és három társát: Kecskés Tamást és Csanádi József rendezvényszervezőt, valamint Hranek Istvánt, aki a program biztonságért felelt.

A vádlottak közül kedden csak az elsőrendű vádlott kívánt szóbeli vallomást tenni. Szalontai Győző nem ismerte el bűnösségét, arról beszélt, hogy őt a szervezők egyértelműen becsapták, mert a szóban jelzett maximális 1.800 fős létszám tudatában 4.200 jegyet gyártottak le. A rendezvényre a vádirat szerint csaknem 3 ezer embert engedtek be.

Szalontai Győző azt mondta, ha tudják, hogy 1.800-nál több embert engednek be az épületbe, akkor ki tudtak volna nyitni még több lépcsőt, ahogy arra korábban már volt példa. Így azonban egy lépcsőn mentek fel, illetve le a fiatalok a szintek között. Közölte: az általuk bérbe adott épületben a rendezvényért Csanádi József és egy másik szervező, Fodor Balázs felelt.

Szalontai Győző
©

A bírónak arra a kérdésére, hogy mi az, amit utólag másképp csinálna, az elsőrendű vádlott annyit mondott: "mindent". Ügyvédje, Papp Gábor ezzel kapcsolatban az MTI kérdésre azt mondta, ezzel védence a tragédia elkerülésének a lehetőségére utalt, nem pedig saját bűnösségének elismerésére. Papp Gábor a tárgyalás szünetében újságíróknak azt mondta, szerinte a tragikus ügynek számos következménye és tanulsága van, illetve kell, hogy legyen. Álláspontja szerint azonban az ügyben senkit nem terhel büntetőjogi felelősség, másfajta felelősséget azonban lehet vizsgálni. Közölte: a büntetőjogi felelősség megállapításához valamilyen foglalkozási norma hatálya alatt kellett volna állni, ám ez nem volt így. Hozzátette, véleménye szerint közigazgatási, polgárjogi felelőssége, következménye ugyanakkor lehet az ügynek. A tárgyaláson a bíró többször is arra figyelmeztette az ügyvédeket, hogy maradjanak a vád keretei között, és több kérdés feltevését nem is engedélyezte.

A vádirat szerint Szalontai Győző januárban megállapodott Csanádi Józseffel és Kecskés Tamással arról, hogy a West Balkán Klubot január 15-ére bérbeadja nekik egy zenés rendezvény megtartására. A bérbeadó és a bérbevevő nem állapodott meg a tervezett rendezvényen részt vevő vendégek maximális létszámában. Szalontai Győző annak tudatában bocsátotta rendelkezésre a klubot a rendezvény megtartására és vett részt a lebonyolításban a biztonsági szolgálat nyújtásával, hogy a helyszínen építési engedély nélkül végeztek építési munkákat, a helyszínre használatba vételi engedéllyel nem rendelkeztek, az sem épületszerkezeti, sem készültségi szempontból nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak, számos tűzvédelmi szabálysértést pedig nem szüntettek meg.

©

Az ügyészség szerint Kecskés Tamás és Csanádi József a rendezvény szervezése során nem ellenőrizte, hogy a klub helyszíne tűzvédelmi, épületszerkezeti és készültségi szempontból alkalmas-e a lebonyolításra. Nem győződtek meg arról, hogy a helyszínen milyen maximális létszám mellett végezhettek vendéglátói tevékenységet. A szervezők mintegy 3 ezer ember részvételére számítottak.

A vádirat kitér arra is, hogy a vádlottak nem készítettek tűzvédelmi előírásokat tartalmazó iratot, s nem tájékoztatták a tűzoltóságot, amely a korábban feltárt tűzvédelmi szabálysértésekre való figyelemmel a rendezvény megtartását nem engedélyezte volna.

A vád szerint Szalontai Győző és Hranek István abban állapodott meg, hogy a rendezvény biztosítását tíz őrrel fogják megoldani. A klubban este 23 órára csaknem 3 ezer ember tartózkodott, akik oly mértékben feltorlódtak, hogy a szűk helyen kialakult tömegben mozdulni sem bírtak. A szakmai szabályszegések miatt a földszinten és a lépcsőn kialakult tumultusban az ott tartózkodó emberek közül hárman meghaltak és többen megsérültek.

További híreinket a West Balkán-tragédiáról itt olvashatja!