szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elrendelték a szmogriadót kedden reggel Debrecenben, miután a szálló por (PM10) mennyisége az elmúlt két napban növekedett, s légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke is túllépte a riasztási küszöbértéket két mérőállomáson - közölte Vígh Vanda, a városháza sajtóreferense.

Debrecenben a meteorológiai előrejelzések szerint a levegő minősége tartósan romolhat, így kedden reggel 8 órától a szmogriadótervben foglalt korlátozások bevezetéséről döntött a Kósa Lajos (Fidesz) polgármester megbízásából eljáró Pajna Zoltán alpolgármester - ismertette a sajtóreferens.

Az intézkedések során nyílt téri égetési tilalmat rendeltek el a városban, s felkérték a lakosságot a tömegközlekedési járművek fokozott használatára. Egyúttal azt várják a járművel közlekedőktől, hogy azokban az útkereszteződésekben, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le a gépjárművek motorját.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérték, hogy ahol arra lehetőség van, a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben ezekben a napokban - tájékozatott Vígh Vanda.

Szegeden is súlyos a helyzet

Kedd déltől Szegeden is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke közölte: a rendelkezés értelmében a város közigazgatási területén belül tilos tüzet gyújtani és nyílt térben bármilyen anyagot égetni.

Botka László (MSZP) polgármester felszólította a lakosságot és a közintézményeket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd, az olaj- és a gáztüzelésű fűtőberendezések használatát, csökkentsék az olyan, szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységeket, mint amilyen a festés vagy a bitumenolvasztás.

A polgármester utasította a légszennyező források jegyzékében szereplő telephelyek üzemeltetőit, hogy 25 százalékkal csökkentsék a káros anyagok - nitrogén-dioxid, szén-monoxid - kibocsátását. A dél-alföldi városban utoljára november 4-én rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, és három nappal később vonták vissza. A szálló por magas koncentrációja miatt Nyíregyházán és Budapesten a szmogriadó tájékoztatási, Debrecenben a riasztási fokozata van érvényben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!