szerző:
met.hu

Havazni kezd pénteken, és egyre többfelé erősödik meg a tél. Tovább hűl az idő, és hétfőn akár -25 fok is lehet éjszaka egyes helyeken. Beköszönt az igazi tél.

Pénteken túlnyomóan borult idő várható, csak északon lehet némi, főként szűrt napsütés. Hajnalban a déli határaink mentén egy mediterrán ciklon hatására már lehet hószállingózás, havazás, majd napközben a hóesés lassan észak felé terjed, éjfélig hozzávetőleg a Nyíregyháza-Zalaegerszeg vonalig várható csapadék. A szél sokfelé megélénkül, északkeleten, illetve a Dunántúl nyugati felén meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -10, -18 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -5, -10 fok között várható.

Szombaton is borult lesz az ég, országos havazásra számíthatunk. A legkevesebb hó északnyugaton, a legtöbb délkeleten várható. A többfelé erős északi, északkeleti szél főként keleten és a Nyugat-Dunántúlon hófúvásokat okoz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -9, -15, a legmagasabb nappali hőmérséklet -8, -14 fok között alakul.

Vasárnap nyugat felől egyre többfelé megszűnik a havazás, délután pedig a keleti országrész kivételével több helyen elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az északi, északkeleti szél helyenként megerősödik, ezért továbbra is kell hófúvásakra számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -10, -15, a legmagasabb nappali hőmérséklet -7, -13 fok között alakul.

Az OMSZ közleménye szerint vasárnap estére a hó vastagsága a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön várhatóan 30-50 centiméter között alakul, a legkevesebb, 3-10 centiméternyi hóra északnyugaton lehet számíthat, a főváros térségében pedig 15-25 centis hó várható.

Hétfőn újabb mediterrán ciklon érkezése várható, de már kevesebb hó valószínű. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában -16, -21 fok között alakul, de egyes derült, szélvédett helyeken -25 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -8, -13 fok között várható hétfőn – olvasható a met.hu-n.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint legalább tíz napig lényeges enyhülés nem lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!