Meghosszabbították az egyetemek jelentkezési határidejét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Február 24-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a felsőoktatási intézményekbe - közölte az oktatási államtitkárság csütörtökön.

A módosítás értelmében legkésőbb február 24-én éjfélig kell a jelentkezéseket elektronikusan, illetve hagyományos módon postára adni - olvasható a kommünikében. A diákoknak és családjuknak így kilenc nappal több áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik felsőoktatási intézménybe adják be felvételi kérelmüket.

A közlemény szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága tájékozódott a középiskolásoknál, hogy kellően ismerik-e a  felsőoktatásba lépés új feltételeit.

A kapott információk alapján úgy döntött, meghosszabbítja a felvételi jelentkezési határidőt, ily módon biztosítva a tanulóknak és családjuknak, hogy minél megfontoltabban dönthessenek a továbbtanulásról.

Szabó Máté ombudsman csütörtökön azt közölte: szerinte sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és "életre szóló döntést hozzanak". Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében tudatta: a biztos úgy látja, nincs kellő idő a megalapozott döntések meghozatalához, és ezzel sérülnek a fiataloknak a jogbiztonság követelményéből fakadó jogai.

Szabó Máté rámutatott, hogy "a felkészülésre rendelkezésre álló idő megállapításánál nem kizárólag a jogalkalmazó hatóságok, hanem a jogi szabályozással érintett természetes és jogi személyek reális szükségletét is figyelembe kell venni". Az ombudsmani hivatal a közleményben felidézte az elmúlt időszak felvételi eljárást érintő változtatásait. Mint írták, a folyamatosan változó jogi feltételek következtében jelentősen átalakultak a korábban meghirdetett képzési formák és azok feltételrendszere.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája korábban azt javasolta, hogy legalább tíz nappal tolják ki az idei felsőoktatási jelentkezési határidőt. Nagy Dávid, a HÖOK elnökének nyilatkozata szerint ugyanis nem állt elég idő rendelkezésre a diákoknak arra, hogy eldöntsék, melyik intézménybe jelentkezzenek. A felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítése január 31-én jelent meg, az idei, intézményekre, képzési területekre és szakokra lebontott keretszámokat pedig január 20-án hozták nyilvánosságra.

A HÖOK elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy a diákoknak és családjuknak elegendő idő álljon rendelkezésre egy ilyen komoly döntés meghozatalára, ami a megváltozott körülmények között még nehezebb, mint az elmúlt években.