szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) megdöbbenve áll Kertész Ákos író magatartása előtt, aki február 29-én Kanadába távozott, és ott menekültstátuszt kért.

Stágel Bence az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Gaal Gergely elnökhelyettes az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában úgy fogalmazott: nem értik az író "mártírkodásának célját". Ezzel a lépésével erősíti korábbi magatartását, amikor saját, magyar hazája megbecsülését az utóbbi időben egyébként is különösen kritikus nemzetközi közvélemény előtt járatta le - közölték.

A kereszténydemokrata politikusok felidézték, hogy az író 2011 augusztusában az Amerikai Népszavában megjelent levelében a magyarságot "genetikailag alattvalónak", a "a második világháború borzalmaiért, a holokausztért egyedül felelősnek" nevezi, aki "röfög és zabálja a moslékot", "se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire".

"Kertész Ákosnak nincsen oka csodálkozásra"

Véleményük szerint az ilyen kijelentések jogosan vívnák ki bármely nemzet, nemzetiségi vagy vallási csoport, közösség felháborodását, amely ellen megfogalmazzák. Kertész Ákos saját magyar nemzete ellen kelt ki ilyen módon, amivel érthetően nem keltett rokonszenvet jóérzésű honfitársaiban.

Hozzátették: fiatal kereszténydemokrataként úgy gondolják, hogy Kertész Ákosnak nincsen oka csodálkozásra azon, hogy Magyarországon vannak, akik ridegen viselkednek vele, mert ezt saját magatartásával vívta ki. "Aki belerúg a lakótársába, az ne csodálkozzon, ha utána nem hívják meg ebédre" - fogalmaztak, kiemelve: Kertész Ákos ne csodálkozzon, ha a magyarságot súlyosan sértő kijelentései és hazájának nemzetközi szinten való többszöri lejáratása után vannak, akik nem viselkednek vele barátságosan.

A Kossuth-díjas író sajtóirodája vasárnap az MTI-vel azt közölte: Kertész Ákos menekültstátust kért Kanadában. Mint írták, az író ellen az Amerikai Népszavában megjelent cikke után "politikai hecckampány indult, nem csak a Fővárosi Közgyűlésben, ahol megvonták díszpolgári címét, de kormányzati szinten és a parlamentben is". A közleményben idézik Kertész Ákost, aki közölte: döntését nem Magyarország és a magyar nép ellen hozta, hanem "a jelenlegi kurzus miatt kényszerült" erre a lépésre. Hozzáfűzi, reméli, hogy "egy demokratikus és toleráns, emberséges Magyarországra egyszer még visszatérhet".

"Méltatlan"

Kertész Ákos a cikk után, szeptember 2-án az MTI-nek úgy reagált: amit írt, azt az Amerikai Népszavának írta, s véleménye szerint azt itthon nem kérhetik rajta számon. Az író szeptember közepén azonban helyreigazította viták kereszttüzébe került nyílt levelének azt az állítását, amely szerint "a magyar genetikusan alattvaló" volna. Helyreigazítását a következő módon fogalmazta meg: "helyesen ilyen mondat nincs".

A kormány nevében egy interpellációra válaszolva szeptember 12-én Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a parlamentben jelezte, hogy Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie az augusztus végén az Amerikai Népszavában megjelent nyílt levelében írtak miatt, s "amennyiben nem kér bocsánatot, a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra". Októberben Orbán Viktor miniszterelnök ugyancsak az Országgyűlésben egy kérdésre válaszolva egyebek mellett úgy fogalmazott: kétségkívül lehangolja az embert, ha egy Kossuth-díjas író "rasszista szamárságokkal traktálja a hallgatóságot".

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptember 21-én visszavonta Kertész Ákos díszpolgári címét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!