szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt időszak aszályos időjárása következtében a Közép-Tisza vidékén található holtágak szinte mindegyikénél csökkent a vízszint, és kedvezőtlen biológiai folyamatok okoznak problémát - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense kedden.

Nagy Réka tájékoztatása szerint a lakosság által intenzívebben használt holtágak közül, nagyon alacsony a vízszint a szajoli Holt-Tiszában, ami növeli a halpusztulás veszélyét, de a vízpótlási lehetőségekkel bíró holtágaknál is várhatóak vízminőségi gondok.

A Szolnoknál lévő alcsi Holt-Tisza vízszintje is gyorsuló ütemben, háromnaponta körülbelül 1 centiméterrel csökken. A holtágban az algák túlszaporodásával járó szélsőséges oxigénviszonyok miatt fennáll a tömeges halpusztulás kockázata, illetve a veszélyes toxint termelő cianobaktériumok (kékalgák) tömeges megjelenése várható. Az algák által termelt toxin a vízből ivó állatoknál mérgezést, a fürdőzőknél pedig bőrirritációt okozhat.

A sajtóreferens hozzátette: a holtágak biológia állapota az illegális lakossági vízkivétel csökkentésével nagymértékben javítható lenne, ezért a vízügy önkorlátozásra szólítja fel az érintetteket.

A Tisza-tavon ismét tapasztalható az évről-évre bekövetkező kagylópusztulás, intenzitásának növekedése miatt már most szükség van a mentesítésre való felkészülésre - mondta a sajtóreferens, hozzátéve, hogy a kárelhárításra a halászati hasznosító feladata. 

A csapadékhiányos és rendkívül meleg időjárás okán a Tisza vízállása, vízhozama is jelentősen lecsökkent. A szélsőséges környezeti viszonyok hatására a folyóban élő algák faji összetétele is változik. A jól látható barnás foltszerű elszíneződést okozó kovaalgák már megjelentek, ez az algafaj azonban közegészségügyi szempontból veszélyt nem jelent - jelezte Nagy Réka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány