szerző:
Csikász Brigitta

A rendőri vezetők mellett alacsonyabb beosztásúak is érintettek lehetnek a korrupció gyanús ügyben – fejtette ki véleményét Kocsis Máté, a Nemzetbiztonsági Bizottságnak egyik fideszes tagja egy beszélgetés során. A védett tanúról szóló hírt, a hvg.hu által megkérdezett volt rendőrök úgy kommentálták, hogy ez ugyanolyan taktika lehet az ügyészség részéről, mint V. László bizalmi emberének házi őrizetbe helyezése.

"Meglepő lenne, ha a négy rendőri vezető mellett alacsonyabb rendfokozatú hivatásosok nem vettek volna részt abban a korrupció gyanús ügyben, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódik” – mondta Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke és a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja egy pénteken tartott beszélgetésen. Elmondta, az utóbbi bizottság a június elején indult büntetőeljárásról nem rég kapott egy szűk körű tájékoztatást.

Arról, ami ott elhangzott, azonban nem beszélhetett, mert az államtitoknak minősül. A sajtóban megjelent azon hírekről viszont, hogy a szórakozóhelyeken politikusok is mulattak és különböző rendezvényeket is tartottak, úgy vélekedett, hogy önmagában semmi kivetnivaló nincs benne. ,,Azt senki sem állíthatja, hogy aki valaha belépett ezekre a helyekre, az automatikusan érintett a korrupciós ügyben”.

A helyek üzemeltetőjéről, tulajdonosáról, az előzetes letartóztatásban lévő V. Lászlóval kapcsolatban pedig érdekesnek mondta azt, hogy a vállalkozó a 2011 januárjában történt West-Balkán tragédiáig olyan volt, mint egy fantom, vagyis, hogy kevesen ismerték, de annál többen beszéltek róla. A három halálos áldozatot követelő szerencsétlenség után viszont a nyilvánosság elé lépett, interjút adott, sőt megalapította a Biztonságos Szórakozóhelyekért Egyesületet is.

A korrupciós gyanú miatt indult eljárás

Ismert, másfél hónapja csattant a bilincs az éjszaka császárának tartott, negyven szórakozóhelyet üzemeltető, illetve tulajdonló V. László és bizalmi embere V. István kezén. A Központi Nyomozó Főügyészség az NVSZ által lefolytatott fél éves nyomozás alapján azzal gyanúsította őket, hogy rendőröket vettek meg azért, hogy a helyeken ne legyenek razziák, a konkurenseknél viszont annál inkább, továbbá, hogy a megvesztegetett rendőrök révén értesültek a szórakozóhelyekkel kapcsolatban megindult eljárásokról.

A V. Lászlóékkal kapcsolatban állt rendőrök jelenleg négyen vannak. Június 1-jén Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának irányítóját és Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Irodának a szervezett bűnözés speciális ügyeivel foglalkozó osztályvezetőjét fogták el. Néhány nappal később pedig Hopka főnökét, az NNI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetőjét, Gulyás Imrét, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Információs Főosztályának egyik felderítő nyomozóját vették őrizetbe vesztegetés gyanúja miatt.

Taktikázik az ügyészség?

A hat gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték, de egyiküket, V. István egy hónap múlva házi őrizetbe került. A hvg.hu által megkérdezett volt és jelenlegi rendőrök egy része – az ügy jelentősége miatt név nélkül – azt mondták, hogy ez a fejlemény az egy taktika is lehet a Központi Nyomozó Főügyészség részéről, hogy megnézzék, ki lép kapcsolatba V. Istvánnal. Amennyiben így van, azt elhibázott lépésnek tartják, mert nyilván – mint közölték – V. László bizalmi emberével senki nem szívesen találkozik.

Az egykori és még aktív rendőrök többsége inkább annak tulajdonította a házi őrizet elrendelését, hogy a szórakozóhelyek irányításában részt vevő férfi, a gyanúsítottakra vallott, esetleg újabb embereket nevezett meg, akik esetleg később gyanúsítottak is lehetnek.

"Magyaros megoldás?"

A legfrissebb információk azonban nem arról szólnak, hogy a vesztegetési botrány gyanúsítotti köre bővült, hanem arról, hogy van egy védett tanú. A hvg.hu információi szerint valóban lehet olyan rendőr, aki még az eljárás elején munkatársai ellen vallhatott. Úgy tudjuk, ennek az ára az volt, hogy vádalkut köthettek, vagyis, neki nem kell számolnia semmilyen következménnyel. Az ellene indult eljárást ejtik azért, mert az övénél jelentősebb súlyú bűncselekményekről számolt be a hatóságnak.

A sajtóban megjelent hírek ugyanakkor nem csak vádalkuról szólnak, hanem arról, hogy az illető védett tanúként szerepel az ügyben. Neki – ha mindez igaz – olyan tényt vagy információt kell szolgáltatnia, amely más úton nem szerezhető be és az eljárás kimenetelére nézve lényeges, személyazonossága nem derülhet ki. A nyomozás lezárása után, a bíróságon sem kell megjelennie.

A hvg.hu által megkérdezett volt rendőr szerint, ha a védett tanúként szereplő férfi, jelenleg is ugyanott dolgozik, ahol korábban, akkor nehezen biztosítható számára védelem, főleg ha kiderül, hogy ő vallott az előzetesben ülő egykori kollégái ellen. Egy másik ex-rendőr ezt a helyzetet nem mondta szerencsésnek, mivel a védett tanút nem lehet az addigi környezetében meghagyni, hanem ki kell onnan emelni. Szerinte ez nem más, mint egy tipikusan „magyaros megoldás” az ügyészség részéről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Rendőri korrupció: őrizetben újabb két rendőr

Újabb két rendőrt állítottak elő a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF) munkatársai a napokban kibukott korrupció gyanús ügyekkel kapcsolatban - tudta meg a hvg.hu. Információink szerint egyikük az a Nemzeti Nyomozó Irodán dolgozó Gulyás Imre, akinek vezetői megbízatását hétfőn vonta vissza az országos rendőrfőkapitány. A másikuk pedig a BRFK egyik nyomozója. Az ügyészség mindkettőjüket őrizetbe vette.

MTI/hvg.hu Itthon

Korrupciós botrány: előzetesbe került a kedden előállított két rendőr

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciós ügyben őrizetbe vett G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőjét és K. Attilát, a BRFK bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját.

Csikász Brigitta Itthon

Bilincsben vittek el egy főrendőrt

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség vezető beosztású rendőrökkel és civilekkel szemben. A hvg.hu úgy tudja, az egyik gyanúsított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője. A rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást a példátlan ügyben.

Csikász Brigitta Itthon

Rendőri korrupció: a rengeteg túlórából gazdagodtak meg a gyanúsítottak?

Minden forintról el tudott számolni kihallgatásán Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának volt vezetője az egy hónappal ezelőtt napvilágra került korrupciós ügy egyik gyanúsítottja - mondta a hvg.hu-nak ügyvédje. Zsurkán Béla és a lapunk által megkérdezett többi szereplő is az újabb gyanúsításokat várják, mert szerintük négy rendőr önmagában éveken át nem vezethetett meg több hatóságot is egyszerre.

hvg.hu Itthon

Rendőrök bilincsben: újabb két ember a gyanú árnyékában?

Újabb két embert vehettek őrizetbe azután, hogy pénteken két főrendőrt és két civilt is bilincsbe kísértek el – értesült a hvg.hu. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az alvilág egyik ismert szereplője vesztegethette meg a rendőröket.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: a "daloló" volt rendőröket is kihallgatják

Előfordulhat, hogy a V. László szórakozóhelyeinek rendőri védéséről nyilatkozó volt rendőröket is kifaggatja a nyomozóhatóság, a rendőrségen kirobbant korrupciós ügyben - tudta meg a hvg.hu. Az is kiderült, egy a Hajógyári-szigeten holtan talált fiatal ügyét már nem közigazgatási eljárásban vizsgálják, hanem nyomozást indítottak. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csak annyit közölt, hogy a szövevényes ügy minden részletét vizsgálják.

MTI Bűnügy

Korrupciós ügy: július 3-ig előzetesben maradnak a rendőri vezetők

A bíróság július 3-ig rendelte el V. László vállalkozó és társa, illetve a vesztegetési ügybe keveredett rendőrtisztek előzetes letartóztatását. A Fővárosi Törvényszék honlapjára kedden felkerült közlemény szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság június 3-án a vesztegetés bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő büntetőügyben elrendelte K. Tamás és társai előzetes letartóztatását július 3-ig.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: izzik a levegő a BRFK-n, vegzálják a kisrendőröket?

Őrült ellenőrzésbe kezdtek a BRFK-n a két hete kirobbant rendőri korrupciós botrány nyomán, amit a szolgálati állomány tagjai vegzálásként élnek meg – mondták a hvg.hu-nak rendőrök. Megkérdeztünk két egykori BRFK-s vezetőt is a V. László szórakozóhelyein folytatott razziákról.

MTI/Népszabadság Bűnügy

A korrupcióval gyanúsított főrendőrök is átestek a C típusú átvilágításon

Minden esetben indul belső vizsgálat, amikor olyan embert gyanúsítanak meg bűncselekménnyel, akiről biztonsági szakvélemény, C típusú átvilágítás készült; a felettes azonban nem köteles figyelembe venni a biztonsági véleményt, amikor a kinevezésről dönt - tudta meg a Népszabadság a Belügyminisztériumtól a rendőrségi korrupciós ügy kapcsán.

Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni

Snowden azt állítja, az oroszok megpróbálták beszervezni

Hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta

Hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta

Törölhetik a nevelőszülői képzést új Országos Képzési Jegyzékből

Törölhetik a nevelőszülői képzést új Országos Képzési Jegyzékből

Magyar alelnöke lesz az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak

Magyar alelnöke lesz az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak

Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Kiderült, mikor hallgatják meg Trócsányi Lászlót az Európai Parlamentben

Kiderült, mikor hallgatják meg Trócsányi Lászlót az Európai Parlamentben