Támad az aszály, de még nem kell beavatkozni

Támad az aszály, de még nem kell beavatkozni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Igencsak megviseli az aszály Magyarország természetes vizeit, a vízügyi központ azonban még nem tartja szükségesnek a beavatkozást.

Átmeneti szárazságot okozhat a kisebb vízfolyásoknál a hetek óta tartó aszály - mondta a ReggelInfónak Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese. Kifejtette: a szárazsággal vízminőségi problémák is keletkezhetnek egyes vízfolyásainknál, hiszen a meleg időjárás és a vízpótlás hiánya együttesen ezzel is járhat.

Erre kisebb holtágakban volt példa. Ezekben az esetekben szivattyúzással próbálják frissíteni az álló vizeket. A TV2 viszont nemrég arról számolt be, hogy - oxigénhiány miatt - tömegesen pusztulnak a halak az aszálytól leapadt tiszapüspöki tóban. Mint megírtuk: kiszáradt a Szilvásvárad melletti egyik legnagyobb természeti látványosság, a Fátyol-vízesés is.

A folyókon az alacsony vízszint a jellemző, és ez hajózási korlátozással járhat, ahogy a balatoni kikötőkben is ez jelenthet problémát - emelte ki Láng István. Hozzátette, hogy volt ennél kisebb a Balaton vízszintje. Jelenleg 54 centiméter körül van a tó vízszintje, de volt már 23 is.

Alacsony vízállás a Balatonon
©

Láng István úgy vélte, hogy bár kiadós eső a következő napokban nem várható, nagyobb folyóinkon és tavainkon még nem szükségesek vízminőségi beavatkozások.