szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába a verbális kardcsörtetés a kormány, és a rendőrség részéről, ha kifejezetten nem provokálnak, valószínűleg hatósági asszisztencia mellett emlékezhetnek meg szélsőjobboldali szervezetek délután a Magyar Gárda megalakításának ötödik évfordulójáról. A BRFK betiltó határozata nagyon gyenge érvelésen alapult.

Lesöpörte a bíróság a BRFK érvelését a Magyar Gárda megalakításának ötödik évfordulójára szervezett demonstráció betiltásával kapcsolatban. Mint az az ORFK által lapunknak megküldött dokumentációból kiderül, a rendőrség többek között arra hivatkozva állította, hogy a közlekedés más úton nem biztosítható, így komoly közlekedési gondok alakulhatnak ki a Hősök tere környékén. Mindezt azzal támasztották alá többek között, hogy felsorolták az Andrássy és a Dózsa György úton közlekedő buszok utasforgalmi adatait, valamint, hogy a trolibuszokat nem lehet alternatív útvonalakra terelni; mivel hétvége lesz, sokan mennek majd a Városligetbe, valamint, hogy a félpályás vonulás miatt nehézségbe ütközne – szombat délután – a környéken működő nagykövetségek megközelítése.

A szervezők felülvizsgálati kérelme nyomán az eljáró bíróság többek között olyan következtetésekre jut a rendőrség határozatának indoklásával kapcsolatban, mint, hogy „a gépjárműforgalmi adatok puszta felsorolása nem támasztja alá, hogy a közlekedés más útvonalon ne lenne biztosítható”. Így szombat délután menetelni fognak a gárda szimpatizánsok, előreláthatóan kétezren, ötven szervezővel, mégpedig – miként erre a bejelentő külön is felhívta a rendőrség figyelmét – úgy, hogy „a félreértések elkerülése végett a tömegben lesznek olyanok is akik formaruhát viselnek (természetesen jogszabályban nem tilalmazottat), és alakzatban vonulnak”.

"A kormány fel fog lépni"

Miután szélsőjobbos szervezetek rendőri asszisztencia mellett vonulhattak végig dobálózva, halálos fenyegetéseket kiáltozva Devecser cigánysorán, a rendőrséget számos kritika érte, amiért nem oszlatta fel az egyértelműen a gyülekezési törvénnyel ellentétes megmozdulást. Úgy tűnik, ez nem csak a BRFK-ra, de a kormányra is hatott valamennyire. Legalábbis ezúttal a Kormányszóvivői Iroda fontosnak tartotta közleményt kiadni előzetesen, amiben azt írják: "Amennyiben pedig az eseményen bármilyen, a jogszabályok betűjével vagy szellemével ellentétes fellépésre kerülne sor, úgy a kormány a leghatározottabban fel fog lépni és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy garantálja a rendet és a köznyugalmat, miként azt Cegléden is egyértelművé tette, amikor jelentős erőkkel vonult a helyszínre, megteremtve minden állampolgár biztonságát: vallási, etnikai, politikai hovatartozásuktól függetlenül".

Eddig szabadon masírozhattak a különböző gárdák tagjai
©

Garamvölgyi László pedig az MTI-nek adott interjújában arról beszélt, hogy  elismerik (ha hibáztak – a szerk.), sőt sokszor ők tárják a nyilvánosság elé, ha hibáznak. Ezek az ügyek sosem maradnak következmények nélkül.” A szombati megmozdulásról pedig azt mondta, „az elmúlt évekhez hasonlóan megfelelően fogják biztosítani” azt, bár megjegyezte, „az elmúlt húsz évben alig változott a jogi szabályozás, pedig már a hungarista Szabó Alberték idejében felmerült, hogy a gyülekezési törvény, illetve az önkényuralmi jelképek precíz jogi szabályozása elodázhatatlan”. Kérdéseinkre a BRFK sajtóosztálya is csak annyit közölt, hogy „a BRFK megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítja a rendezvényt, törvényesen és határozottan fellép a tapasztalt jogsértésekkel szemben”.

A jogszabályok alapján, ha nem uszítanak a tiltó határozat elleni engedetlenségre valóban simán megünnepelhetik a résztvevők egy betiltott szervezet alapításának ötödik évfordulóját, alakzatban, formaruhában vonulva - (persze fegyver nélkül). Ha a formaruha a Magyar Gárdáé, vagy sálban és maszkban takarják el arcukat a résztvevők, akkor a tömeges szabálysértések elkövetése miatt lehet oszlatási ok a rend helyreállítása, de a gyülekezési törvény szerint elsősorban bűncselekmény megvalósulása esetén oszlatható fel egy demonstráció. Vagyis kifejezetten uszító beszédek, garázdaság, rongálás, illetve „mások jogának, és szabadságának sérelmének” megvalósulása a feltétel. Utóbbi alapján simán oszlatni kellett volna Devecseren, de egy fővárosi vonulás még valószínűleg nem meríti ki ezt a kategóriát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

Nem engedik be a saját üzletébe az egykori motorversenyzőt

Nem engedik be a saját üzletébe az egykori motorversenyzőt

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

A betlehem után itt a Szent Sír

A betlehem után itt a Szent Sír

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína