A Századvégből lesz a kormány egyetlen tanácsadója

A Századvégből lesz a kormány egyetlen tanácsadója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Századvég végezne minden tanácsadói, döntés- és jogszabály-előkészítői munkát az összes tárcánál egy miniszteri javaslat szerint.

A nemzeti fejlesztési miniszter javaslata alapján a jövőben szinte csak a Századvég végezné el a tanácsadói, döntés- és jogszabály-előkészítői munkákat az összes tárcánál a minisztériumi szakértők és más háttérintézmények helyett - írta tegnap az Origo. Az érvelés szerint a kormány így számolhatná fel a párhuzamos megbízásokat és ezáltal a kiadásokat is csökkenteni tudná.

A nemzeti fejlesztési miniszter az Origo információi szerint egy olyan határozat elfogadását javasolta egy szeptember közepi kormányülésen, amely kötelezte volna a minisztériumokat, hogy vizsgálják felül saját, illetve háttérintézményeik tevékenységét. A felülvizsgálat célja az lett volna, hogy ne végezzenek olyan feladatokat, amelyekkel korábban a Századvéget is megbízták.

A javaslattal megvalósulna a kormányfői stáb tavaly óta építgetett terve a kormányzati döntések kiszervezésére, a döntések előkészítését hivatalosan sem a minisztériumokban, hanem a kormányközeli cégcsoportnál végeznék el. Informálisan ez sok esetben már most is így van, a miniszterelnöki stáb hosszú távú terve szerint pedig a tárcák valamennyi döntése a cégcsoport kontrollja alatt születhetne meg, és a miniszterelnök is a Századvégtől kapna visszajelzést arról, hogy a kormány politikai kitűzéseit a minisztériumok hogyan valósítják meg.

A Véleményvezér blog szerint a költségcsökkentés ötlete maximálisan támogatandó, de ez a fajta központosítás igen komoly problémákat vet fel. 

Mint írják, az államigazgatásban is szükség van külső tanácsadókra, ráadásul sokszor jóval olcsóbb egy meghatározott munkát kiszervezni, mint annak elvégzésére még külön közszolgákat felvenni. Mivel a Századvég összesen 3,1 milliárd forint értékű tanácsadói tendereket nyert meg és szinte minden kormányzati terület számára kell szakértői anyagokat szállítaniuk, minden bizonnyal az NFM kalkulációi azt mutatták, hogy költséghatékonyabb, ha valóban mindent erre a cégcsoportra bíznak és inkább felszámolják a párhuzamosságokat.

A blog szerint azonban több probléma is felmerül a döntéssel. A legfőbb ezek közül az, hogy miként az államigazgatás sem érthet mindenhez, úgy egy tanácsadó cég(csoport) sem, vagyis az ilyen típusú központosításnak alapvető problémája az, hogy dolgozhat akármennyire is remek csapat a Századvégnél, egészen biztos, hogy ők sem értenek egyformán minden területhez és problémához.

Emellett a blog úgy véli, a kormány azért döntött így, mert azt hiszi, hogy az elmúlt két év egyik fő problémája az volt, hogy az államigazgatásban túl sok különböző érdek és szempont érvényesült, a kormányzati akarat pedig nem tudott elég egységesen és gyorsan megjelenni az intézkedésekben. Ezért is gondolhatják most azt, hogy amennyiben mindig csak ugyanazzal a Fideszhez és a kormányhoz közeli tanácsadóval dolgoznak, az segíthet a fenti problémák megoldásában.

A blog szerint azonban ez a megoldás egy hibás következtetésből született, nem az volt a probléma ugyanis, hogy a politikai akarat nem jelent meg elég gyorsan, egységesen és erősen, hanem éppen az, hogy az iparági és szakmai érveket teljesen feldarálta. Előkészítetlenül, néha hajmeresztően abszurd módon hoztak politikai döntéseket olyan kérdésekről, melyek vállalatok százmilliárdjait vagy napi szinten emberek millióit érintették.

A Véleményvezér szerint ezért bár üdvözölni kell minden törekvést, mely az adóforintok okosabb elköltését eredményezi, de ez a javaslat eközben sajnos éppen a kormány elmúlt két éves politikájának a negatívumait betonozná be.