"Szó se lehet róla, hogy én innen elköltözzek"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Balesetveszély miatt el kellene, hogy hagyja otthonát több család a Hatvanban. A lakók nem tettek eleget a felszólításnak, nagyobb, komfortosabb cserelakásokat követelnek - hangzott el az MR1-Kossuth Rádióban.

Nem először rendelték el Nagygomboson a majorság épületeinek kiürítését. Most az építési hatóság nem adott határidőt, azonnal menni kellene a balesetveszélyes házakból - hangzott el az MR1-Kossuth Rádióban.

A Hatvan településrészén élő tucatnyi család – amelyek nem fogadták el a város által felajánlott cserebérleményeket – azonban maradna az önkormányzati tulajdonú ingatlanokban. Valaha, valamikor más ígéretet kaptak – mondták. A Nagygombosért Polgári Egyesület máris a Hatvani Városi Bírósághoz fordult a határozat felfüggesztését kérve.

A családok november 13-án kaptak értesítést arról, hogy 16-án délelőtt adják le lakáskulcsaikat. A kiköltözők közül van, aki a város által kijelölt cserelakást, más meghatározott összeget kapna – sajtóértesülések szerint négyzetméterenként 5 ezer forintot. A felszólított személyek közül azonban senki nem hagyta el a lakását – hangzott el a Hajnal-tájban.

A Kossuth Rádió reggel műsorában Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere elmondta, az érintett épületeknél balesetveszélyt állapítottak meg, életveszélyről nincs szó. „Mi segíteni szeretnénk, és előre jeleztük a problémát, hogy idővel majd el kell hagyni ezeket a lakásokat. Elsősorban érintésvédelmi és kéményproblémák vannak ” – tette hozzá az önkormányzati vezető. Szabó Zsolt szerint ezek olyan hibák, amelyek – mivel az épületek műemlékek – akárhogy nem javíthatóak.

Az egyik nagygombosi lakó elmondta, mostani otthonuk 110 négyzetméter, aminél az önkormányzat által felajánlott ingatlanok lényegesen kisebbek. Korábban azt az ígéretet kapták az eredeti tulajdonos helyi gazdaságtól, hogy megvehetik majd lakásaikat, ezért sokan hitelt vetek fel, hogy jobb állapotba hozzák ingatlanukat. A gazdaság azonban később az önkormányzatnak ajándékozta az egy helyrajzi számon szereplő épületeket.

Próbálnak az utolsókig kitartani, illetve legalább olyan méretű csereingatlant kapni, amekkorában most élnek – hangsúlyozta a Hajnal-tájnak az egyik nagygombosi lakó. Egy másik helyi nyilatkozó, egy 83 éves asszony azt mondta, ő bevezetette lakásába a gázt, most pedig egy kicsi, fafűtéses csereotthont ajánlanak neki.

Szomszédja is hasonlóról számolt be, azt állította, mostani 62 négyzetméteres otthona után 32 négyzetméteres, vaskályhával fűtött ingatlanba költöztetnék. Elmondása szerint ő is rengeteg pénzt költött a lakására, bízva a korábbi ígéretben, hogy a lakók megvehetik a nagygombosi épületeket. „Szó se lehet róla, hogy én innen elköltözzek” – mondta az asszony, aki 54 éve él nagygombosi otthonában.