szerző:
hvg.hu/MTI

Egyetlen éjszaka alatt megfordult a legújabb Hoffmann–Pokorni-csata állása: a fideszes szakpolitikusok visszavonták az előző este még támogatott módosító indítványokat. A Jobbik név szerinti szavazást kért az egyik javaslatról, de hiába: végül mégis lesznek olyan tanárok, akiknek csökkenést hoz a fizetésemelés.

Ismét a kormány akarata győzedelmeskedett a fideszes szakpolitikusok felett a közoktatás ügyében. Hiába támogatta hétfőn az oktatási bizottság azokat a módosító indítványokat, amelyeket Pokorni Zoltán, a testület fideszes elnöke és képviselőtársai nyújtottak be a köznevelési törvény módosításához, kedd reggelre a képviselők – valószínűleg a kormány és a frakcióvezetés nyomására – visszavonták az indítványokat.

Pokorni és társai azt szerették volna elérni, hogy bekerüljön a törvénybe egy garancia arról, hogy senkinek nem csökkenhet a fizetése szeptember 1-től. Egyrészt visszacsempészték volna a törvényszövegbe a többszakos pótlékot (az alapilletmény 5-10 százaléka, főiskolai végzettség esetén havi bruttó 7,7-15,4 ezer forint), másrészt egy konkrét garanciát is beépítettek volna, rögzítve, hogy az újonnan megállapított illetménye senkinek nem lehet alacsonyabb, mint a korábbi.

Kedd reggel Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár sajtótájékoztatón ismételte meg, hogy szerinte szeptember 1-től csak mintegy négyezer pedagógus fizetése lesz kevesebb, főleg olyan vezetőké, akik jelenleg kiemelten magas, akár 800 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkeznek. Ennek fenntartását a mostani béremelésen keresztül nem tudják vállalni, de egyedi vizsgálat alapján minden jogos kompenzációt megad számukra a kormányzat.

Pokorni és Rogán egy korábbi parlamenti ülésen
©

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedd reggel azt mondta, a hétfői frakcióülésen heves vita volt a kérdésről, de nem jutott döntésre a képviselőcsoport. Ezért felkérte az oktatási kabinetet a módosító javaslatok kidolgozására és benyújtására. A kormány is megtárgyalta a kérdést, és végül hétfő éjszaka úgy határozott, hogy egyedi vizsgálatok keretében foglalkozik az intézményvezetők bérével, így ehhez törvénymódosítás nem szükséges.

Bár Pokorni visszavonta a két módosító indítványt, az egyikről mégis szavazott a parlament. A jobbikos Farkas Gergely ugyanis bejelentette, hogy sajátjaként fenntartja a fizetéscsökkenés elleni garanciáról szóló indítványt, és név szerinti szavazást kér róla. A név szerinti szavazáson a kormánypártiak (73 igen 222 nem, illetve 5 tartózkodás mellett) elutasították az indítványt, az ellenzék gúnyosan meg is tapsolta Hoffmannt, mikor kimondta a nemet. Pokorni Zoltán, illetve a szintén fideszes Hoppál Péter, Kucsák László, Németh Zoltán és Nógrádi Zoltán tartózkodott.

Pokorni a szavazás után az MTI-nek azt mondta: továbbra is azt gondolja, jobb lett volna, ha a törvényben rendezik ezt a kérdést. Mindenkire kiterjedő, egyszerűbb megoldás lett volna, bár kétségtelenül többe került volna – mondta az oktatási bizottság elnöke, aki a kormány kérésével magyarázta a módosítók visszavonását. Pokorni bízik benne, hogy meglesz a fedezet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál az iskolaigazgatók bérének egyéni vizsgálat utáni esetleges kompenzációjára.

A törvényjavaslat egészét a parlament 257 igen, 34 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el. Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok mintegy 40 százaléknyit visszavesznek a pedagógusoknak ígért, és 2011 végén törvényben is rögzített béremelésből, igaz, ugyanakkor kiterjeszti a bérfejlesztést a pedagógiai szakszolgálatoknál vagy a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókra is. A módosításra az indoklás szerint azért van szükség, mert a gazdaság teljesítőképessége nem teszi lehetővé a megígért béremelést, csak fokozatosan, 2017-ben jöhet a teljes bértábla.

Ha az Ön tanári fizetése megegyezik azzal, amit Hoffmann Rózsa állít, azaz 800 ezer forintnál többet keres, akkor kérjük jelentkezzen az [email protected] címen. Szintén várjuk azok jelentkezését, akiknek a pedagógusbér-emelés után bizonyítottan csökken a fizetésük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Áron Itthon

Elszabotált ígéret: meglepetést okozhat az októberi fizetés

Hátraarcot vezényel önmagának a Fidesz: a jövő héten felülírja egyik legnagyobb horderejű intézkedését, a két éve törvénybe írt pedagógusbér-emelést. Elsőre az újraírt, visszafogott emelés is jelentősnek tűnik, de az ördög a részletekben rejlik: elvesznek egyes pótlékok, a túlórapénz és a helyettesítési díj is, miközben az eddigi 22 óra helyett 32-t kell majd a tanároknak az iskolában tölteni. Az emelés folytatására van ígéret, de a kassza kulcsa a kormány kezében marad.

hvg.hu Itthon

Pokorni sem boldog a felemás béremeléstől

Óvatosan bírálta a köznevelési törvény kormány által benyújtott, az ígért pedagógus-béremelésből jelentősen visszavevő módosítását Pokorni Zoltán az oktatási bizottság ülésén. A Fidesz alelnöke elfogadja, ha az ellenzék félig üres pohárról beszél, de szerinte legalább van lehetőség a későbbi korrekcióra.

hvg.hu Itthon

Hoffmann-Pokorni csörte: most lenyomta a Fidesz a kormányt

Az általános emelés ellenére is csökkenő tanári fizetésekről szólt a hétfő késő esti vita Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán közt. A Fidesz alelnöke és társai azt akarják megakadályozni, hogy az új rendszerben bárki rosszabbul járjon, míg az államtitkár szerint ilyen garanciákra nincs pénz. A bizottságban a fideszes javaslat győzött, a zárószavazás viszont csak kedden délelőtt lesz.

Ízelítőt kapott Portugália Leslie-ből, a hurrikánból

Ízelítőt kapott Portugália Leslie-ből, a hurrikánból

Mozgó vonatról ugrott le egy férfi Debrecenben, szörnyethalt

Mozgó vonatról ugrott le egy férfi Debrecenben, szörnyethalt

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma

Most nagyon megugrik Budapesten az intelligens emberek száma

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

Ne árts! Ne vágj át! – a szülészeti erőszak ellen tüntettek a Szabadság téren

Ne árts! Ne vágj át! – a szülészeti erőszak ellen tüntettek a Szabadság téren

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről