szerző:
Ivanyos Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy nap van az iskolakezdésig, de az iskolák még mindig nem adhatják ki a tankönyveket. A szaktárcánál arra hivatkoznak, hogy nem akarták a vakáció utolsó napjaiban berángatni a szülőket, ám a csúszás valódi oka az, hogy nem érkeztek meg időben a tankönyvek, amelyek kiszállítása és szétosztása az új rendszer bevezetése után káoszba fulladt.

„A régi rend szerinti logika mentén történő könyvkiadás az új ellátási rend tudatos, vagy nem tudatos akadályozásához, szabotáláshoz vezet” – írta Sipos Imre közoktatásért felelős helyettes államtitkár az iskolaigazgatóknak küldött hétfői levelében. A tájékoztatásból kiderül, hogy minden gyermek szeptember 2-án, az első osztályfőnöki órán kapja meg tankönyveit, az egyes helyeken eredetileg tervezett augusztus 28-a helyett.

A levélben az olvasható, hogy a szeptemberi könyvosztás révén elkerülhető „a korábbi években tapasztalt augusztus végi sorban állás”. A helyettes államtitkár arra is figyelmeztetett, hogy az iskolák vegyék figyelembe a szülők érdekeit is: a levél szerint „szülői panaszokat” kaptak, amiért még szünet alatt „berendelik őket augusztus végén”.

©

Van, aki mégis „szabotál”

Több pedagógus, iskolavezető azt mondta a hvg.hu-nak, ijesztő volt számukra a „szabotázst” emlegető minisztériumi levél, a hangnem alapján attól tartanak, hogy következményei lesznek a kormányzati utasítás megszegésének. Ugyanis az ország több iskolájában már napokkal ezelőtt megkezdődött a tankönyvek kiosztása – mint forrásaink mondták, épp a szülők kérésére. Egy Hajdú-Bihar megyei iskolában például a helyi tankerület úgy döntött, nem veszik figyelembe az államtitkárság kérését, hiszen a szülők ragaszkodtak ahhoz, hogy még a tanévkezdés előtt megkaphassák és beköthessék a könyveket.

Ráadásul napokkal ezelőtt még teljesen más volt az előírás. Több iskola tankönyvfelelőse is arról számolt be, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) augusztus 21-ig azt közvetítette minden fórumon – többek között a honlapon, az iskolai hirdetőkön –, hogy augusztus 28-30. között lehet átvenni a könyveket. A rendeléseket már áprilisban felvették a Kello rendszerén keresztül, a szülőknek legkésőbb augusztus 15-ig csekken be kellett fizetniük a csomag árát. A szülők azért sem értik, miért kell leállítani, visszafogni a könyvosztást, mert augusztus 22-én épp Sipos Imre főnöke, Hoffmann Rózsa mondta azt, a tankönyvek 70 százaléka már az iskolákban van, „nincs káosz a tankönyvellátásban”.

Két budapesti középiskolában, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban és a Leövey Klára Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskolában nem is lehet közvetlenül átvenni a tankönyveket, hanem a Fókusz Könyváruházba kell a szülőknek elmenniük érte, viszont már augusztus 28-tól át lehet venni a csomagot. A könyvesboltot üzemeltető Líra Könyvesbolt Hálózat igazgatója, Kolosi Bea a hvg.hu-nak szerdán azt mondta, hogy már augusztus 27-én kiszállította az állami Kello a boltba a tankönyveket. „A szülők nagyon örülnek, hogy már ma elmehetnek a tankönyvekért” – tette hozzá.

A tankönyv útja

Az iskolákban már márciusban megkapták a szülők a nyomtatott tankönyvlistát, amelyen bejelölhették, mely könyveket szeretnék rendelni az iskolán keresztül. A rendeléseket az iskolák egy központi számítógépes adatbázisban rögzítették, majd április 5-én a Kello központi informatikai rendszerébe feltöltötték. A jogszabályok alapján minden általános, illetve középiskolásnak jár az ingyenesség, aki tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, és aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. A rászorulóknak május 15-ig kellett igazolniuk a jogosultságukat. A rendszerben külön felületen rögzítették az ingyenesen jogosultak rendelését, akik „tartós” könyveket kapnak majd, melyeket év végén vissza kell adni az iskolának. Az iskoláknak június közepéig volt lehetőségük módosítani a rendeléseket, bővíthették, illetve felmondhatták a rendeléseket.

Július közepén a Kello kiküldött egy csekket a szülőknek, amelyet a tankönyvellátó számlájára kellett befizetni. Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnöke azt mondta, hogy sokakat váratlanul ért, amikor kiderült, pár napjuk van a pénz befizetésére, ugyanis a Kello július 31-ét jelölte meg határidőként. A csekk mellé egy levelet is kaptak a szülők, melyben leírták, hogy amennyiben nem fizetik be a határidőre, nem garantálható, hogy megkapja a gyerek a tankönyvet. Végül enyhült a szigor és a határidőt kitolták augusztus 15-re. Aznap a Kello egy olyan közleményt adott ki, hogy a kiküldött csekkek 80 százalékát fizették be, és arról tájékoztatta a szülőket, hogy mégis megkaphatják a tankönyveket akkor is, ha még nem fizették be, ha bemutatják az iskolában a befizetett csekket.

A könyveket a Kellón keresztül az alvállalkozó szállítócégek viszik el az iskolába, amelyeket szeptember 2-án vehetnek át a gyerekek az osztályfőnöki órán.

Csomagostul jön a baj

A hvg.hu-nak több iskolában is azt mondták, szeptember 2-át követően viszont biztosan lesz káosz. Ugyanis a csomagot – ahogy a helyettes államtitkár is írta – az osztályfőnöki órán kell kiosztani, ahol nem lehetnek ott a szülők, így nem is tudják aláírni az átvételi elismervényt. Az iskolákban azt tervezik, hogy a dokumentumot elküldik haza a gyerekekkel, de félő, hogy elkallódik, nem jut vissza az iskolákba. Míg az augusztusi könyvosztás során ez a probléma nem merülhet fel, hiszen a szülők maguk mennek a csomagért, az elismervényt helyben aláírják.

©

Számos tankönyvfelelős tanárt felháborított az, hogy kevesebb pénzt kapnak munkájukért idén, korábban ugyanis 6-7 százalékos jutalékot kaptak a megrendelt tankönyvek után, most tanulóként csupán 100 forint jár nekik, ez körülbelül az egyhatoda a korábbi pénznek. Azonban jóval többet kellett dolgozniuk idén az átalakítások miatt, egy – neve elhallgatását kérő – tanár elmondta a hvg.hu-nak, hogy idén eddig körülbelül 300-350 órát dolgozott csak a tankönyvek ügyében.

Több iskolában jelezték, hogy még mindig nem lehet tudni, mi a teendő abban az esetben, ha hiányzik egy könyv a csomagból, vagy olyan került bele, amit nem rendeltek meg – ilyenkor vissza kell-e küldeni az egész csomagot a Kellónak, vagy lehetőség van arra, hogy egyenként kicseréljék. Emellett több tankönyvfelelős tanár arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a pótrendelések valószínűleg csak októberben érkeznek majd meg, tehát lehetséges, hogy egyes tantárgyakat egy hónapig könyv nélkül tanulhatnak a gyerekek.

A szülők arról is panaszkodtak, hogy nem tájékoztattak őket, mi a teendő akkor, ha ugyan jogosultak az ingyenességre, de a „tartós” tankönyvek helyett – amiket év végén vissza kell vinni a könyvtárba – inkább fizetnének a megrendelt könyvek egy részéért, hogy a gyermekük később is használhassa. Az egyik vidéki iskolában az igényeket felmérve az derült ki, hogy 360 rászorulóból 200 inkább megvásárolna egy-egy tankönyvet. Azonban úgy tűnik, a tanárokat sem tájékoztatták a kérdésben megfelelően, ugyanis több levél érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy az iskolákban nem tudják mi a teendő ezekben az esetekben. Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnöke azt mondta a hvg.hu-nak, hogy lehetőség van magánúton beszerezni a tankönyveket, például a tankönyvellátó – csak a fővárosban, a Báthory utca 7. alatt található – boltjában, emellett meg lehet rendelni a Kello weboldalán, vagy megvenni bármelyik tankönyvkiadó könyvesboltjában, illetve internetes oldalán.

Fokozódó káosz

A határidő kitolása a tanévkezdésre semmi mást nem szolgál, mint a tankönyvszállítás körüli botrányok elfedését – mondták egyhangúan a hvg.hu-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő pedagógusok, igazgatók.

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, a Kello megcsúszott a könyvek kiszállításával, még augusztus utolsó hetében is vannak olyan iskolák, ahova nem érkeztek meg a tankönyvek. Az idén bevezetett új rendszer lényege, hogy a Könyvtárellátón keresztül kell bonyolítani a könyvek megrendelését és kiszállítását – ami komoly szállítmányozási, raktározási kihívás, hiszen körülbelül 3300 iskoláról van szó.

Egy a korábban egy tankönyvellátó cégnél dolgozó – nevét nem vállaló – logisztikai szakember azt mondta a hvg.hu-nak, az előző rendszerben legalább 10 kiszállító cég tevékenykedett, amelyek jóval kevesebb, 100-200 iskolával voltak kapcsolatban. Ezen – a különböző régiókban működő – szállítóknak közvetlenebb volt a kapcsolatuk az iskolákkal, és mindig elérhetőek voltak. A tankönyvellátó tulajdonképpen ugyanezeket a cégeket vette fel „alvállalkozóknak” a tankönyvek kiszállítására – őket nevezi a Kello a közleményeiben „logisztikai partnereknek” –, bevált informatikai rendszerüket azonban nem tarthatták meg, helyette a tankönyvellátó nagyon nehézkesen működő adatbázisát kell használniuk.

©

Az előállt káoszt mutatja, hogy a nyugat-dunántúli kiszállító cég például vasárnap egy „bizalmas” – a hvg.hu birtokába került – körlevelet küldött a környékbeli iskoláknak. Ebben leírják, hogy tanévkezdésre nem tudják a jelenlegi feltételek mellett – minden gyereknek külön csomagolva – kiszállítani a könyveket. Mint jelezték, sok hiba van az informatikai rendszerben, ráadásul számos gyermek listája helytelen adatot tartalmazott. Ezért felajánlották, hogy raklapokon tennék ki az iskolákba a tankönyveket, és a plusz munkáért 10 ezer forintos honoráriumot kínálnak. 12 éve nem fordult elő hasonló probléma, nem voltak felkészülve a helyzetre – olvasható a levélben.

A hvg.hu-nak nyilatkozó logisztikai szakember azt mondta, a korábbi években számos diákmunkást vettek fel a kiszállító cégek tankönyvek szortírozására, kiszállítására. Idén a Kello minden iskolába eleinte összesen egy diákot küldött ki segíteni. Több iskolában számoltak be arról, hogy a segítőmunkatársat ugyan kiküldték, ám a tankönyvek nem jöttek meg. Volt olyan iskola, ahol egy napig várt a diákmunkás, de a könyvek nem jöttek, ami azért is jelent problémát, mert teljesítménybérért dolgoznak, így egy ilyen esetben nem kapnak pénzt.

A rendszer szervezetlenségét az is mutatja, hogy tankönyvellátó az utolsó pillanatban diákmunkásokat kezdett toborozni, mert nem volt elegendő alkalmazottjuk. Augusztus 26-án például a diákok által gyakran látogatott „Szárnyas Fejvadász” Facebook-oldalon is megjelent egy hirdetés, mely szerint „sürgősen” diákmunkásokat keresnek „éjszakai tankönyvcsomagolásra” augusztus 31-ig egy törökbálinti telephelyre. Szerettük volna megtudni, hogy vesznek-e még fel embereket, de nem tudtuk elérni a hirdetőt a megadott telefonszámon. A bejegyzés alatt viszont megjelent egy hozzászólás, mely szerint „egyelőre betelt a szükséges létszám, ha újra aktuális lesz, vissza fogjuk azokat hívni, akik kerestek minket telefonon”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Káosz: késve érkeznek a tankönyvek az iskolákba

Több iskolába nem szállították ki a megadott időpontra a tankönyveket, emiatt a tanárok és a Klik által kiküldött diákmunkások feleslegesen vártak. Ahova megérkeztek a csomagok, ott kiderült, van olyan gyerek, akinek nevére több, vagy épp egyetlen tankönycsomagot sem küldtek.

Komoly előrelépés a Down-szindróma kezelésében

Komoly előrelépés a Down-szindróma kezelésében

Irán fellázadt a drágább üzemanyag miatt, a kormány válaszul lekapcsolta az internetet

Irán fellázadt a drágább üzemanyag miatt, a kormány válaszul lekapcsolta az internetet

A Cozma-gyilkosság egyik résztvevőjét kaphatták el prostituált futtatása miatt

A Cozma-gyilkosság egyik résztvevőjét kaphatták el prostituált futtatása miatt

15 percenként ölnek a szuperbaktériumok

15 percenként ölnek a szuperbaktériumok

Összeomlott egy híd Franciaországban, egy 15 éves lány életét vesztette

Összeomlott egy híd Franciaországban, egy 15 éves lány életét vesztette

Látványos titkokat rejt a Samsung telefonjainak kódja

Látványos titkokat rejt a Samsung telefonjainak kódja