szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyöngyösön a város tizenhét dohánytrafikjából tizenhármat olyan cégek működtetnek, melyek valamennyien egy, Horváth László fideszes kormánymegbízotthoz köthető egri ügyvéddel állnak szerződésben. A kormánymegbízott a helyi kézilabdaklub társadalmi elnökeként is kapcsolatba hozható a trafiknyertesekkel. A cégeket – úgy tűnik – közvetlenül egymás után, egy kaptafára alapították. Az egyik tulajdonos szerint mindez véletlen, mindenki önállóan cselekedett.

Nem csak a pályán, a jelek szerint a dohányüzletben is jó előre látnak a pályán a gyöngyösi kézisek: legalábbis nehéz másra következtetni abból, hogy a B. Braun Gyöngyös kézilabdacsapatának három tagja is szinte ugyanakkor gondolta úgy május első napjaiban: dohány-kiskereskedéssel foglalkozó céget alapít. Július elsején már mindannyian érvényes trafikkoncesszió-tulajdonosnak tudhatták magukat.

Doros Ákos beállós – az Opten céginformációs jegyzék adatai alapján – 2013. május 4-én alapította meg a Mátra Trafik Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaságot 100 ezer forint jegyzett tőkével, majd július 1-jével négy fióktelepet hozott létre gyöngyösi címek alatt: valamennyi egy-egy dohányárusító üzletet takar. Ugyanezen a napon a csapat fiatal irányítójának, Sándor Rolandnak is cégalapítási teendői voltak, ő kültagként, Zele Sándor építési vállalkozóval alapította meg a Gyöngy Trafik Kereskedelmi Szolgáltató és Betéti Társaságot. A cég július 1-jével szintén négy trafikkoncesszió nyertese lett.

Érdemes

Korábban híre mehetett a gyöngyösi csapat öltözőjében, hogy érdemes dohánybizniszbe fogni, mert három nappal később maga Kotormán Attila szakosztály-igazgató, korábbi 95-szörös válogatott is alapított egy bt.-t: a május 7-én alakult Bene Trafik Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság egy üzletre kapta meg július 1-től az árusítási jogot.

A telefonszámok ugyanazok
©

Hajmási Péter Pál ugyan nem kézilabdázó, de ő is éppen május 4-én alapított trafikos céget Kékes Trafik Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság néven. A szilvásváradi származású építési vállalkozó is a szerencsés nyertesek között volt: négy koncessziót is nyert Gyöngyösön. Így a Heves megyei kisvárosban a megnyitható 17 trafikból (ezekre egyébként összesen 72 pályázat érkezett) 13-at ez a négy társaság, és a tulajdonosok működtethetnek. Egyébként valamennyi céget 100 ezer forinttal alapították, és a hatvani Raiffeisen-fiókban nyitottak számlát.

Érdekes, hogy a cégjegyzékszámok alapján olyan, mintha a társaságokat közvetlenül egymás után, ahogy szakmai berkekben fogalmaznak, „egy bejegyzési aktus” során jegyezték volna be: a sort Hajmási Péter Pál cége, a Kékes Trafik nyitja 10 06 027239-es cégjegyzékszámmal, őt Doros Ákos cége, a Mátra Trafik követi 10 06 027240-es cégjegyzékszámmal, ezután következik Kotormán Attila Bene Trafikja 10 06 027241-el, majd egy Full Tabak nevű cég 10 06 027242-vel, és Sándor Roland bt.-je 10 06 027243-as cégjegyzékszámmal. (A Full Tabakot Adácson jegyezték be, és Hatvanban üzemeltet egy dohányboltot, a cég és a működtető házaspár a jelek szerint semmilyen kapcsolatban nem áll a többi itt említett szereplővel, így csak véletlen lehet, hogy éppen ők kapták ezt a cégjegyzékszámot.)

Ezt valószínűleg leginkább az magyarázhatja, hogy időben nagyon közel adhatták be a cégbejegyzési kérelmeket. Mivel a cégbejegyzés ma már elektronikus formában történik, valószínű, hogy a kérelmeket ugyanaz az ügyvéd intézte. De egyikük sem gyöngyösi ügyvédet keresett magának, az egri cégbíróság jegyezte be a társaságokat. Egy összekötőkapocs lehet még Turcsányi Dániel egri ügyvéd, aki valószínűleg a működtetésben is részt vesz. Legalábbis arra utal, hogy a Kékes Trafik, a Mátra Trafik, a Bene Trafik és a Gyöngy Trafik bt.-k üzletein – mint fotóinkon is látható – a „Tűz esetén értesítendő” telefonszám mindegyik esetben ugyanaz. A nyilvános tudakozó alapján a szám az egri EuProcure Közbeszerzési Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-hez tartozik, mely egy egyszemélyes kft., tagja pedig Turcsányi Dániel ügyvéd.

Megérte

A boltokban megadott számon egy fiatal hölgy vette fel a telefont, aki nem tudott felvilágosítást adni a cégekről és az alapítókról. Doros Ákos azt mondta kérdéseinkre, egymástól teljesen függetlenül jutottak arra az elhatározásra, hogy belefognak a dohánykereskedésbe, a cégeket is mindenki önállóan, egymástól függetlenül alapította, mivel ebben az időben sokan próbálkoztak hasonlóval, ezért lehet, hogy időben közel esnek egymáshoz a cégalapítások. A kirakatban szereplő telefonszámok azért lehetnek közösek, mert az üzleti életben nem lévén jártasak, egy tapasztalt menedzserhez fordultak az üzemeltetéssel kapcsolatban, de más összefüggés nincs a cégek között; véletlen, hogy Gyöngyösről mindannyian ugyanahhoz a tapasztalt menedzserhez fordultak, aki egy egri ügyvéd. Hajmási Péter Pál azt ígérte, visszahívja munkatársunkat. Zele Sándor nem volt bent az irodájában, visszahívást kértünk.

Egy szám, egy cég?
©

Turcsányi Dániel ügyvéd a Nemzetgazdasági Minisztérium kimutatása szerint 2012. október 1. és 2013. március 31. között (a trafikpályázatokat is ebben az időszakban lehetett beadni első körben, a határidő február 22. volt) bruttó 3.69 millió forintért adott tanácsokat a „Heves megye gazdaságfejlesztéséért felelős miniszteri biztos tevékenységével kapcsolatban". A miniszteri biztos Horváth László fideszes képviselő, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője, aki onnan lett országosan is híres, hogy kezdetben maga is kampányolt az ellen, hogy Szilvásváradra fogyatékkal élők költözhessenek. (Lásd Ki a fogyatékosokkal Szilvásváradról? című keretes írásunkat.) Horváth László ezen kívül a gyöngyösi kézilabdaklubnak is társadalmi elnöke, és mint korábban megírtuk, Doros Ákos testvére, Doros Péter Horváth László kabinetfőnöke. Így a trafiknyertes Doros Ákosnak két oka is lehetett volna arra, hogy ismerje Horváth László kormánymegbízottat, de mint a hvg.hu-nak elmondta, Horváthot egyáltalán nem ismeri.

Turcsányi Dániel megkeresésünkre csak annyit mondott, természetesen találkozott már Horváth Lászlóval, a további kérdéseink elől (például, hogy véletlen-e, hogy valamennyi gyöngyösi koncessziótulajdonos véletlenül fordult hozzá Egerben) a boltokkal kapcsolatban ügyvédi titoktartásra hivatkozva elzárkózott. A céginformációs adatok szerint egyébként Turcsányi Dániel és Horváth László Egerben ugyanabban az utcában, egy sorházas részen, két háznyira laknak egymástól (a 3-as és a 9-es házszám alatt.) Az EuProcure székhelye Budapesten van, két fióktelepe pedig Egerben, így, ha a trafiküzemeltetők Turcsányi Dániellel akartak szerződni, valamennyiüknek Egerbe, vagy Budapestre kellett utazni ehhez – az még mindig kérdéses, hogy miért ezt tették, ha amúgy a trafikalapításuk között nem volt semmi kapcsolat.

Mint korábban megírtuk, egyes, Gyöngyös környéki településeken találni kapcsolatot a koncessziós jogokat elnyerők és a kormányhivatal között: Mártonszentimrén, Verpeléten, Markazon és Kompolton a hivatal hatósági főoszály főtanácsosa Kovácsné Panyik Andrea nyert 1-1 helyet, de a családban ez csak a döntetlenre volt elég, mert a főtanácsos férje, Kovács Imre is négy skalpot gyűjtött be; Visonta, Domoszló, Kál és Recsk egy-egy dohánykereskedelmi őrtornya lett az övé. Kovács Imre és családja összesen 12 koncessziót nyert el, a Blikk azt is kiderítette róluk, hogy három, frissen alapított cégük több mint tíz millió forint munkahelyteremtő támogatást is elnyert a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. Ez már csak azért is érdekes volt, mert a munkahelyteremtő támogatásra három héttel azelőtt kellett pályázni, hogy a dohánypályázatok eredményét kihirdették.

Ki a fogyatékosokkal Szilvásváradról?
Horváth László neve azután vált széles körben ismertté, hogy a nyáron ő is igyekezett megakadályozni, hogy a választókörzetében található Szilvásváradra enyhén, vagy középsúlyos értelmi fogyatékosok költözhessenek. A Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézetéből 150 embert akartak a környékbeli településekre költöztetni családi házakba. Szilvásváradon viszont aláírásgyűjtés indult, és a helyi képviselőtestület határozatban utasította el a kitagolást. Szilvásvárad képviselő-testületének szeptember 9-i ülésén az egyik képviselő az ózdi cigányság helyzetéhez hasonította a szilvásváradi fogyatékkal élők sorsát, amikor kifejtette: "Ózdra, úgy hallottam, ezer cigányt telepítenek be, vagy már telepítettek is. Hasonló, ugye, csak más szempontból megkülönböztettek a cigányok, de hát akkor ezek szerint nem lehet őket… mert az volna a cél beépíteni olyan emberek közé, akik normálisak…nem fogyatékosok… hát azért… furcsa lesz ez."
A gondolatmenet a 444.hu leirata szerint úgy folytatódik: "Az a nagy baj, hogy a lakosság nem tudja, kikről van szó… Javarészük csendes, nyugodt… és hát csak tehetetlen… egymás kezét fogják, ott sétálnak… Na, nem mondom: nem szép látvány." Horváth László saját honlapján szeptember 6-án „Kitagolás! Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat!” címmel jelentettet meg bejegyzést, amiben azt írja, kérte a Heves Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságot, hogy Szilvásváradon ne vásároljanak ingatlanokat. Az országos felháborodás hatására aztán Horváth László meggondolta magát, és előbb ellátogatott az intézménybe a fogyatékosokhoz, majd bejelentette, támogatja a kitagolást.
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő iroda 2012 áprilisában nyílt levélben követelte Horváth László felmentését, mert egy bűncselekménnyel kapcsolatban nyíltan kiemelte az elkövetők roma származását. Horváth úgy fogalmazott egy sajtótájékoztatón: "Ki kell mondani, hogy cigánycsalád követte el a bűncselekmény-sorozatot".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!