szerző:
MTI

Nagyjából kétmillióan sosem vesznek részt a választásokon – derült ki a Policy Solutions politikai elemző intézet felméréséből, amelyet a Friedrich Ebert Alapítvánnyal közösen készített és egy konferencián ismertetett kedden. A kutatók szerint a Fideszből kiábrándultak nem a jelenlegi ellenzék pártjaira fognak szavazni. Az MSZP szerint egy 65-70 százalékos részvétel mellett a kormányoldalnak nem lenne esélye hatalmon maradni.

Míg Németországban átlagosan 70-80 százalékos a részvételi arány a választásokon, addig Magyarországon 60-70 százalékos – ezt a konferencia megnyitóján mondta Jan Niklas Engels, a budapesti Friedrich Ebert Alapítvány munkatársa. Szerinte ez nemzetközi összehasonlításban így is magasnak számít, ám gondot jelent, hogy világszerte folyamatosan csökken a részvételi arány. Leginkább a kiábrándultak aránya nőtt – tette hozzá.

Boros Tamás, a kutatást végző Policy Solutions munkatársa ismertette a European Social Survey (ESS) tavalyi felmérését, amely szerint az ideológiai elkötelezettség a legfontosabb szavazási motiváció. A jobboldali elkötelezettek 10 százalékkal nagyobb arányban hajlandók részt venni a választásokon, mint a baloldali kötődésű szavazók.

A kutatás elemzéséből az is kiderült, hogy a párkapcsolatban élők, a sokgyermekesek, a társasági életet kedvelők szívesebben mennek el szavazni. A felmérés szerint a nagycsaládosok inkább a jobboldali pártokra szavaznak. A tanulmány szerint Magyarországon a fiatalok körében a legalacsonyabb az aktivitás. A magasabb iskolai végzettségűek körében magasabb a választási részvételi arány, ugyanakkor a jövedelmi szint nincs kapcsolatban a választási aktivitással.

Boros Tamás összegzése szerint számos sztereotípiát megcáfolt a kutatás, hiszen sem az anyagi helyzet, sem a származás, sem a településszerkezet nem befolyásolja érdemben az aktivitást. A kutatás során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a roma lakosság részvételi aránya alacsonyabb lett volna, mint más etnikumú polgárok aktivitása.

A kutató szerint a politikai aktivitás úgy növelhető, ha már az általános iskolákban elkezdődik a demokrácia oktatása. Emellett átláthatóbb döntéshozatal, valamint az északkeleti országrész lakóinak megszólítása is szükséges. Az intézet javaslatai között szerepel, hogy a fiatalok első választását kötelezővé tennék.

Németországban is csökkent a választási aktivitás az utóbbi években, még ha az idei szövetségi választásokon ismét növekedést tapasztaltak is – erről Dietmar Molthagen, a berlini Friedrich Ebert Alapítvány munkatársa számolt be. A nem szavazók 40 százalékát nagyon nehéz mobilizálni, főként a Németország keleti felén élő alacsony jövedelműeket – mondta. A konferencián ezután közvélemény-kutatók számoltak be tapasztalataikról.

Bernát Anikó (Tárki) szerint leginkább a Fidesz tudja megszólítani a bizonytalanokat. A legaktívabb szavazók az idős, magas iskolai végzettségű, jó anyagi körülmények között élő, vallásos polgárok – tette hozzá.

Závecz Tibor (Ipsos) szerint az utóbbi három országgyűlési választáson lényegesen magasabb volt a részvételi arány, mint amennyit az azt megelőző félévben mértek a kutatók. Az MSZP nem veszített szavazókat azzal, hogy megalakult a DK és megjelent az Együtt–PM, hisz ezek főként liberális szavazókat vonzanak, ám ez nem elég a Fidesz-kormány leváltására.

Sugatagi Gábor (GFK) úgy vélte, hogy 9 százalékos eltérés van a valódi részvétel és az utólag bevallott részvételi arány között. Négyévente félmillió új választó van, mégis állandósult, hogy 25 százalék a nem szavazók aránya. A kutatók egyetértettek abban, hogy a Fideszből kiábrándult szavazók nem a jelenlegi ellenzék pártjaira fognak szavazni.

A politikai elemzők beszélgetésén Magyar Kornélia (Progresszív Intézet) úgy vélekedett, hogy a bizonytalanok táborából a baloldal eddig nem tudott profitálni. Meglepőnek nevezte, hogy az LMP sem tudja megszólítani a passzívakat. Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet) szerint a kampány miatt nő a választói aktivitás. Azt mondta, nincs kapcsolat a részvételi arány és a legitimitás között.

Juhász Attila (Political Capital) álláspontja szerint az olyan magára hagyott csoportokra, mint például a fiatalokra, inkább az új, kisebb pártok tudnak építeni. A Fidesz vesztett támogatottságából 2010 óta, de ezt nem tudta az ellenzék kihasználni. A jobboldal erőteljesebb identitást tud adni – tette hozzá. A konferenciát a politikusok beszélgetése zárta.

Karácsony Gergely, az Együtt–PM politikusa szerint a Fidesz állandó kampánya miatt nagy a politikától való elfordulás. A bizonytalanokat olyan kampánnyal lehet megszólítani, amely az emberek valós problémáiról szól.

Az ellenzéki politikus szerint súlyos alkotmányos diszkrimináció, hogy akik a "lábukkal szavaztak" és külföldre mentek dolgozni, jövőre nem szavazhatnak. A fiatalokat inkább a radikális, zöld és szélsőjobboldali pártok érik el, mint az LMP és főként a Jobbik. Az Együtt–PM is ebből a táborból merítene, hiszen ez a korosztály joggal elégedetlen a kormánnyal – tette hozzá.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, a párt kampányfőnöke szerint a Fidesz egy 50-55 százalékos részvétel mellett meg tudná őrizni a kormányzást, ám ha sikerül népszavazássá tenni a választást, akkor egy 65-70 százalékos részvétel mellett nem lenne esélyük hatalmon maradni.

Jelentős tartalékkal rendelkezik az ellenzék, amit az időközi választások is igazoltak, hiszen mindenhol jobb eredményt ért el az ellenzéki összefogás, mint azt a kutatók megjósolták. Álláspontja szerint csak a választás napján fog kiderülni, sikerült-e megszólítani a bizonytalanokat.

A Fidesz nem fogadta el a konferenciára szóló meghívást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Melegcsók is szerepel a H&M karácsonyi reklámjában

Melegcsók is szerepel a H&M karácsonyi reklámjában

Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel

Saját cégét támogatta a Pénzügyminisztérium a vállalatok megsegítésére szánt pénzzel

Mégsem lesz diplomája a 9 éves zsenigyereknek, otthagyta az egyetemet

Mégsem lesz diplomája a 9 éves zsenigyereknek, otthagyta az egyetemet

Meggyanúsították az öt éve elhunyt Welsz Tamás egykori üzlettársát

Meggyanúsították az öt éve elhunyt Welsz Tamás egykori üzlettársát

Trolivezető mentett életet Budapesten

Trolivezető mentett életet Budapesten

ITM: A piaci szintet is „elérheti” az óraadó tanárok bére a szakképzésben

ITM: A piaci szintet is „elérheti” az óraadó tanárok bére a szakképzésben