Mesterházy: Orbán „Putyin pincsije lesz”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak a fideszes oligarchák járnak jól azzal, hogy Orbán Viktor az oroszoknak adta a paksi atomerőmű bővítését, amelyhez jelentős hitelt is vesz fel - fejtegeti az MSZP elnöke vasárnapi közleményében.

A Paksról kötött Orbán-Putyin paktum a magyar energiatermelés kellős közepébe csempészi az oroszokat – írja Mesterházy Attila az MSZP vasárnap kiadott közleményében. A párt elnöke szerint a paksi paktum a kormányfő demokráciaellenes, diktatórikus felfogásának bizonyítéka, mert egyszerre játssza ki a parlamentáris demokrácia szabályait és veszi semmibe a nép véleményét.

„Magyarországon éppen puccs van” – idézi Mesterházy Orbán Viktor egy 2008-ban tett nyilatkozatát. A jelenlegi miniszterelnök a Déli Áramlat gázvezeték tervével kapcsolatban az akkori szocialista kormányra azt mondta, puccsot hajt végre a parlament és saját népe ellen, és hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a magyar nép, a teljes Kárpát-medencei életét döntően meghatározó kérdésben: az energia kérdésében. 

Azóta Orbán Viktor a beruházás leglelkesebb támogatója lett, vagyis meghazudtolta magát – írja az MSZP elnöke, és úgy  véli, a paksi paktummal „rátett még egy lapáttal”.

A miniszterelnök a paksi beruházással Mesterházy szerint „tízmillió magyar életét közel egy évszázadra meghatározó kérdésben, egy személyben, titokban döntött. Úgy, hogy semmilyen beleszólást nem ad senkinek”.

Az MSZP elnöke szerint „egy normális demokráciában” egy ilyen fajsúlyos államközi szerződés megkötése széles körű szakmai, tudományos és gazdasági, majd a parlamentben összpárti egyeztetések előzik meg. Mesterházy szerint egy ügydöntő népszavazás kiírása is jogos felvetés. „Ezt követően a parlament a kialakított konszenzus alapján kötött mandátumot ad a kormányfőnek a megállapodás megkötésére, amit aztán szintén az országgyűlés érdemi vitával és a beleszólás jogával véglegesít, elfogad és szentesít” - írja.

A beruházás anyagi terheivel kapcsolatban kifejti, hogy a hitel, amit most az oroszoktól felveszünk, majdnem pontosan megegyezik a korábban az IMF-től felvett hitel összegével, és évtizedekre kiszolgáltatja az országot. „Én nem vagyok oroszellenes és az atomenergia felhasználásának lehetőségét sem vetem el. De Európa-párti vagyok: Magyarország helye Európában van. Orbán Viktor viszont mindig is kettős játékot játszott. Hol oroszellenes volt, hol Európa-ellenes. Attól függően, mi hozott hasznot neki. De úgy látszik, most végérvényesen döntött. A mostani lépésével Orbán túl messzire ment - kelet felé” – írja az MSZP elnöke.  

Emlékeztet, a miniszterelnök korábban Moszkvához hasonlítgatta Brüsszelt, csak mert figyelmeztették tévedéseire. Most viszont „büszke európai helyett inkább lesz Putyin pincsije”. Ide tartozik Mesterházy szerint az is, hogy a Fidesz eddig azzal kampányolt, hogy nem leszünk gyarmat, és megjegyzi, „jó pénzért kivéve: orosz gyarmat”.

A most 3-4000 milliárdosnak mondott beruházás 40 százalékát ígérik magyar beszállítóknak. Az MSZP elnöke szerint Orbán rendszerében ez egyenes utat jelent a Közgépnek. Figyelmeztet arra is, hogy az új reaktorok még évekre lesznek a működéstől, amikor meg kell kezdeni a törlesztést az oroszoknak. Erre pedig újabb hiteleket kell majd felvenni. A paksi beruházáson Mesterházy szerint csak a fideszes oligarchák nyernek, a fogyasztók veszítenek.