szerző:
hvg.hu

Nyugdíjba küldenék a szervező diákok Hoffmann Rózsát, akik saját életükből soroltak fel negatív példákat, melyek szerintük az oktatási reform káros hatásait illusztrálják. .A Szabad Oktatásért demonstráción felszólaló tanárok tiltakoztak a középszerűséget kedvelő és alattvalókat nevelő oktatáspolitika ellen. A végére 1000-1500 főre duzzadó tömeg a Szabadság térről vonult az illetékes minisztériumhoz, miközben több helyen beszédek hangzottak el.

"Az erkölcshöz nem kell csősz, Hoffmann Rózsa birkát főz" - skandálta az a 7-800 ember, akik délután háromra megjelentek a Szabadság téren, hogy tiltakozzanak a kormány oktatáspoltikája ellen.

Az esemény szervezői felolvasták azt a hétpontos követelést, melyet a Szabad Oktatásért demonstrációt megelőzően célként megfogalmaztak. Az első felszólaló, Boros Péterné, a KÖZDEMOSZ képviseletében 20 százalékos béremelést követelt. Bár azt olvashattuk a kormány plakátjain, hogy 4,6 százalékos béremelés volt, de ők nem ismernek ilyen embereket, akik ennyit kaptak volna, ezért arra szólította fel a kabinetet, hogy nevezze meg azokat, akik ebből a bérelemlésből részesültek. Borosné szerint példátlan, hogy egy cikluson keresztül egy köszszolgálati rétegnek  nem emelik a fizetését reálszinten.

©

Gács Anna, az Oktatói Hálózat tagja elmondta, hogy az oktatás csatatérré változott, és minden szinten gyomorforgatóan igazságtalan. A kormány jelszava szerinte a "középszerűt a középosztálynak". Megítélése szerint a kormány elképzeléseit nemcsak a hagymázas vízió, hanem a jéghideg cinizmus is jellemzi. Gács szerint az oktatás sem úszta meg, azt is bevonták a pénzlenyúlás csiszolt mechanizmusába. Szerinte az is szégyen. hogy történelemhamisító intézeteket hozott létre a kormány, melyek nem szolgálnak mást, mint szavazaszerzést.

Nem szolgáltatás, hanem szolgálás

A Szent István térre érve 1000-1500 fősre duzzadt a tömeg. Kovács Zsófia szervező egy tizedik évfolyamos tanuló levelét olvasta fel, aki azt elevenítette fel, hogy az érettségihez 50 óra önkéntes munkát kell elvégeznie, miközben ezzel párhuzamosan a falujában megszűnt a közmunkaprogram. A településén ez volt az egyetlen munkalehetőség, a családjából hárman is munkanélküliek. Nikoletta ezzel csak azt szerette volna üzenni, hogy a kormány ne a fiatalokat buzdítsa ingyenmunkára, hanem teremtsen olyan munkaalkamat, amit megfizetnek. Eztuán még volt néhány beszéd a Szent István téren, majd a minisztériumhoz vonultak a tüntetők.

A Szalay utcában Miklósi László, a Történelemtanárok Egylete nevében elmondta, hogy a tanárokat a diákok hívták és ilyenkor nekik itt a helyük. Miklósi szerint abszurd oktatáspolitika válik ma valósággá Magyarországon. Kollégáit arra biztatta, hogy bojkottálják a nemzeti pedagógus karba való belépést. Míg az eddigi tanterv tíz százalékos szabadságot biztosított a tanároknak, ami a tananyag összeállítását illeti, az új NAT-tal ez a szabadság is megszűnik. Szerinte elfogadhatatlan, hogy jól használható tankönyveket zúznak be.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének elnöke felszólaláásában hangsúlyozta, hogy a kormány elérte, hogy az oktatás immár nem szolgáltatás, hanem szolgálás. Ez a rendszer szerinte csak alattvalókat termel.

A tüntetés úgy fejeződött be, hogy három szervező (Gyetvai Viktor, Béres Bíborka és Meleg András) saját példát hoztak a Hoffmann-féle közoktatási rendszer alkalmatlanságáról: Viktor történelemtankönyve csak januárban érkezett meg, Bíborka arra panaszkodott, hogy barátait külföldre űzi az oktatáspolitika, míg András tanárát magyarázat nélkül nyugdíjba küldték, és fél évig csak helyettesítő tanárai voltak. "Miért nem megy nyugdíjba Hoffmann Rózsa, holott ő is nyugdíjaskorú már?" - kérdezte Meleg.

A szervezők búcsúzóul azt üzenték, hogy a Toldi moziban várnak mindenkit a demonstráció után egy beszélgetésre.  

Egy tüntetésorozat kezdete?

A szombati tüntetéssel, melyhez támogatóként 21 szervezet csatlakozott, a szervezők szándéka szerint egy tiltakozássorozat veheti kezdetét a kormány oktatásügyi döntései ellen. A több helyszínt érintő tiltakozás érdekessége az volt, hogy a szervezők középiskolás diákok, akik határozottan távol akarták tartani a pártpolitikát az eseménytől. 

©

A rendezvény szervezőivel az interjút itt olvashatják.

„Tiltakozunk az elhamarkodott, átláthatatlan, sok szempontból káros „

Az eseményt életre hívók mellett a 21 támogató szervezet között volt az Oktatói Hálózat, a Történelemtanárok Egylete, a Pedagógusok Demokratikus Szervezete, és a KÖZDEMOSZ képviselője is, akik mind felszólaltak az eseményen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír