szerző:
Stemler Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jogsértő módon nevezett ki egy iskolaigazgatót Szigetváron a közoktatási államtitkárság, miután nem vette figyelembe, hogy az egyetértési joggal rendelkező nemzetiségi önkormányzatok nem adták hozzájárulásukat a döntéshez. Az, hogy félreinformálták őket, netán hamisítás történt, nem derült ki. Mindenesetre a hvg.hu érdeklődését követően, egy utóvizsgálatra hivatkozva érvénytelenítette a pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) röviddel a cikkünk megjelenése előtt. Az idei tanévben már biztosan nem lesz új vezetője az iskolának.

Tovább gyűrűzik a Szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Általános Iskola körüli botrány. Bő félév interregnum után ugyan múlt héten új igazgatója lett az iskolakomplexumnak, ám mint a hvg.hu megtudta, a kérdésben egyetértési joggal bíró kisebbségi önkormányzatok nem támogatták az új igazgató kinevezését, márpedig nélkülük nem lehetett volna intézményvezetőt kinevezni. Miután az ügyben kérdéseket tettünk fel a közoktatási államtitkárságnak, a pályázatot hirtelen érvénytelenítették.

Személyes bosszú?

A Zrínyi élére tavaly nyáron annak ellenére nem sikerült igazgatót választani, hogy az iskolát 2008 óta irányító Szabó Attilát az összes véleményező testület (városi önkormányzat, kisebbségi önkormányzatok, tantestület, szülői munkaközösség stb.) egyértelműen támogatta. Az összképből csupán a szigetvári tankerület igazgatója, Kalapáti Attila Ádám lógott ki, aki mind az akkori igazgató, mind vetélytársa pályázatát alkalmatlannak nyilvánította.

©

Azóta sem derült ki, hogy a tankerületi igazgató miért vélekedett így. Az iskola tanárai hiába kérték, hogy adjon erre magyarázatot, Kalapáti akkor azzal védekezett, hogy a végső szót nem ő, hanem a közoktatási államtitkárság mondta ki, amiben formálisan igaza is van, ám azt jó ideje tudni lehet, hogy az esetek túlnyomó többségében Hoffmann Rózsa egyszerűen a tankerületi igazgatók véleményét hagyta jóvá.

A sikertelen igazgatóválasztás komoly vihart keltett, miután a tanárok, szülők és diákok tiltakozásán túl Szigetvár fideszes polgármestere, Kolovics János is erősen kritizálta az iskola évnyitóján a kialakult helyzetet. Ami azt illeti, a Zrínyi életét igen erősen átszövi a politika: az eddigi igazgató, Szabó elődje, Pichler Imre a Fidesz országgyűlési képviselője volt, igazgatósága alatt az iskola egyik épületében a Fidesz irodát is bérelt. Kalapáti Attila Ádám Pichler idején igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben, ám Szabó hivatalba lépése után távoznia kellett erről a posztról – szigetvári forrásaink innen eredeztetik a két pedagógus közötti rossz viszonyt.

A Klik megtalálja az ideális jelöltet

Bár a tankerületi igazgató nyár végi ígérete még arról szólt, hogy októberre meglesz az iskola új vezetője, az újabb pályázat kiírására egészen decemberig várni kellett. Ekkor a korábbi igazgató mellett Götzné Batta Mónika indult, akit Kalapáti az egyik korábbi igazgatóhelyettes helyére személyesen nevezett ki augusztus végén; a fiatal pedagógus korábban nem töltött be vezetői posztot.

Innentől kezdve nem volt kérdéses, hogy kinek lejt a pálya. Az iskola dolgozói, valamint az önkormányzat is alkalmazkodott az irányvonalhoz, és a korábbi pályázattól eltérően nem Szabó, hanem Götzné pályázatát támogatták. (A tantestületi szavazás ugyan igen szűk többséget mutatott – 126-124 Götznének –, és akadt hat érvénytelen szavazat is). A nemzetiségi oktatást is végző iskolák esetében azonban a kisebbségi önkormányzatoknak is van szavuk, márpedig Götzné kinevezésével sem a roma, sem a német önkormányzat nem értett egyet.

Kolovics János is erősen kritizálta a kialakult helyzetet
©

Mindez azért fontos, mert a legtöbb testületnek az igazgatóválasztás esetén csupán véleményezési joga van, amelyet a fenntartó, azaz a magyar állam nevében eljáró közoktatási államtitkárság vagy figyelembe vesz, vagy nem. A kisebbségi önkormányzatok viszont egyetértési joggal rendelkeznek, azaz támogatásuk nélkül nem lehet kinevezni az intézmény igazgatóját.

Előre ittak az igazgató bőrére

Götzné kinevezését a birtokunkba került dokumentumok szerint mind a helyi német, mind a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elutasította, így kinevezésére a vonatkozó jogszabályok értelmében nem kerülhetett volna sor. Ennek ellenére január 31-én délután a Zrínyi dolgozói arról értesültek, hogy a pályázat eredményesen zárult, új igazgatójuk: Götzné Batta Mónika. Kérdésünkre, hogy mindez nem vet-e fel igen komoly törvényességi aggályokat, február harmadikán délelőtt Kalapáti Attila Ádám nem kívánt válaszolni, miután, mint mondta, az ügyben nincs döntéshozói szerepe. Annyit azonban elárult, hogy a tankerület nem kapott semmiféle véleményt a helyi roma önkormányzattól.

Mindez erősen meglepte Gál Józsefet, a Szigetvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, akinek elmondása szerint még január másodikán döntöttek Götzné elutasításáról, majd másnap eljuttatták az iskolába határozatukat, azaz nem közvetlenül a tankerület irodájába küldték. Az iskolába érkező leveleket információink szerint automatikusan továbbküldik a Klikbe, így rejtély, hogy jelen esetben ez miért nem történt meg. A tankerületi igazgató mindenesetre alighanem tudomással bírt a nemzetiségi önkormányzatok véleményéről, miután nem engedte a véleményeket felolvasni a tantestület előtt.

Ezek után kerestük meg a közoktatási államtitkárságot, ahol a jelek szerint február negyedikére világossá vált, hogy valami nagyon nincs rendben. Egy nap gondolkodási idő után közölték, hogy egy „utóvizsgálat” lefolytatása nyomán érvénytelenítik a korábban eredményesnek hirdetett pályázatot. Így továbbra sincs igazgatója az iskolának.

Gyors korrekció

Az „utóvizsgálat” igen gyors lehetett, ugyanis február harmadikán délután Kalapáti Attila Ádám még tényként jelentette be a tantestület előtt Götzné igazgatói kinevezését, majd erről egy rövid sajtóközleményt is kiadott a Szigetvári Híradó számára.

A fordulatos történet több kérdést is felvet. Hogyan nevezhetett ki az oktatási államtitkárság egy olyan igazgatójelöltet, aki nem kapta meg a kinevezéshez szükséges támogatást? Hogyan kezelhette mindezt kihirdetésre való kész tényként a helyi tankerületi igazgató, miközben az államtitkárságon még folynia kellett az „utóvizsgálatnak”? Nem mellesleg pedig azt, hogy ha nem kezdünk el az üggyel foglalkozni, ugyanez lett volna-e az „utóvizsgálat” eredménye?

Annyi biztos, hogy az idei tanévben nagy valószínűséggel nem lesz igazgatója a szigetvári iskolának, hiszen egy pályázat lebonyolításához több hónapra van szükség, és az új pályázat kiírásának nincs még időpontja. A lassan egy éve tartó fejetlenség még sajátosabb annak fényében, hogy mind a két pályázaton volt a törvényességi feltételeknek megfelelő, nagy támogatottságú pályázó: Szabó Attila korábbi igazgató.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Megölte egyéves kislányát egy nő Budapesten

Megölte egyéves kislányát egy nő Budapesten

Fideszes képviselő: Lesz idén érettségi

Fideszes képviselő: Lesz idén érettségi

Tippelni is alig lehet, mi lesz a kínai gazdasággal idén

Tippelni is alig lehet, mi lesz a kínai gazdasággal idén