szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyanúsítás nélkül akartak lakásbetöréseket ráhúzni védenceikre, állítja két budapesti ügyvéd, pedig ilyesminek nyoma sincs az eljárások jegyzőkönyveiben. A rendőrség azt követően juthatott erre a megállapításra, hogy az egyik autófeltöréssel gyanúsított férfi lakásán olyan tárgyakat találtak, amelyekkel a BRFK szerint nem tudott elszámolni. Az egyik gyanúsított ügyvédje a hvg.hu-nak hangsúlyozta, a tárgyak nagy részéről még számla is van.

Valótlan információkat közölt a rendőrség a honlapján egy folyamatban lévő ügyről - állítja Manger Marcell ügyvéd, aki egy 2012-ben elkövetett autófeltöréses ügyben képviseli védencét.

A rendőrség március elsején a police.hu-n közzétett fotókat egy eljárás során lefoglalt tárgyakról. A kapcsolódó hír szerint a VI. kerületi Rendőrkapitányság lopás gyanúja miatt vizsgálódik két 46 éves, budapesti lakossal, Sz. Sándorral és O. Emillel szemben. A nyomozók szerint a két férfi 2010. július 15-e óta több alkalommal Budapest V., VI., valamint XI. kerületében a náluk lévő készülékkel hatástalanították az autók központi zárszerkezetét, ezt követően pedig az autókból különböző tárgyakat loptak el.

A gyanú szerint a férfiak több hasonló jellegű bűncselekményt, valamint lakásbetöréseket is elkövethettek a főváros egész területén. Házkutatás során ugyanis a nyomozók olyan értéktárgyakat, ékszereket, sporteszközöket foglaltak le, amelyekkel a gyanúsítottak elszámolni nem tudtak. A tárgyak között van olyan, amely egyedi tulajdonsággal bír, ezért tulajdonosa egyértelműen beazonosíthatja, ehhez kérték a fotókkal a lakosság segítségét.

Manger Marcell ügyvéd a hvg.hu-nak, hogy a hír nyilvánosságra kerülése után pár nappal tartott iratismertetésről elmondta, ott kiderült, hogy továbbra sincs szó lakásbetörésekről, és hogy szerinte ezért nem érthető, miért jelent meg az a hírben, hogy a férfiak lakásbetörést is elkövethettek. „A nyomozást egy 2012 márciusában történt „autófeltörés” ügyében fejezték be. - mondta Manger, a büntetőeljárást pedig a gépkocsi távirányító jelének hatástalanítása miatt dolog elleni erőszakra vonatkozóan folytatták le.” Vagyis az autófeltörésnél is csak a blokkolást, nem magát a lopást írták a terhére. Az ügyvéd hangsúlyozta azt is, hogy a vizsgálat során egyáltalán nem merült fel a 2010. július 15-i dátum, és a gyanúsításban sem szerepel, hogy attól az időponttól kezdődően követett el védence, Sz. Sándor bűncselekményeket.

A védő szerint a nyomozók feltehetően újabb ügyekkel szerették volna Sz. Sándort meggyanúsítani, ezért tették ki az ügyfelénél lefoglalt tárgyak és ékszerek fotóit másfél évvel az eljárás megindulását követően. Manger Marcell szerint ezeknek a tárgyaknak a nagy részéről egyébként van számlája Sz. Sándornak.

Van egy másik ügy is folyamatban: 2012. október 16-án szintén feltört egy autót Sz. Sándor, aki társával, O. Emillel egy táskát kiemelt. De mivel tetten érték őket, a tulajdonos visszakaphatta a holmiját, így ezen a vonalon nem kerülhettek be új tárgyak a látókörbe. A lopás gyanúja miatt megindult eljárás során azonban a nyomozók kimentek Sz. Sándor lakására, és lefoglaltak azokat a tárgyakat és ékszereket, amelyeket a police.hu-n is bemutattak. „Ezek nagy részéről rendelkezik számlával az ügyfelem, tehát igazolni tudja, hogy az övé, illetve családjáé – közölte Manger Marcell, újabb ügyet pedig nem neveztek meg, ami a lefoglalt tárgyakhoz kapcsolható lett volna.

Az ügyvéd a hvg.hu-nak elmondta, hogy ügyfele a két évvel ezelőtti bűncselekmény elkövetését tagadja.

A hírben szerepelt O. Emil is, akinek az ügyvédjét szintén megkerestük: Kertész Gusztáv kollégájához hasonlóan arról számolt be, hogy fogalma sincs, honnan vették ezt a rendőrök. „Lakásbetörésekről még csak kérdést sem tettek fel, és a 2010-es dátum sem szerepel az O. Emillel kapcsolatos anyagokban." - mondta az ügyvéd.

„Nincs azzal semmi gondom, ha a rendőrség közzéteszi olyan bűncselekményből származó, lefoglalt tárgyak fotóit, amelyek tulajdonosait keresi, de érthetetlen, miért kell az erról szóló hírt az eljárásban nem szereplő dolgokkal tarkítani” – jegyezte meg a hvg.hu-nak Kertész Gusztáv.

Megkerestük a BRFK-t is: a válaszukban az szerepel, hogy a gyanúsítottak 2010. július 15-e óta követtek el bűncselekményeket, de azt elismerték, hogy azok között nem volt betöréses lopás, illetve, hogy lakásbetörésekkel nincsenek meggyanúsítva. Igaz, azt is hozzátették: szerintük ez nem is szerepelt a hírben. A BRFK azt is közölte, hogy a házkutatás nem az eljárás megindulásakor történt, ezért csak két évvel később kezdték el felkutatni a lefoglalt tárgyak tulajdonosait, és tették ki a tárgyak fotóit.

Egy egykori rendőr véleménye
Egy volt fővárosi rablási nyomozó szerint, az, hogy csak másfél évvel a lefoglalás után keresgetik az ékszerek és egyéb dolgok tulajdonosokat, vagyis a sértetteket, elég furcsának, kissé elkésettnek tűnik, persze még fél év van arra, hogy megtalálják a gazdáikat. Elmondta, a tárgyakat, ha valóban ellopták valakiktől, akkor a károsultak elvileg jelezték a rendőrségen, s nyoma kellene hogy legyen annak, ezek a holmik bűncselekményekből származnak. "Ha a lefoglalás után nem találtak hozzá ügyet vagy sértettet, esetleg a gyanúsított nem nyilatkozott, illetve a nyomozás során nem sikerült bizonyítani, hogy honnan szerezték be azokat, jóval korábban közzé kellett volna tenni a felhívást."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Szolgálnak, nem védenek – amikor egy iPhone is kifog a rendőrön

Valóságtól elrugaszkodott vezetői elvárások, alacsony fizetés, túlórák ki nem fizetése, a testületen eluralkodott félelem, az ellenőrzések ellenőrzése – ilyen okokkal magyarázzák a rendőrök a közelmúltban nyilvánosságra került hatósági bénázásokat. Munkájukat féltve névtelenül, de beszéltek arról is, olykor miért próbálják inkább lerázni magukról az ügyeket, és mennyire nincs idejük az érdemi munkára a "lepapírozás" mellett.

Pikó András is megfertőződött a koronavírussal

Pikó András is megfertőződött a koronavírussal

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Csoda kéne Trump újraválasztásához, de nem kizárt, hogy megtörténik

Csoda kéne Trump újraválasztásához, de nem kizárt, hogy megtörténik