Rasszista támadás Debrecenben: elítélték a verekedő tiniket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bűnösnek találta a másodfokú bíróság azt a három tinédzsert, akik 2011 szilveszterén, az éjféli tűzijáték után több színes bőrű fiatalt bántalmaztak Debrecen belvárosában.

Kihívóan közösségellenes magatartással, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettében találta bűnösnek a másodfokú bíróság azt a három tinédzsert, akik 2011 szilveszterén, az éjféli tűzijáték után több színes bőrű fiatalt bántalmaztak Debrecen belvárosában – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője.

Tatár Tímea elmondta, hogy az elsőrendű, most 17 éves vádlottnak a jogerős ítélet szerint 1 év 10 hónapot kell fiatalkorúak fogházában letöltenie. A Debreceni Törvényszék ezzel – a fiú korára tekintettel – 8 hónappal enyhítette a szabadságvesztés mértékét, az elkövetés idején ugyanis még 16 éves sem volt.

Az ügy hatodrendű vádlottja 1 év 4 hónap szabadságvesztést kapott, 2 év próbaidőre felfüggesztve. Az ő szabadságvesztése másodfokon 6 hónappal, a próbaidő 2 évvel lett enyhébb. Az eljárás ötödrendű vádlottját 2 év próbára bocsátotta a törvényszék, az elsőfokú ítéletet – 3 évre felfüggesztett 1 év 4 hónap szabadságvesztést – mérsékelve. Az eljárásnak eredetileg hat vádlottja volt, hármójuk esetében azonban – fellebbezés hiányában – már a Debreceni Járásbíróság elsőfokú döntése jogerőre emelkedett.

A másodfokú bíróság Hutkai Marianna vezette tanácsa indokolásában kiemelte: az ötödrendű vádlottat, Sz. Bencét, a társaság legfiatalabb tagjaként csak az összetartozás motiválta, a többiekkel ellentétben ő nem osztotta és nem hangoztatta a szélsőséges ideológiákat. Az elsőrendű vádlott esetében hozzátette: nála nem volt lehetőség arra, hogy ne letöltendő szabadságvesztést kapjon. G. Tamás ugyanis már korábban is követett el ugyanilyen bűncselekményt, amelyért nemrég jogerősen felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

A fiúval javítóintézeti nevelői is nehezen boldogulnak – az elsőfokú ítélet meghozatala, 2013 szeptembere óta van előzetesben –, jellemzésük szerint a fiú kimagasló intellektusát felhasználva az intézményen belül is terjeszti szélsőséges nézeteit, nehezen tűri a szabályokat, és domináns a gyengébbekkel szemben.