Megjöttek a levélszavazatok, délutánra eredmény is lesz

Megjöttek a levélszavazatok, délutánra eredmény is lesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az NVI-hez összesen 159 316 levélszavazat érkezett vissza, már folyik a szkennelés és késő délutánra eredmény is várható.

Az összes, a Nemzeti Választási Irodához visszaérkezett levélszavazat azonosító nyilatkozatát feldolgozta csütörtök délre az NVI, tart a szavazatok szkennelése, várhatóan késő délután meglesz a levélszavazatok "eredménye". A Magyarországon állandó lakcímmel nem rendelkezők az országgyűlési képviselők választásán levélben szavazhattak. Az NVI összesen 193 793 szavazót tartott nyilván a levélben szavazók névjegyzékén. 

A levélben szavazók választhattak, hogyan juttatják vissza szavazatukat az NVI-hez: levélben március 19. és április 5. között 43 718 szavazat érkezett, a külképviseleteken március 24. és április 6. között 111 268 levélszavazatot adtak le. A levélszavazatokat a voksolás napján, vasárnap le lehetett adni az országgyűlési egyéni választókerületi székhelyeken, ezt 4330-an választották. Az NVI-hez összesen 159 316 levélszavazat érkezett vissza. 

©

Az NVI március 31-én kezdte meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatának az ellenőrzését. Az NVI azt vizsgálta, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációjakor megadott. Az NVI azt is ellenőrizte, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben és korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot. Az NVI csütörtök délre valamennyi levélszavazat azonosító nyilatkozatát ellenőrizte. 

Ezt követően megkezdődött az érvényes azonosító nyilatkozattal érkező levélszavazatok borítékjainak bontása és a szavazatok szkennelése az eredmény gyors megállapításáért. Várhatóan késő délutánra valamennyit beszkennelik, és megjelenik a www.valasztas.hu oldalon a levélben szavazás eredménye.