szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tehetségtelen emberek pár nap alatt gyakorlatilag teljesen értelmetlenül lemészárolták tizennyolc év munkáját – így foglalta össze röviden az Origo körül kialakult botrányt György Péter, aki maga is részt vett a lap alapításában, és 18 év után ő is otthagyta a lapot. Szerinte az Origo egészen idáig "érintetlen volt", Sáling Gergő főszerkesztő távozásá pedig politikai döntés lehetett.

Az Origo főszerkesztőjének távozása után György Péter médiatudós-esztéta is bejelentette, hogy 18 év után ő is otthagyja a lapot. György részt vett az Origo megalapításában, a Matáv tanácsadójaként ő javasolta a cégnek, hogy készítsen internetes újságot. Ő volt az, aki a szerkesztőség első vezetőit toborozta, azóta is részt vett a kiadó döntéseiben, mint az igazgatóság tagja.

Most a Kreatív készített vele interjút, melyben azt mondta, az Origo "nagyon sok embert feldühített", mert véget vetett annak, hogy a magyar internet addig egy alulról szerveződő alternatív kultúra volt. Ráadásul hatalmas pénzek álltak mögötte egy olyan közegben, amiben mindenki tudta, hogy az MSZP "kinek szól le" – tette hozzá, megjegyezve: az akkor még Matáv vezetői angolszász módon viselkedtek, a politikának semmilyen beleszólása nem volt a szerkesztőség életébe.

©

A lap szerinte addig tudott jól működni, amíg "a technológiai környezet díjazta a hosszú szövegeket online is", ám szerinte az Origo későn és rosszul reagált arra, amikor ez megváltozott.

A Sáling Gergő főszerkesztő távozásának bombaként robbanó híre előtt György Pétert "elfelejtették megkérdezni", de azt mondja: így legalább "egyetlen perc alatt elmehetett onnan". Úgy fogalmazott: tehetségtelen emberek pár nap alatt gyakorlatilag teljesen értelmetlenül lemészárolták tizennyolc év munkáját.

Véleménye szerint 2010-ig Magyarországon senki nem használta úgy a politikát a gazdasági aktorok befolyásolására, mint a Fidesz, mely szerinte láthatólag "teljesen más viszonyt" alakított ki a multinacionális vállalatokkal. Azt nem tagadja, "voltak jelzések", de ezeket mindig nagyon udvariasan közölte a menedzsment, "nagyjából azon a szinten, hogy ezt vagy azt a cikket valakik összeköthetik ezzel vagy azzal". Az Origo egészen idáig érintetlen volt – jelentette ki.

Sáling eltávolítása szerinte is politikai döntés volt, ám hozzátette: az Origo volt főszerkesztője – bár sokkal demokratikusabb és nyitottabb volt számos kérdésben, mint elődei – de nem volt ideje a struktúraváltásra, amit György Péter szerint is szükséges lett volna.

A Deutsche Telekom szerepéről az Origo-történetben azt mondta: a németeknek van egy "kőkemény" üzleti érdeke és van egy nemzeti identitása. Németországban a sajtószabadság "birizgálása" nem bocsánatos bűn, ezért azt gondolja, ha a Deutsche Telekom bármit is kért és bármit is kértek tőle, és ez nyilvánosságra kerülne, akkor ez botrány lenne Németországban, amit a Telekom nem engedhet meg magának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

MNB: Nem érhet senkit hátrány, ha a moratóriumot választja

MNB: Nem érhet senkit hátrány, ha a moratóriumot választja

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley