Felfüggesztett börtönt kapott az indexesekre támadó szélsőjobbos

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen azt a férfit, aki 2012. október 23-án úgy megütötte az Index videós munkatársát, hogy eltört az orra. Az ügyben kedden született elsőfokú ítélet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett – írja az Index.

Az Index két munkatársát, Plankó Gergőt és a vele forgató Szász Barnát a Ferenciek terén, a Jégbüfénél verték meg két éve. A budapesti Szabad sajtó útra a Milla szervezett kormányellenes tüntetést, de azzal párhuzamosan a Jégbüfénél erőszakos szélsőjobbosok tüntettek, akik hangosan zsidóztak, és rátámadtak az Index kétfős stábjára. Szász Barnának eltört az orra, úgy megütötték – emlékeztetnek a cikkben.

Az indexesek nem látták, ki volt a támadó, de valaki más igen. Szólt is a rendőröknek, de azok nem reagáltak, ezért egy fotóst kért meg, hogy fotózza le a verekedőt, akit végül csak így sikerült azonosítani. A rendőrség nem oszlatta fel az engedély nélküli, egyre erőszakosabb ellentüntetést. Bár csak méterekre voltak, a készenlétisek semmit sem tettek az újságírók védelméért, még akkor sem, amikor szóltak nekik.

A bántalmazási ügyben kedden született elsőfokú ítélet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádlott a nyomozás idején még tagadta, hogy ő ütött volna, de a bíróság előtt, az utolsó pillanatban beismerő vallomást tett, sőt, bocsánatot is kért. Ezt végül enyhítő körülményként vették figyelembe, ahogy azt is, hogy kiskorú gyereke van.

A cselekményét minősítő körülménynek számított viszont, hogy egy durván zsidózó, szóban és tettleg is agresszív tömeg tagjaként lépett fel: a bíróság ezért a közösség tagja ellen elkövetett erőszakot is bizonyítottnak tekintette, a csoportos elkövetést azonban nem. Azzal, hogy a vádlott újságírót bántalmazott, a bíróság szerint jelentős érdeksérelmet okozott, mert ez az újságírókra félelemkeltő hatással bírhat.

Az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért. A vádlottat végül a kiszabható minimumra, kétévnyi, öt évre felfüggesztett  börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett.

A rendőrség hibái miatt külön eljárás zajlik, a közigazgatási per már a Kúriát is megjárta, most épp első fokon tárgyalják újra. Az Indexet ebben az eljárásban is a Helsinki Bizottság ügyvédje képviseli.