Egy komplett tábornoki kar irányítja a magyar közfoglalkoztatást

Egy komplett tábornoki kar irányítja a magyar közfoglalkoztatást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta

Megbukott, leváltott, nyugdíjazott tábornokokkal töltötte fel Pintér Sándor a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes-államtitkárságát. A főtisztek új pozíciójukban egyebek mellett összekötőként, megyei koordinátorként tevékenykedhetnek. Volt szervezeti egységüktől kapják a fizetésüket, és továbbra is jár nekik a szolgálati autó. A hvg.hu megkapta a Belügyminisztériumtól azokat az információkat, amiket két hónappal ezelőtt kért ki.

Pintér Sándor belügyminiszter egyik kezével elvesz, a másikkal ad – ezt mutathatja a Belügyminisztérium (BM) személyzeti politikája. A közfoglalkoztatási helyettes-államtitkárságon kötött ki több egykori rendőri és bv-vezető, köztük olyanok, akikkel szemben eljárás folyik vagy folyt. De a Vám- és Pénzügyőrség egykori parancsnoka is itt bukkant fel. Sőt, akad arra is példa, hogy a belügyminiszter mondott búcsút valakinek, aztán mégis a helyettes-államtitkárságon találtuk meg az illető tábornokot. Nem csoda, ha az egyszerű szemlélődőnek az a benyomása, hogy egy teljes tábornoki kar vette kezébe Magyarország közfoglalkoztatását.

Tábornokok a közmunkások főnökei
©

De szemezgessünk a listából, melyet kérésünkre a Belügyminisztérium adott ki két hónap adatgyűjtés után. Arról érdeklődtünk, hogy a közfoglalkoztatási helyettes-államtitkárságon tábornoki rendfokozatban kik dolgoznak, milyen területen, ki fizeti a bérüket és jár-e számukra gépkocsi. Mint megtudtuk, összesen tíz tábornok dolgozott a helyettes-államtitkárságon, köztük nyolcan még most is ott vannak. Magát a helyettes-államtitkárságot a közmunkaprogram irányítására hozták létre 2011 augusztusában, első vezetője Papp Károly, a mostani országos rendőrfőkapitány volt.

Kit nevezünk tábornoknak?
A rendvédelmi területeken dolgozók közül azok számítanak tábornoknak, akik dandártábornoki, vezérőrnagyi vagy altábornagyi rendfokozattal rendelkeznek. Egyébként a honvédelmi rangjelzéseknél is ezek számítanak tábornoki rangnak.

Aki a szociális szövetkezetekhez is ért

A 2010-es kormányváltás követően számos vezetőcsere történt a rendvédelmi szerveknél. Június 30-án leváltották többek között Bencze József országos rendőrfőkapitányt, annak bűnügyi helyettesét, Házi István vezérőrnagyot. Ő egy kis kitérő után – a Szervezett Bűnözés Elleni Központ vezetője lett, majd 2011. év végén nyugállományba került – 2012. április 1-jével megyei koordinátora lett a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárságon, az Országos Katasztrófa-védelmi Főigazgatóság közalkalmazottjaként.

De volt munkatársa, a magyar rendőrség egykori gazdasági igazgatója, Sipos Gyula vezérőrnagy is a helyettes-államtitkárságon kamatoztatja tudását 2011. augusztus 1. óta, mégpedig gazdasági-pénzügyi területen. Mindkettejük fizetését az Országos Rendőr-főkapitányság adja, s jár nekik szolgálati autó is. Szintén a rendőrségtől kapja a fizetését a volt Pest megyei rendőrfőkapitány, Ármós Sándor dandártábornok is, akire 2011. szeptember 1-jével bízták rá a helyettes államtitkárságon belül a szociális szövetkezetekkel kapcsolatos feladatok ellátását.

Ármós Sándor volt az, aki 2011 áprilisában egy körlevélben hívta fel az állomány figyelmét arra, hogy a testület több százmillió forintos adóssága miatt megszorító intézkedésekre, többek között a túlórák kifizetésének megvonására van szükség. Mint a hvg.hu megírta, a feltáró levélnek súlyos következménye lett: Ármós főkapitányi kinevezését Pintér Sándor belügyminiszter indoklás nélkül visszavonta, és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól is távoznia kellett. Mint Ármós utóéletéből kiderül: Pintér azért nem vette le róla a kezét, talált neki egy feltehetően szintén testhez álló feladatot: a szociális szövetkezetek igazgatását (amihez ugyancsak biztosítanak szolgálati autót).

A közfoglalkoztatási helyettes államtitkárságon dolgozó tábornokok közül – Sipos Gyula, Ármós Sándor és Házi István kivételével rendelkezési állományból kerültek be. Vagyis miután korábbi beosztásukban már nem tartottak igényt munkájukra, nem kellett addig dolgozniuk, míg új feladatot nem találtak számukra, a fizetésüket viszont kapták.

Aki nem hiába kért bocsánatot

Mellettük még részt vesz a közfoglalkoztatás koordinálásában Dobozi József vezérőrnagy, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat egykori parancsnoka. A rendőrségnek ma már nincs ilyen egysége, gyakorlatilag a Készenléti Rendőrség (KR) vette át a feladatát, de Dobozi József idején a Nemzeti Nyomozó Iroda nem tartozott a KR-hez. A tábornok volt az, aki a 2006-os eseményeknél történt rendőri túlkapásokért bocsánatot kért. Jelenleg ő is vádlott a nyolc évvel ezelőtti zavargások miatt rendőri vezetőkkel szemben indult büntetőeljárásban.

Pintér Sándor: a rendőrség mindenkit megvéd
©

Elsőként egyébként a volt vám- és pénzügyőr parancsnok Béndek József altábornagy kapott helyet a BM közfoglalkoztatást irányító egységénél három és fél évvel ezelőtt. Megyei koordinátor lett, számára is „biztosított gépjármű a feladatellátáshoz”, havi apanázsát a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának utóda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állja.

Pintér Sándor érdekes személyzeti politikáját mutathatja az, hogy miközben 2012 áprilisában egy folyamatban lévő büntetőeljárás miatt felmentette vezetői megbízatásából az országos bv-parancsnok egyik helyettesét, Dömény Sándor büntetés-végrehajtási tábornokot, két évvel később – a rendelkezési állományból visszarendelve – a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárság egyik megyei koordinátorává nevezte ki.

Akinek nem ártott, hogy fecsegett

A hvg.hu is beszámolt a tábornok elleni eljárásról és távozása lehetséges okáról. Dömény állítólag fecsegett egy ügyben, amivel életveszélybe sodort beépített embereket. A Népszava írta meg, hogy információi szerint Dömény Sándor államtitoknak számító adatokat osztott meg illetéktelenekkel, és a belső elhárításnak köszönhette bukását. A tábornok a helyettes-államtitkárságon továbbra is a büntetés-végrehajtástól kapja a bérét, csakúgy, mint a bv egykori gazdasági vezetője, Tóth László vezérőrnagy, aki aztán a BM gazdasági és informatikai helyettes államtitkára is volt. Rajtuk kívül a belügy közfoglalkoztatási területén dolgozik még Varga Valéria vezérőrnagy, aki idén július 15-től a helyettes államtitkárság bv-összekötője és megyei koordinátora.

Néhány hónapig a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárságot erősítette Zsombok György tábornok is, aki idén nyáron azért mondott le szolgálati viszonyáról és hagyta hátra a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgató-helyettesi székét, mert egy közúti ellenőrzés során kiderült, hogy ittasan ült a volán mögé.

Az utolsó hetét töltötte (így péntek volt az utolsó napja) ennek a szervezeti egységnek a kötelékében a Zsaru magazin főszerkesztője, Cs. Csala Károly ezredes is, aki ugyan nem tábornok, de szakértelmét a helyettes-államtitkárság sajtósaként kamatoztathatta.

Hozzászólások