Rendesen osztják a pártok Kocsis drogtesztes ötletét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Együtt felháborítónak tartja, és elutasítja Kocsis Máté valóságtól elrugaszkodott javaslatát, mely kötelező drogtesztet vezetne be a fiatalok, a politikusok és az újságírók körében. A Polgári Konzervatív Párt szerint a Fidesz bevatkozik a családok életébe, ahol a kábítószer-fogyasztás megelőzésének valójában történnie kellene.

Nem rendőrállamra, hanem fejlett drogprevenciós programra van szükség – írták. Az Együtt azt szeretné, ha a kormány többet költene drogprevencióra, visszatérne arra az útra, amin Topolánszky Ákos annak idején elindult. Nem rendőrállamra van szükség, hanem fejlett, 21. századi drogmegelőzési programra.

Az Együtt felszólítja Kocsis Mátét, hogy tartsa be ígéretét, és figyelemelterelés helyett foglalkozzon a 8. kerület problémáival. Rogán Antalt pedig kérik, a Fidesz-frakció ne tárgyalja ezt a minősíthetetlen javaslatot.

A Polgári Konzervatív Párt szintén közleményt adott ki, amely szerint az oktatási rendszer átalakításával kezdődött a családellenes Fidesz-politika, amelynek legújabb fejleménye újra durván beavatkozik a családok életébe, ahol a kábítószer-fogyasztás megelőzésének valójában történnie kellene, sérti a szülők gyermekneveléshez fűződő felelősségét és jogát, kiterjeszti az állam hatáskörét oda, ahova nem szabadna, és megfélemlíti a gyermekeinket.

Kocsis rendőrállami gondolkodása helyett javasoljuk a Fidesz-frakciónak, hogy inkább a családok társadalmi státusának megerősítésén, az oktatási rendszer anyagi és szakmai ellátottságának erősítésén, és a katasztrofális állapotban lévő gyermekvédelmi intézményrendszer javításán keresztül tegyen a drogozás (és a gyermekkori alkoholizmus) visszaszorításáért.

Szombati hír volt, hogy Józsefváros fideszes polgármestere szerint érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára, így javasolni fogja a Fidesz-frakciónak, hogy készítsen jogszabály-tervezetet a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozó évenkénti kötelező drogtesztre. A Fidesz hétfőn foglalkozna az üggyel.