szerző:
G. Tóth Ilda

A mostani első Fidesz-kormány koncentrált változata, ám akkor nem történtek a maihoz hasonló aberráltságok - véli Erik D'Amato közgazdász, újságíró, aki 15 év után hagyja el Magyarországot. A Budapest Business Journal egykori főszerkesztője szerint Orbán Viktor a végsőkig megkeseredett a 2002-es választási kudarc után, a mostani ellenzék pedig csak akkor térhet magához, ha padlót fog.

©

HVG: Mi a baj Magyarországgal? címmel tizenöt évi itt-tartózkodás után könyvet ír. Korábban sok kritikát kapott, mert élesen bírálta a magyar politikai és társadalmi helyzetet. Említ a könyvében azért pozitív változásokat is?

Erik D'Amato: Amikor 1999-ben ideköltöztem Prágából, az egyik leglátványosabb különbség az volt a két város között, hogy itt nem voltak hipszterek. Prágában mindenki az volt. Itt alig akadtak olyan szórakozóhelyek, ahová ezek a jellemzően innovatív szakmákban dolgozó, kultúrával sokat foglalkozó, trendi huszonévesek járhattak volna. Budapest most az alternatív fiatalok paradicsoma, sokak szerint a leglakhatóbb európai város. De persze Németország is nagyon klassz hely volt az 1920-as években, aztán láthatjuk, mi történt kicsivel később.

HVG: Éppen az után lett a Budapest Business Journal című hetilap főszerkesztője, hogy a Fidesz először hatalomra lépett. Milyen különbséget lát az akkori és a mostani kormány ténykedése között?

Erik D'Amato: A mostanihoz hasonló szándékok vezették az első Fidesz-kormányt is: akkor Ferihegy államosításáról és az M1-es fizetős sztráda lenyúlásáról írtunk cikkeket. Mostanra el is felejtettük, hogy ezek megtörténtek. Akkoriban azért tartottam magam rossz szerkesztőnek, mert nem éreztem elég érdekesnek a cikkeinket. Magyarország unalmas módon haladt előre, főleg ahhoz képest, hogy mi történt a környékbeli országokban. Koszovóban például háború dúlt. De ami unalmas, az jó; Svájc is unalmas, az emberek jól élnek. Akkoriban Magyarországon nem történtek a maihoz hasonló aberráltságok. A mostani az előző Fidesz-kormány koncentrált változata. Ezzel együtt is nagyon meglepett az utóbbi időkben tapasztalt elszántsága.

Erik D'Amato

A világhírű amerikai kísérleti pszichológus, Michael R. D'Amato fiaként politikai közgazdaságtant tanult Hampshire-ben. Az 1990-es évek elején a később a Euromoney által bekebelezett, a fejlődő piacokra fókuszáló International Media Partners nevű New York-i médiacég résztulajdonosa volt. Évekig közreműködött az IMF és a Világbank hírlevelének készítésében. Először a Prague Business Journal vezető szerkesztői posztjáért választotta Európát, majd 1999-ben az ugyanehhez az amerikai hátterű cégcsoporthoz tartozó Budapest Business Journal főszerkesztője lett. Két évig a BBC-nek készített rádióműsor-sorozatot a térség gazdasági és üzleti helyzetéről. Tíz éve megalapította All Hungary Media Group nevű médiavállalkozását, és szűk piacokra fókuszáló online újságokat készített a magyarországi politikai, társadalmi helyzetről, az ingatlanpiacokról és a kultúráról. Ötvenévesen, idén nyáron úgy döntött, megválik itteni érdekeltségeitől: 15 év után elhagyja Magyarországot, és visszaköltözik New Yorkba, hogy gyermekei amerikai iskolába járhassanak.

HVG: Mivel magyarázza a stílusváltást?

Erik D'Amato: Amerikában általában nem jön vissza az elnök, ha egyszer veszített. Még egy igazán csodálatos személyiséggel megáldott politikai vezérnek is óriási frusztráció és trauma, ha hirtelen távoznia kell a hivatalából, majd négyévi ellenzéki szerep után sem sikerül megnyernie a választásokat. Orbán Viktor a végsőkig megkeseredett.

HVG: És miért nem tud ezzel a helyzettel élni az ellenzék?

Erik D'Amato: Már akkor is szkeptikus voltam, amikor 2002-ben hatalomra került a baloldal. Nagyon jól láttam, mennyire nem foglalkozott a Fidesz az ország pénzügyi helyzetének stabilizálásával, így nyilvánvaló volt, hogy a Medgyessy-csapat ígéretei teljesen abszurdak, hogy a miniszterelnök, aki még csak nem is volt tagja annak a pártnak, amelyik a hatalomba ültette, gyenge és katasztrofális. És az ellenzék mai tagjai is tragikusak. Meg kellene tanulniuk végre olyan politikai mozgalmat kreálni, amelyiknek világosan definiálhatók a céljai. Az MSZP az 1990 óta eltelt időszakot inkább neoliberális, mintsem baloldali pártként abszolválta. Olyan a párt, mint egy csomó bolsevik néni, akiket egyáltalán nem érdekelnek a modern liberális politika olyan elemei, mint például a melegjogok. Csak akkor térhet magához az ellenzék, ha teljesen padlót fog. Ahogyan az alkoholisták is, akiktől talán jobb nem elvenni az üveget, inkább megvárni, míg abszolút lenullázzák magukat, s ha nem pusztulnak bele, esetleg képesek újrakezdeni. A baloldal már majdnem elérte ezt a szintet. Az LMP pedig egy vicc: a pártban alig van, aki valamennyit is dolgozott, épített, adott vagy vett eddig. Nem is tudom, mit gondolnak, talán egyenjogúsági szemináriumokra kellene járnunk reggeltől estig?

HVG: Hogy látja a magyarországi helyzetet a külföldi média?

Erik D'Amato: Lustán. Mindenhol ugyanazokat a sztorikat írják meg, és senki sem hajlandó kicsit is mélyebbre ásni. Csak a politikai elvekről beszélnek, nem szánnak időt a mögöttes anyagi mozgatórugók feltárására. Nemrég beszélgettem egy Magyarországról tudósító külföldi újságíróval, aki nem is hallott a nemzeti dohányboltok körüli botrányról! Amikor a jobbikos Gyöngyösi Márton azt mondta, hogy listázni kellene a zsidókat, a hír bejárta az egész világot. Pedig csak butaságot beszélt. Csalódott vagyok, hogy a külföldi média nem vette a fáradságot a korrupciós sztorik felderítésére. A legnagyobb botrány, amiről egyáltalán nem írnak, hogy Magyarország putyinizálása nagyrészt uniós forrásokból történik. Óriási a verseny ezekért az ingyenpénzekért, mert egy részüket jól el lehet lopni. Épp ezért senki sem akarja feltárni ezeket az ügyeket; a jobboldal nem beszél róluk, mert csak a pénzt akarja, a baloldal pedig nem tartaná szerencsésnek, ha bármi negatívum nyilvánosságra kerülne az EU-val kapcsolatban. Sokkoló!

HVG: Az átlagemberek szemszögéből mit tart a fő bajnak Magyarországon?

Erik D'Amato: Azt, hogy az utóbbi négy évben apró szigorítások sorozatával nehezítik az életüket, és fosztják meg őket a szabadságuktól. Kedvezőtlenné tették az üzleti környezetet mindazok számára, akik nincsenek közel a közpénzbugyrokhoz. Nehezebb lett megkeresni a napi betevőt, vagy egyszerűen csak az államtól független polgárnak maradni. Pedig ez volna a nyugati civilizáció alapja! Hogy a családoknak legyen megfelelő anyagi hátterük, megtakarításaik és ingatlanuk, és hogy ne legyenek kitéve minden apró kérdésben az aktuális politikai hatalom kényének-kedvének.

©

HVG: Miért tartja kedvezőtlennek az üzleti környezetet?

Erik D'Amato: A harmadik világ legrosszabb tulajdonságait egyesíti: nagyon bürokratizált, hatalmas a korrupció és a káosz, csakhogy eközben itt nincs akkora növekedési potenciál, mint a fejletlen országokban. A befektetők a legőrültebb helyeket választják, de ott óriási profitokat tudnak elérni. No itt aztán nem! Akadtak ugyan bizonyos ágazatok, például a bankszektor, ahol magas volt a profit, de nyilván azért, mert ezeken a területeken a kockázat is magas volt. Egy magyarországi kisvállalkozásnak a 27 százalékos forgalmi adó mellett szinte nincs is esélye a túlélésre, ha tisztességesen működik. A 27 százalék nyereségnek lenne jó, de helyette a kormányzathoz csatornázzák. Az egyedüli módja annak, hogy valaki boldoguljon, ha megpróbál ebből valamennyit visszalopni. A régióban Magyarországon a legmagasabb a GDP-nek az a része, amit a kormány oszt vissza.

HVG: De hát Magyarországot a startupok paradicsomának mondják!

Erik D'Amato: Az egész startupos őrület egy nagy Patyomkin-falu. Ha nem lennének a százmilliós támogatások és a nagy felhajtás e cégek körül, nem nagyon hallanánk sikerekről. Sajnos akármilyen kreatívak és képzettek a hazai fiatalok, ha a helyi piacon próbálnak boldogulni, szinte elképzelhetetlen, hogy nemzetközi sikereket is elérjenek, mert el vannak foglalva az itteni apró-cseprő ügyekkel, a számláikkal, a kiskapuk keresésével. Azok a cégek viszik valamire, amelyeknek másutt van a központjuk, és például magyar programozókból húznak hasznot. De vajon mi lesz a hazai startupokkal, keresett már rajtuk pénzt bármelyik kockázatitőke-alap? Csak végtelen történeteket hallunk arról, mennyire nagyszerű a Prezi, de lassan ideje volna számszerűsíthető magyarországi sikereket felmutatni.

HVG: Segíthet Magyarországon, ha a kínai modellt követve „illiberális állam” lesz?

Erik D'Amato: Nem tudom, mit értett a kormányfő kínai modellen, az ugyanis nem más, mint szimpla diktatúra. Minden közül a legrosszabb. Csak annak jó, aki helyet kap a pártvezetésben, és lophat a közpénzekből. Egyébként a Nyugat mindig is felháborítóan engedékeny volt Kínával szemben, elnézte, hogy olyan kommunista párt vezeti az országot, amelynek a tagjai milliárdosok. Éppen ezért annyira veszélyes: mindenre képes, ha a hatalom fenntartása a cél. Hatalom a hatalom kedvéért. Nem lehet tudni, mi következik ezután, lehet, hogy valamiféle posztdemokratikus államszervezet jön létre – a változás nagyon lassú lesz, és sokáig fog tartani. Nem sokkal az után, hogy ideköltöztem, Fehéroroszországban tanulmányoztam a politikai helyzetet. Azt hittem, a tanulmány, amit az ott-tartózkodásom alapján írtam, a Lukasenko-rendszer nekrológja lesz. Nos, egy rezsim sokáig bírja.

HVG: Vajon hol van az a pont, amikor a magyar politikai rezsimet már diktatúrának lehet nevezni?

Erik D'Amato: Nehéz megmondani. Ha valaki Oroszországban „El a kezekkel Ukrajnától!” feliratú kitűzővel sétál az utcán, jó eséllyel azonnal betuszkolják egy rendőrautóba. Ettől még messze vagyunk. Potter Stewart amerikai főbíró azt mondta, amikor a pornográfiáról kérdezték: „Nem tudom definiálni, de felismerem, ha látom.” Nem tudom, eljutunk-e a diktatúráig: ha a liberálisok elmennek az országból, és a határon túli magyarok mind megkapják a választójogot, olyannyira megváltozhat a szavazók összetétele, hogy nem is kell ilyen apróságokkal törődnie a kormánynak.

G.TÓTH ILDA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények