szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Komoly bizalmatlanság húzódhat meg annak hátterében, hogy a jogszabályokon átlépve Áder János köztársasági elnök személyi védelmét nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a Készenléti Rendőrség látja el. A Köztársasági Elnöki Hivatal a hvg.hu megkeresését nem kívánta kommentálni, a rendőrség és a TEK pedig nem reagált kérdéseinkre. Áder állítólag azért választott másik rendőri egységet, mert a találkozói nem maradtak házon belül.

Inkább Pintér Sándor belügyminiszter, mint Orbán Viktor tudjon a találkozóiról – állítólag ez is elhangzott érvként azzal kapcsolatban, hogy Áder János köztársasági elnök személyi védelmét a Terrorelhárítási Központtól (TEK), átvette a Készenléti Rendőrség – egy jelenleg is érvényes jogszabályt felülírva.

Arról, hogy Áder védelme elkerült a TEK-től, a Vasárnapi Hírek múlt heti száma számolt be: mint a lap megtudta, néhány nappal korábban egy állománygyűlésen jelentették be a TEK-nél, hogy a személyi védelmi feladataik már csak Orbán Viktorral kapcsolatosak.

Ki védje Ádert?
©

2010-ig a közjogi méltóságok védelmét a Készenléti Rendőrség (korábban Rendészeti Biztonsági Szolgálat) kormányőrei – Köztársasági Őrezred munkatársai – végezték. Amikor 2010-ben megalakult a terrorelhárítási egység, az vette át a három legfőbb közjogi méltóság (köztársasági elnök, miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke) személyi védelmét, a többi védett személy testőrségét a Készenléti Rendőrség adta. Az Országgyűlési Őrség megalakulásával a házelnökre, Kövér Lászlóra immár saját emberei vigyáznak, így az ezzel kapcsolatos teendők kikerültek a kormányrendelet szövegéből.

Nem számítanak a jogszabályok?

kormányrendelet értelmében az államfő védelmének még mindig a TEK-nél kellene lennie, azt ugyanis azóta nem módosították. Megkérdeztük az államfő hivatalát, hogy megteheti-e, hogy a hatályos jogszabályoktól eltérően járjon el. Válaszukban csak annyit közöltek, hogy „a köztársasági elnök védelmével kapcsolatos sajtóértesüléseket a KEH nem kommentálja.” Pedig kíváncsiak lettünk volna a konkrét okokra is, hogy miért ez a döntés született, és miért nem kér Áder János Orbán Viktor magántestőrségéből. A köztársasági elnök TEK-kel szembeni fenntartásait illusztrálja forrásaink szerint az is, hogy az ország egyik legjobb felderítőtisztjeként számon tartott Bodnár Zsolt, TEK-főigazgató-helyettesének a március 15-i előléptetését dandártábornokból vezérőrnaggyá Áder nem hagyta jóvá.

Értesüléseink szerint Ádernél azért rendült meg a bizalom, mert az Orbánnal folytatott beszélgetéseiből világossá vált számára, hogy a miniszterelnök valamennyi programjáról képben van. Nem csak arról, ami a heti tervében benne van, hanem az összes találkozójáról. Mint ahogy arról korábban már többször írtunk, a TEK vezetőjének, Hajdu Jánosnak közvetlen bejárása van a miniszterelnökhöz, és egyedüli a rendőri vezetők közül, aki egyáltalán nem kötődik Pintér Sándorhoz. (A TEK speciális helyzetét illusztrálja, hogy egy időben nem a belügy, hanem a Miniszterelnökség válaszolta meg a TEK részére küldött sajtómegkereséseket.)

A hvg.hu többször írt már a Fideszen belüli ellentétekről és vitákról, így arról is, hogy a Fideszben a „veteránoknak” nevezett Áder János- Kövér László-Pokorni Zoltán-trió többször kritizálta a miniszterelnök politikáját, hiányolva az elmaradt társadalmi konszolidációt. Áder legutóbb a kormány érdekelvű külpolitikáját kifogásolta, amikor Lengyelországban arról beszélt, hogy „csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját érdekeinél.” A Brüsszelből Schmitt Pál bukása után az államfői székbe hazatérő Áder a megválasztása óta 19 esetben küldött vissza törvényt az Országgyűlésnek újratárgyalásra, melyek többségét a parlament változatlan formában fogadta el. Forrásaink szerint ez utóbbi miatt is volt ellentét Áder és Orbán között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Újabb rendőri elitegységet építenek Pintérék?

Szakmabeli forrásaink szerint a Hajdu János vezette Terrorelhárítási Központ (TEK) ellenpólusa lehet lassan a Készenléti Rendőrség: Papp Károly országos rendőrfőkapitány a jelek szerint szisztematikusan, Pintér Sándor belügyminiszter támogatásával építi fel kedvelt szervezetét, amely mára nem csak hatáskörében, de a kiemelt bérezést tekintve is egyenrangú partnerévé vált a kormányfő által dédelgetett TEK-nek.

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Meghalt három koronavírusos beteg Romániában, mert leálltak a lélegeztetőgépek

Meghalt három koronavírusos beteg Romániában, mert leálltak a lélegeztetőgépek

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években