szerző:
Stemler Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mint a hvg.hu megírta, Pécsett a következő években 50 milliárd forint mozdulhat meg a helyi egyetem idegen nyelvű képzéseinek fejlesztésére. A kormány a külföldi hallgatók számát 2020-ig szeretné megduplázni – megnéztük, mire van szükség az ellátásukra.

A 145 ezres Pécsett már a jelenlegi, nagyjából 2700 külföldi hallgató jelenléte is látványos változásokat eredményezett. Ezt nem csak azon lehet tetten érni, hogy a belvárosi szórakozóhelyek egyre inkább az ő kiszolgálásukra és becsalogatásukra álltak rá. A nagyobbrészt nyugat-európai fiataloknak köszönhetően százas nagyságrendben jelentek meg biciklisták – a nem épp kerékpárforgalomra tervezett pécsi úthálózaton.

©

A megnövekedett igényre tekintettel elkészült a várost kelet-nyugati irányban átszelő bicikliút, amely az egyetemisták által frekventált részeket köti össze, ám a sokszor az autókkal együtt haladó útvonal nem aratott túl nagy sikert.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a PTE fejlesztési terveihez további terveket kapcsol: így például a 30 milliárd forint értékű uniós fejlesztési forrásból jutna egy belvárosi hallgatói szolgáltatói központ létrehozására is, stílszerűen – az épület elavult állapota miatt – egy költözésre ítélt klinika helyén.

Felforgatja az ingatlanpiacot

A külföldi hallgatói létszám megduplázása a pécsi ingatlanpiacra is nagy hatást gyakorolhat, mondja Papp Gábor, a Duna House vezető értékesítője, hiszen a városban régi tapasztalat, hogy mind a lakáseladásokat, mind az albérletkiadásokat az egyetem aktuális helyzete határozza meg. A 2010-es évek elején a gazdasági válság és a hallgatói létszám visszaesése igencsak lenyomta az árakat, és ezzel párhuzamosan a lakásépítéseket, amelynek meg is lett a következménye: mára, nem függetlenül a külföldi hallgatók számának már akkor érzékelhető növekedésétől, komoly keresleti piac alakult ki.

Mindez azonban területi egyenlőtlenségekkel jár együtt, mondja a szakértő, hiszen míg az egyetemi karok környékén egyre többször az irányár felett mennek el az eladó lakások, addig a város távolabb eső pontjain, mint például a Kertváros, avagy a keleti városrész, jóval kevésbé érezhető ez a hatás.

A több ezer külföldi hallgató érkezése révén egyrészt a frekventált zónák kitolódnak, másrészt az elmúlt időszakban igen mérsékelt lakásépítési kedv is meglendülhet, ennek már érezhetőek a jelei. A folyamatnak lehetnek kárvallottjai is, hiszen akik nem befektetési céllal kívánnak lakást venni, jóval nehezebb dolguk lesz Pécs frekventált helyein, és a szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró albérlők is messzebb kényszerülhetnek a város központi részeitől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!