Készül az újabb riadólánc: kisebb erdőt akarnak kivágni az Orczy-kertből

Készül az újabb riadólánc: kisebb erdőt akarnak kivágni az Orczy-kertből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb 145 fát akarnak kivágni az Orczy-kertben, az engedélyt a kormánynak a saját hivatala adta meg. A Facebookon már a Városligethez hasonlóan újabb riadólánc szerveződik.

Újabb 145 fa kivágására adtak engedélyt az Orczy-parkban, a Ludovika Campuson a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építése miatt írta blogjában Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi önkormányzati képviselője. A politikus azt írta, korábban már 131 darab fát ki is vágtak, így összesen 276 fát akarnak kivágni az Orczy-parkban.

Mivel a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a kormányzati beruházást, ezért kormányhivatalnak kellett kiadnia a fakivágásra az engedélyt, amely öt nap kifüggesztés után fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajthatóvá is válik. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak gyakorlatilag csak saját magával kellett egyeztetnie a fák kivágásáról.

©

A Népszabadság rámutatott, az Orczy-kert fáinak kivágására ugyanaz az V. kerületi kormányhivatal adta meg az engedélyt, amely korábban már a Kossuth téren és a Városligetben is hozzájárult a fairtáshoz, az ügyintéző pedig ugyanaz a Kosztyu Anikó, akinek a neve a korábbi ügyiratokon is szerepelt. A határozat vasárnap lép hatályba, de a lap szerint már most is vittek el fákat a parkból.

Jakabfy a lapnak azt mondta, fellebbezésre készül, bár tisztában van vele, hogy a hasonló ügyekben a vágási engedély a fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajtható. Hozzátette, szerinte csak polgári engedetlenséggel lehetne megakadályozni a fakivágást.

Hasonlóan vélekedett Erőss Gábor, a PM helyi képviselője is, szerinte is a testükkel kell majd megvédeni a fákat, mint a Városligetben. Erőss bejelentést is tett a fakivágás miatt a Jövő Nemzedékek Jogaiért Felelős Ombudsman-helyettesnél.

Az Orczy-kert fáinak megvédéséért eközben a Facebookon szerveztek riadóláncot, amelyhez várják a csatlakozókat, a városligeti Ligetvédők pedig támogatásukról biztosították az Orczy-kert védőit.