Stadion alakú múzeumot tervezett Felcsútra: a Miniszterelnökség díjazta

Stadion alakú múzeumot tervezett Felcsútra: a Miniszterelnökség díjazta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kihirdették a Csontváry Múzeum pályázati eredményeit, melyek közt az egyik befutó az alcsúti arborétumban található tekintélyes libanoni cédrus köré tervezett stadion formájú múzeum lett.

Hiába hirdettek eredményt, a Miniszterelnökség a Csontváry Múzeum pályázati kiírásában nem vállalta, hogy a kiválasztott, egyben a megvásárolt pályaműveket megvalósítja, és ha valaha meg is épül a múzeum, végül az ötletgazdákat bízza meg a kiviteli tervek elkészítésével.

A Népszabadság szerint a II. kerületi félkész templomban, a Magyar Szentföld Templomában alakítaná ki az új Csontváry Múzeumot az a tervezői csapat, amelynek pályamunkáját első díjasnak javasolták a Csontváry-ötletpályázaton. Az egyik harmadik díjas pályamunka a pécsi városvezetés által is ajánlott Káptalan utcai területen képzeli el az új múzeumot.

A lap szakmai körökre hivatkozva azt írja, hogy a tervező „beletrollkodott” a pályázatba, és egyáltalán nem számított arra, hogy a Miniszterelnökség díjazza majd az ötletét. Az ominózus stadion alakú terv szerint az alcsúti arborétum fölötti hegyoldalban, a csaplári erdőben álló kétszáz éves, tekintélyes libanoni cédrus köré épülne meg a stadion formájú múzeum. A "troll" pályázatot itt érheti el, és a többit is ide kattintva nézheti meg.

„A Bíráló Bizottság tekintettel a helyszínválasztásra, a pályamű építészeti ötletességére és a műalkotások iránt tanúsított érzékenységére a pályaművet megvételben részesíti"

A Miniszterelnökség 500 000 forintot ad érte.

A pécsiek továbbra is aggódnak, mert a művésznek 1973 óta állandó kiállítása van Pécsen, és azt szeretnék, hogy a Csontváry Múzeum Pécsett épüljön meg.

Hoppál Péter, Pécs parlamenti képviselője, kulturális államtitkár korábban közleményben állt ki amellett, hogy a képek maradjanak a megyeszékhelyen. Pécs kormánypárti irányítóit is megkereste a Népszabadság: levelükben azt írták, hogy a városvezetés továbbra is kiáll a művek otthon tartása mellett.

Mégis elvesztheti Pécs a Csontváry-képeket

Miközben a fél világ azzal volt elfoglalva, hogy a Brexit miatti pánikhangulatot enyhítse, Ivan Rakitic, a Barcelona sztárja nyaralni ment - Mészáros Lőrinc kicsit sem renyhe villájába. Wáberer György visszavonulóban, az Index pedig átmenetileg elbizonytalanodott. - Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Hozzászólások