szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sem az Interpol, sem más hasonló nemzetközi szervezet sem emelt kifogást Ghaith Pharaon 2014-es magyarországi vízumigénylése ellen, amelyet Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja nyújtott be - válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két szocialista képviselő parlamenti kérdésére. A konzul egyébként Pharaon jó barátja, ő hozta össze Orbánt és Pharaont egy fogadáson.

Ghaith Pharaon részére Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja kért szóbeli jegyzékben vízumot 2014 szeptemberében - írta egy parlamenti kérdésre adott válaszában Szijjártó Péter.

Jordánia tiszteletbeli konzulja nem más, mint Zaid Naffa, ő hozta össze Orbán Viktort egy fogadáson Pharaon "professzorral", és ő Pharaon üzlettársa is, vele volt Seregélyesen a falunapon, és ő tárgyalt Tiborcz Istvánnal, Orbán vejével a Gresham Palota teraszán, ahol a Magyar Narancs fotósa le is kapta őket.  

A külügyminiszter szerint a papírt a bejrúti konzulátus állította ki egy hónappal később, ezt követően pedig, még 2014-ben, Pharaon tartózkodási engedélyt is kért. 

Erről Szijjártó csak annyit közölt, hogy "a tartózkodási engedély kérelmekről a döntést a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal hozza meg".

A Heti Válasz viszont szerdán a Belügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írta, Pharaon meg is kapta a tartózkodási engedélyt, amelyet kétszer is megújítottak, a férfi így november 1-ig, közel három évig élvezhette a szabad ki-bejárás előnyeit.

Egy másik kérdésre válaszolva Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy amikor Pharaon vízumot igényelt, a kérelmet feltöltötték a schengeni rendszerbe, és a vízumigénylést szerinte minden tagállam és az Interpolhoz hasonló nemzetközi szervezet is látta, de senki sem emelt kifogást.

"Ghaith Pharaon a vízumigénylés időpontjában bármelyik másik EU-s tagállamba is beléphetett volna" - írta.

A két kérdést Demeter Márta és Harangozó Tamás MSZP-s képviselők nyújtották be.

Arról érdeklődtek, hogy melyik külképviselet adta ki Pharaon vízumát és mikor, illetve a magyar hatóságok figyelembe vették-e, hogy az igénylővel szemben elfogatóparancs és Interpol-körözés van érvényben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!