Orbán is megszólalt – A Fidesz rövid úton lezárná a Gyárfás-korszakot

Orbán is megszólalt – A Fidesz rövid úton lezárná a Gyárfás-korszakot

Utolsó frissítés:

Joó Hajnalka Szerző:

Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Fideszes politikusoktól úgy értesültünk, nem szeretnék sokáig halogatni a rendteremtést a szövetségben. A kiszemelt új vezető azonban nem Czene vagy Seszták lenne. A miniszterelnököt is megkérdeztük, egyértelmű utalást tett arra, mi a véleménye.

„Nagyon rövid időn belül le kell és le is fogjuk zárni ezt az ügyet, a feszültségek nem veszélyeztetetik a vizes vb eredményességét” – így fogalmazott a hvg.hu-nak egy magas kormányzati tisztséget is viselő fideszes a Magyar Úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás személye körüli feszültségekkel kapcsolatban.

Az elmúlt egy hétben előbb az olimpiai bajnok Hosszú Katinka és edző-férje, majd több más úszó olimpikon csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amelyben Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszószövetség elnökének a lemondását követelik, és a szövetségtől elvszerűbb munkát várnak.

A hvg.hu-nak háttérben nyilatkozó fideszes politikus szerint egyértelmű, hogy Gyárfás nem vezetheti tovább a szövetséget, a legfőbb dilemma az, mint mondta, hogy ezt hogyan értessék meg, fogadtassák el vele, mert nem az a típusú ember, aki magától lemond. (Ezt egyébként a hvg.hu-nak maga Gyárfás is egyértelműen kinyilvánította, sőt azt mondta, kitart akár a 2020-as vizes Eb-ig is.)

Inkább a vébét szervezze Gyárfás!

Bár a Fidesznek és kormánynak hivatalosan értelemszerűen semmilyen ráhatása nincs a sportszövetség működésére, a háttérben óriási szervezés folyik. Információink szerint elsősorban az úszókat próbálják győzködni, és rávenni, hogy minél többen álljanak ki Gyárfással szemben, és kezdeményezzék a szövetség közgyűlésének összehívását.

Gyárfás Tamás a FINA-világbajnokság szervező bizottsága és a Magyar Úszó Szövetség közös sajtótájékoztatóján 2016. november 16-án.
©

Egy másik, a helyzetre rálátó fideszes vezető a hvg.hu-nak azt mondta: a szövetségi elnök sértettségének és az ebből eredő esetleges bosszújának elkerülésére az lenne a legideálisabb megoldás, ha Gyárfás valamiféle, a mindennapi ügyek kezelésétől elemeltebb pozícióban, mondjuk, tiszteletbeli elnökként dolgozna tovább. Így kizárólag sportdiplomáciai kérdésekkel és/vagy a jövő évi budapesti világbajnokság szervezésével foglalkozna (ebben a kormány szerint is jó), nem mellesleg pedig esetleges a nemzetközi úszószövetségi (FINA) karrierjére is koncentrálhatna. (Gyárfás 2013-től a FINA alelnöke, 2015-től a szervezet végrehajtó bizottságának tagja, s bár hivatalosan tagadja, régóta beszélik, hogy szívesen pályázna a szervezet vezetésére.)

A sportért felelős államtitkárságot is magába foglaló Emminek egyébként már Gyárfás utódjáról is megvan a határozott elképzelése. Viszont információink szerint a Blikk keddi cikkében megszellőztetett potenciális jelöltek közül sem Czene Attila korábbi sportállamtitkár, sem Seszták Miklós fejlesztési miniszter nincs a valódi aspiránsok között. Előbbi fideszes forrásaink szerint már államtitkárnak is alkalmatlan volt, utóbbinak pedig miniszteri teendői nem engednének meg ilyen szerepvállalást.

Orbán Viktor magyar hangja: Szabó Tünde

A minisztérium, illetve a fideszesek, úgy tudjuk, mindenképpen a szervezet és a sportág belső viszonyait jól ismerő úszót szeretnének a szövetség élére. Felvetődött a jelenlegi sportért felelős államtitkár, az egykori olimpiai ezüstérmes úszó, Szabó Tünde neve is, őt azonban információink szerint Balog Zoltán miniszter „nem engedi el”.

Az államtitkár hosszú idő után egyébként éppen ma szólalt meg a szövetségi belviszályok ügyében: kedden kiadott közleményében Szabó Tünde utalt a cikkünk elején is vázolt felállásra, miszerint az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába az állam és a sportért felelős államtitkárság nem avatkozhat bele, de egyértelműen sürgette a helyzet mielőbbi megoldását.

A szövetség elnöke körüli feszültségekről kedden megkérdeztük a parlamenti folyóson elcsípett miniszterelnököt is, a kérdésünkre azonban, hogy szerinte le kellene-e mondania Gyárfás Tamásnak, Orbán Viktor csak annyit mondott: a sportért felelős államtitkár közleményében benne van az ő véleménye is. 

A kínos helyzetbe került Hargitaytól megkérdeztük, hogy lemond-e

Rossz helyzetbe hozott Gyurta - ismerte el lapunknak Hargitay András úszó szövetségi kapitány, akit az elmúlt napokban meghazudtoltak, nyomás alá helyeztek, miközben ő azt panaszolja, hogy a legjobb úszó edzője szóba sem áll vele. Vajon nem akar ilyen helyzetben lemondani?

Hozzászólások