szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár ugyanazzal érvel, mint Balog Zoltán miniszter, Magyar Bálint a hibás a katasztrofális PISA-eredményekért.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a tragikus PISA-eredményekért nem Balog Zoltán miniszter a hibás, hiszen nem ő tanítja a matekot. Ugyanezen elv alapján kormánytagot sem lehet felelősségre vonni. Orbán Viktor miniszterelnök vizsgálatot rendelt el az erdmények miatt, Balog Zoltán pedig a hvg.hu-nak azt mondta, nem mond le, mert őt Orbán Viktor nevezte ki. Amúgy is, a problémát öröklöttnek tartja, hiszen "a 2015-ös felmérés idején egy éve volt hatályban a 2013/2014-től érvényes Nemzeti Alaptanterv,

vagyis tudásuk korábbi, a teszt szempontjából döntő részét a korábbi Magyar Bálint-féle alaptanterv alapján szerezték meg a vizsgálatban részt vevő fiatalok."

Ugyanezt az érvet használta Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár is. Az atv.hu-nak azt mondta,

"azok a gyerekek, akiket a mostani PISA-vizsgálat mért, 2000-ben születtek, 2006-2007-ben kezdtek iskolába járni, a mi reformjaink pedig csak hét évvel később, 2013-tól kezdődtek. A reformok 2015-ben, a vizsgálat idején még csak az alsó tagozat elején tartottak. Majd a 20-as évek második felének PISA mérései mondhatnak véleményt a Fidesz és a KDNP oktatáspolitikájáról."

Hoffmann Rózsa szerint kicsit erős volna, ha csak a tanárokat hibáztatnák az eredményekért (mint ahogy erre Lázár János miniszter utalt), az oktatáspolitikának és egyéb tényezőknek is van hatása arra, mit mutat az eredmény. Például a szociális háttérnek, ami most nagyon meghatározta a számokat.

Hoffmann Rózsa szerint a PISA-feladatok nagyon érdekesek és látványosak, de elég távol esnek attól a klasszikus műveltségideáltól, amely a magyar közoktatás rendszerét hagyományosan jellemzi, ezért szerint hiba lenne abszolutizálni ezt. A magyar oktatási rendszer soha nem lesz olyan, mint például a tengerentúli országoké, amelyek a versenyben látványos eredményt értek el (Hoffmann nem fejti ki, de európai országok diákjai is igen szépen szerepeltek).

"Ha ezen országok elküldenék a tanítványaikat egy nagy európai múzeumba, ahol művészettörténeti, történelmi, irodalmi, bibliai vonatkozású ismeretekre van szükség, akkor egy ilyen versenyt a magyar diákok nyernének meg magasabb általános műveltségüknek köszönhetően. Szerintem tehát nem kell, hogy a magyar köznevelés rendszerének az legyen a célja, hogy a magyar diákok a csak kompetenciákat mérő versenyen éllovasok legyenek, mert ez nem következik a mi értékeinkből. Ám az erős középmezőnyhöz tartozás elérendő cél kell hogy legyen."

A PISA-teszt azt nézi, a diákok hogyan tudják hasznosítani a megszerzett tudást, vagyis következtetni lehet arra, hogy a való életben hogyan állják meg a helyüket.

 

PISA-teszt után: elveszett egy generáció?

Lesújtó eredményekkel zárult a 2015-ös PISA-felmérés, amelynek főbb megállapításai a következők: Drámaian romlott a magyar 15 évesek eredménye a szövegértési és természettudományos feladatoknál Az alulteljesítők aránya megugrott, a legjobban teljesítő diákok eredményei pedig visszaestek A hazai gimnazisták világszinten az élvonalban, a szakiskolások viszont a perui iskolások szintjén vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Online aukción lehet megszerezni Paul Walker BMW M1-esét

Online aukción lehet megszerezni Paul Walker BMW M1-esét

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Réz Anna: Jövőre várva

Réz Anna: Jövőre várva