Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Salgótarján baloldali vezetése összeszedte magát a miniszterelnök érkezésére: nem engedtek tüntetést aktivistáiknak, és a tapsot sem tagadták meg a vendégtől. A város ugyanis a működésképtelenség határán van. Orbán azt ígérte nekik: 90 milliárdos fejlesztési pénzhez juthat az ország legrosszabb helyzetben lévő megyeszékhelye. Majd elhagyta konvojával a várost. Akik maradtak, azt mondják, ha a tervek megvalósulnak, az maga lesz a Kánaán. Már ha addig kihúzza a település.

"Ahhoz, hogy térségközpont legyen egy város, rendben kell lennie a városházának, a sportpályának, a templomnak és a temetőnek"

– mondta Orbán Viktor kedden, mikor aláírták a Modern Városok Programról a megállapodást Salgótarján polgármesterével. Ezek szerint nagyjából 90 milliárd forint érkezhet a városba, de nem biztos, hogy oda, ahová a legjobban kellene. Többeket megkérdeztünk a kormányfői road-show után, mi a város legnagyobb problémája, és az olyan leegyszerűsítő válaszon kívül, mint hogy "Orbán Viktor", a döntő többség azt mondta, nincs elég munkahely.

Megállapodtak
©

Egy középkorú asszony például arra panaszkodott, mindenhol csak közmunkásként hajlandók őt foglalkoztatni, nyomott bérért, ahhoz viszont már öreg, hogy normális munkahelyen a futószalag mellett álljon. Többen is úgy érzékelik: a városban az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, ez egyet jelent a soha nem szűnő közmunkássággal.

Munkanélküliség van, de Szlovákiából hozzák a melóst

Salgótarján drámai helyzetét mutatja, hogy miközben a munkanélküliség az országos átlag duplája (9 százalékos), számtalan a betöltetlen állás. A most is működő ipari parkban például nagyjából 150 fős munkaerőhiány van, Szlovákiából hozzák a dolgozókat – mondja Dudás Nándor, aki a baloldal közös jelöltjeként, a Tarjáni Városlakó Egyesület színeiben lett helyi képviselő. A munkanélküliek döntő része szakképesítés nélküli, sokan még arra sem alkalmasak, hogy az ipari parkban összeszerelő munkát végezzenek. Az ő képzésükre is költeni kell, de három év lenne, mire végeznek – sorolja a további problémákat.

©

Azt viszont sem ő, sem más nyilatkozónk nem tudta megtippelni, hogy a kormánnyal kötött megállapodás mennyi új munkahelyet hoz létre. A tervek között szerepel új ipari parkok létesítése, és az, hogy a kormány segít majd ideirányítani a befektetőket. De ahogy látjuk, most sem tudják kihasználni a már kiépült kapacitást.

Nincs az a hurráoptimizmus

Mikor az orbáni ígéreteket soroltuk az utca emberének, sokan szkeptikusak maradtak, milyen fejlődést hozhat ez a városnak.

"Nem új főtér kell ide"

Az ígért fejlesztések
  • 21-es út bővítésére 40-50 milliárd
  • új buszpályaudvarra 1,7 milliárd
  • barna és zöldmezős beruházásra ipari park építéshez 12,5 milliárd körül
  • öblösüveggyártás-fejlesztésre 4,5 milliárd
  • duális képzésre 2 milliárd
  • vendéglátás-kereskedelem oktatására 3 milliárd
  • kórházfejlesztésre 1,7 milliárd
  • sportinfrastruktúra-fejlesztésre csaknem 10 milliárd, Orbán kérésére megfontolják a jégcsarnok építését is.
  • 50 méteres úszómedence
  • a turizmusfejlesztés, a városközpont újjáépítése még tárgyalás alatt

– mondta egyikük, más pedig azt magyarázta, hiába lesz itt 50 méteres uszoda – amelynek a fenntartását a kormány vállalta öt évre –, nem tudják kifizetni a belépőt, mert szegények. Egy férfi – aki szintén a munkanélküliséget tartotta a legnagyobb problémának – úgy vélte, az ipari park talán megoldást jelenthet, csak a kérdés az, kihúzza-e a város addig, amíg a cégek megérkeznek, a termelés pedig elindul.

Politikusokkal beszélgetve ugyanez a visszafogott lelkesedés volt érezhető.

"Ez a fajta megállapodás ugródeszka lehet a városnak, de az, hogy mi és milyen ütemben valósul meg, már árnyalhatja a képet" – mondta az egyik baloldali képviselő, aki valamiért ragaszkodott neve elhallgatásához. Egy másik képviselő eközben arról beszél, ha ideérne a fejlesztési pénz, az maga lenne a Kánaán, de addig is élni kellene valamiből, ráadásul majd üzemeltetni is kell valamiből az új létesítményeket.

Dudás Nándor is arról beszél, a megállapodás a város hosszú távú fejlődése szempontjából elég pozitív, de rövid távon nem sokat tesz hozzá. Attól is tart, a 21-es út bővítése előbb elér a térség más nagyvárosaihoz, Pásztóhoz vagy Nagybátonyhoz, a térségben gondolkodó befektetők pedig ott meg is állnak.

©

A város helyzetét jól mutatja, hogy a mostani megállapodásban szereplő tervek elkészítéséhez is a kormány utal pénzt. Jövő héten érkezik egymilliárd, később pedig újabb összeg – ígérte a miniszterelnök. A beruházások üteme a városon múlik, és hát "nekünk érdekünk, hogy a terveket mihamarabb legyártsák és mihamarabb odafáradhassunk a kasszához" – mondja egyik nyilatkozónk.

Azt mindenki elmondta, a város komplex problémával küzd: nagy a munkanélküliség, miután kevés a befektető, nem folyik be elég iparűzési adó, a város nem tudja fenntartani önmagát. Kérdésünkre, hogy a város helyzetét figyelembe véve a legideálisabb arányban osztották-e el a fejlesztési pénzeket – sportfejlesztésre 10, oktatásra 5 milliárd –, egyik alanyunk azt mondta, "ez megfelel a városképnek".

A miniszterelnök által felvetett jégcsarnok létjogosultságát pedig megvizsgálják, mást nem ígértek.

Kövér összevont szemöldöke

Salgótarján a polgármester bevallása szerint is a leghátrányosabb helyzetű megyeszékhely, bár nyilván más összehasonlításban is elég rosszul állna – a működéshez folyamatos kormányzati segítségre szorulnak. Baloldali nyilatkozóink kivétel nélkül azt mondják, az előző, fideszes vezetésnek könnyebb dolga volt pénzt szerezni.

Székyné dr. Sztrémi Melinda, fideszes városvezető 2012-ben jelentette be, újabb 94 millió extra forráshoz jutottak, ezzel 2010-től több mint 1 milliárd forintot kapott a város. Mióta viszont baloldali a vezetés, a kért összeg töredéke érkezik. Forrásaink arról beszéltek, a kért 600 helyett 60 milliót kaptak, mint ahogy az igényelt 320 milliónak is csak a harmada érkezett meg. A számokra netes kutatásunk alapján rosszul emlékeztek, mert nem 60, hanem 125 millió érkezett a városhoz, de az arányok így is beszédesek.

Van, aki a különbség miatt úgy érzi, büntetésben van a város, és a fülében cseng Kövér László házelnök, Fidesz választmányi elnök elhíresült mondata az időközi választás előttről:

"Ha a salgótarjániak gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson."

A hibát elkövették, a 2014-es választást követően nem sokkal elhunyt szocialista Dóra Ottó után egy újabb szocialistát, Fekete Zsoltot választották meg.

©

Egyik nyilatkozónk szerint a büntetés túlzó kifejezés, Kövér kijelentése nem volt ugyan elegáns, de a kampány hevében ilyen előfordul, ám azt még ő is kijelenti, "nyilván nem szerepelünk a támogatási lista élén, de nagy erőfeszítésekkel sikerül működtetni a várost az időközi választás után is".

Ez most nem a működésről szól

A sanyarú helyzet nem új, a város például már 2006-ban is a leghártányosabb helyzetű települések listáján szerepelt, az országos átlagnál legalább 1,75 százalékponttal magasabb munkanélküliségével. A város 3,5 milliárdos adósságát 2016-ban elengedte a kormány, de a kevés bevétel miatt továbbra is gondokkal küzd a város.

©

Dudás azt mondta, volt egy stabilabb tervezésre lehetőséget adó ötletük, miszerint a mindenkori adóbevételüket egészítse ki a kormány annyival, hogy az elérje a rangsorban előttük álló megyeszékhely adóbevételét, de ez nem történt meg.

"Bár Orbán poénkodott a sajtótájékoztatón, hogy nem Salgótarján az utolsó város, amelyikkel megállapodást köt a kormány, hanem Hódmezővásárhely, rengeteg időt vesztettünk."

Egyik forrásunk szerint a Modern Városok Program előkészítésekor zajló tárgyalásokon is próbáltak pluszpénzt kérni a működésre, legalább addig, míg a fejlesztés eredményei pluszbevételhez nem juttatják a várost, amivel a saját lábára állhat, de állítólag ezt azzal verték vissza, hogy "a jelenlegi tárgyalások a fejlesztési programról szólnak, nem a működésről". Dudás Nándor azt mondja, ahhoz, hogy a beígért projektek hatása érezhető legyen, legalább öt év kell, de nem biztos, hogy van annyi ideje a városnak.

Mindenesetre a miniszterelnöki látogatás sokaknak nagy napja volt.

Videó: Így simogatták Orbán Viktort Salgótarjánban

Lelkes fideszesek várták Orbán Viktort Salgótarjánban, ahol a Modern Városok Program keretében járt. Többen annyira közel férkőztek hozzá, hogy meg is simogatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!